Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Beko, 3. Havalimanında Çalışan İşçiler İçin Mesaj Yayımladı

CHP İzmir Milletvekili Kani

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 3.Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin gözaltına alınmasına yönelik kınama mesajı yayımladı. Beko yayımladığı mesajında, “3. Havalimanı inşaatında çalışan ve demokratik taleplerini ortaya koyan işçilerin gözaltına alınmasını kınıyorum. gözaltında bulunan tüm işçiler serbest bırakılmalıdır! İşçiyi işten atmak sosyal bir cinayettir. atılan işçiler tekrar geriye alınmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Beko’nun yayımladığı mesajda,

“AKP iktidarı döneminde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yeterince alınmadığı için iş cinayetleri hızla devam etmektedir. Nitekim yapımı sürmekte olan 3. Havalimanı projesinde de onlarca işçi arkadaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu ölümlere ve ağır çalışma koşullarına karşı direnen yüzlerce işçinin gözaltına alındığı haberi kamuoyuna yansımıştır. En temel insan haklarını hiçe sayan uygulamaları ile bu proje, işçileri ilk gününden bu tarafa hayatları pahasına çok ağır risklerle ve çok düşük ücretlerle karşı karşıya bırakmıştır. İşçi kardeşlerimizin kamuoyuna yansıyan talepleri ve bunların karşılanmıyor oluşu ülkemiz için hem bir utanç kaynağıdır hem de içinde bulunduğumuz ağır tabloyu açıkça ortaya koyan niteliktedir.

Bu taleplerin içerisinde yaşam hakkı, çalışma hakkı, seyahat özgürlüğü de dahil en temel haklar yer almakta ve sırf bu yüzden işçiler baskıya ve AKP iktidarının şiddetine maruz kalmaktadır. Unutulmamalıdır ki AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana 21 bin işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Bunların ötesinde yer alan ve temel insani saygınlık ilkeleri gereğince lüks olarak kabul edilemeyecek talepleri ile işçilerin 21. Yüzyılda karşı karşıya kaldıkları çalışma koşulları asla ve asla kabul edilemez. İnsan onuruna yaraşmayan koşullarıyla, kar hırsının esiri olmuş, hukuksuz ve etik dışı yöneticilerin cenderesinden işçi kardeşlerimizin acilen kurtarılması gereklidir. Görevlerinin gereğini yerine getirmeyen ilgili bakanlıkların yetkilerinin haklarında soruşturma açılmalı, işçilerin yaşamlarını ve saygın yaşam koşullarını sağlamaktan uzak işçi düşmanı ilgili şirketlere çalışma yasağı getirilmeli ve işçilerin talepleri acilen hayata geçirilmelidir.

Sizlerle bu çerçevede işçi kardeşlerimizin taleplerini bir kez daha paylaşmak isterim;

3. Havalimanında çalışan işçilerin talepleri, iş cinayetlerinin çözülmesi, bitmeyen iş cinayetlerinin sona erdirilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve bu sorunları bildikleri halde müdahale etmeyen yetkililerin işten el çektirilmesi, eyleme katılan işçilerin işten çıkarılmasının önlenmesi, işten atılmış olanların işe iadesi, maaşlarının tamamının banka hesaplarına yatırılarak elden verilmesine engel olunması, 6 aydır maaş alamayan işçiler başta olmak üzere eksik ödemelerin tamamlanması ve geçmişe dönük maaşların ödenmesi, servis sorunlarının çözülmesi ve serviste geçen sürenin mesai olarak verilmesi, yatakhanelerin ve banyoların düzenli temizlenmesi, tahtakurusu sorununun çözülmesi ve yatakların değişmesi, işçilere tedavi için gerekli sağlık malzemesinin revir tarafından sağlanması, işçi kıyafetlerinin verilmesi, işçilerin ve formenlerin aynı yemekhanede yemek yemesi ve bu taleplerin basın karşısında dile getirilerek tanınmasıdır.

İşçi sağlığı, iş güvenliği, günümüzde işçilerin temel haklarıdır. bu haklar lütuf değildir ve işçiler bu haklardan hiçbir koşul altında mahrum bırakılamaz. buna aykırı hareket edenlerden er geç hesap sorulur!”

dedi.