Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ahmet Deda İle ANALİZ Programı’nın Konukları Samet Gündüz ve Serdar Sungur Oldu

Ahmet Deda ile Analiz

Ahmet Deda ile Analiz programında bu hafta yaklaşan MARBLE Fuarı ve Türkiye’deki Doğaltaş sektörü ve Mermercilik konuşuldu. 

Pamukkale tv ekranlarında yayınlanan Ahmet Deda ile Analiz Programında bu hafta 28-31 Mart arasında Fuar İzmir’de gerçekleştirilecek olan MARBLE 24.Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı ve Türkiye’deki Doğaltaş ve Mermercilik masaya yatırıldı. Tümaş Mermer Sanayi Genel Müdürü ve Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı  Serdar Sungur ve Maden Mühendisi Samet Gündüz’ün konuk olarak katıldığı program Türkiye’de maden sektörünün bürokrasi ile sorunları üzerine sohbet ile başladı.

 Serdar Sungur: Siyasete Uzak Değiliz

Programın başında Ahmet Deda’nın ‘Politikada sizi de görecek miyiz? sorusuna yanıt vererek başlayan Tümaş Mermer Sanayi Genel Müdürü ve Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı  Serdar Sungur; ‘Biz sektörün içerisindeyiz, tabi siyaset de sektörün içinde. Onun için çok da uzak olduğumuz şeyler değil. Bir gün fırsat doğarsa halkımıza hizmet adına, vazifede bize düşerse elimizden geleni yapmaya çalışırız.’ ifadelerini kullandı.

‘Madencilik sektörünü savunabilmek adına siyasette olmalıyız’

Cumhurbaşkanlığı sisteminde Milletvekillerinin kanun çıkarma hakkının olacağına değinen Ahmet Deda, Sektör için siyasete girmenin gerekli olup olmadığını sorması üzerine Sungur, Elbette gerekiyor, özellikle Mermercilik sektörünü savunabilmek adına, işleyişin içerisinde olmak, sektördeki sıkıntıları bertaraf edebilmek için bizim de siyasetin içerisinde olmamız gerekiyor. Biz de Ankara’nın yolunu pek bilmezdik ama şu 4 senelik süreç içerisinde haftanın iki günü üç günü Ankara’ya gider olduk. İşlerimizi halledebilmek ve daha hızlı yürütebilmek adına, onun için siyasetin içerisinde olmak gerekir.

‘Yer altını iyi kullanamayan milletlerin  gelecekte söz sahibi olamayacağını da biliyoruz’

Maden sektörünün sıkıntıları ile ilgili de konuşan Sungur, ‘Umutsuz durum yok umutsuz insan var, biz umudumuzu hiç bire zaman yitirmedik, biz yaptığımız işe son derece inanıyoruz. Yer altını iyi kullanamayan milletlerin  gelecekte söz sahibi olamayacağını da biliyoruz,  bu için bu düsturla bu azimle bu şevkle yolumuza devam ediyoruz. Ankara’ya her gittiğimizde de madenlerimizi kullanarak nasıl gelecekte Dünya’da ülke olarak söz sahibi olacağımızı anlatmaya gidiyoruz.

‘Bürokrasimiz çok yavaş çalışıyor’

Sektör ile ilgili gelişmelerde Bürokrasinin işleyişine de değinen Sungur, Sektörümüzün sorunlarından biri de hız. Hızlı değiliz. Bürokrasimiz çok yavaş çalışıyor, işleyiş bizi son derece bizi yıldırıyor. Kendi firmamdan örnek vereyim şu an bizim 2 buçuk senesini doldurmuş ruhsatım var. Evet adıma tescilli ama bekliyorum. Bekleyeceğiz, devletimizi kestiği parmak tabi ki acımaz. Ama bu bize bir çok şey kaybettiriyor. Araştırmalarını yaptığımız, yeni bulduğumuz maden ocaklarını açamıyoruz. Çünkü bunu yapabilmek için izinlerimizi tamamlayamamışız’ şeklinde konuştu.

‘Türkiye’de yatırım iklimi iyi değil’

Ahmet Deda’nın Egeyön Dergisi Şubat ayı sayısında kaleme aldığı ‘Madencilik Sektöründe yatırım iklimi’ adlı köşe yazısı hakkında Samet Gündüz’ün görüşlerini sorması üzerine Samet Gündüz, ‘Türkiye’de yatırım iklimi iyi değil, Bir yatırımcı maden sektöründe yatırım yapmaya başladığında en büyük giderleri altyapı giderleri, madenci altyapı giderlerini ödeyip işe başlayacağı zaman, işletme sermayesi kalmıyor. Sektörün ana sorunlarından biri bu. ‘ dedi.

Maden sektörü için ‘Enerji’ ciddi sorun

Sektörün bir diğer önemli ‘Enerji’ sorunu olduğunu ifade eden Gündüz, ‘Ocaklarımıza biz kendimiz elektrik götürüyoruz. Ve elektriği getirmemizin izinleri uzun ve pahalı bir süreç. Bir sürü prosedür var. Şimdi bizim ocaklarda jeneratörle çalışma şansımız sıfır. İran’da tam tersi bir durum var orada enerji ucuz olduğu için şirketler jeneratörle çalışıyorlar. Fakat bizim enerjiyi ocağımıza götürmemiz gerekiyor. Örneğin 4 km’lik bir mesafeye elektriğimizi götüreceğiz. Projesini bize yaptırıyorlar. Bunu yaptıktan sonra bir onay süresi var. Onaylandıktan sonra onun bakımını da bize yaptırıyorlar. Dış ülkelerde ise bu projeyi yine yatırımcı yapıyor ama daha sonra bu maliyeti faturasından düşüyorlar. Bunlar sektör ile ilgili ciddi tezatlıklar.’ dedi.

 

Tümaş Mermer Sanayi Genel Müdürü ve Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı  Serdar Sungur ve Maden Mühendisi Samet Gündüz’ün ‘Mermercilik ve Doğaltaş sektörü ile ilgili değerlendirmelerinin tamamını videodan izleyebilirsiniz.