Sanatseverler Efes’te Buluştu

Sanatseverler Efes’te Buluştu

49. Selçuk Efes Festivali devam ederken Selçuk’ta bir festival daha başladı. 1. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali Efes Antik Kenti’nde başladı. Festivalin açılış konuşmasını yapan İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdür Vekili Aytül Büyüksaraç uzun yıllardır hayal edilen bir festivalin gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu belirterek; “Bu festival uzun yıllardır aklımızdaydı, gönlümüzdeydi ve nihayet gerçekleşiyor. Geçen yıl opera ve bale günleri olarak başlamıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün kararıyla bu yıl bir festival olarak düzenlenmesine karar verildi.

Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali “Zorba” ile başladı

Selçuk’ta gerçekleşen sanat etkinliklerine bir yenisi daha eklendi. 1. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali Efes Antik Tiyatro’da düzenlenen “Zorba” Balesi ile başladı. Binlerce sanatseverin akın ettiği “Zorba” büyük beğeni topladı. Mikis Theodorakis’in müziği, Lorca Massine’nin metni ve koreografisi ile hayat bulan Zorba balesi başlamadan önce Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’ya festivale verdiği destekten dolayı İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdür Vekili Aytül Büyüksaraç tarafından plaket verildi.
Bir hayal Efes’te gerçek oldu.

 

Başkan Bakıcı’ya Teşekkür Plaketi

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan adına teşekkür plaketi takdim edilen Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “Böylesine güzel bir gecede sizlerle birlikte olmanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Efes Antik Kentimiz içerisinde yer alan büyük tiyatroda böylesine özel konserler olması hepimizi mutlu ediyor. Bu güçlü organizasyonu gerçekleştiren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne, İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’ne, Kültür ve Turizm Bakanlığımız’a sonsuz teşekkürlerimi tüm sanatseverler adına sunmayı bir borç bilirim” dedi.
Mikis Theodorakis’in müziği, Lorca Massine’nin metni ve koreografisi ile hayat bulan Zorba Zorba’nın konusu ise şöyle: “Küçük bir Yunan kasabasına gelen Amerikalı John, etkilendiği ve parçası olmak istediği geleneklerin cazibesine kapılarak güzel bir dul olan Marina’ya aşık olur. Yabancı birine aşık olduğu için Marina’ya köylüler karşı çıkar. Ancak John ile Marina’ya, John’un dostu Zorba sahip çıkar. Çift, kimsesi olmayan, ancak güçlü ve özgür bir adam olan Zorba’nın sayesinde aşklarını yaşama fırsatı bulurlar… Köylüler birlik ve geleneklerini korumak gayretindedir. Zorba, zavallı John´u köylülerin elinden zor da olsa kurtarırken sevgilisi Marina, intikam peşinde koşan kalabalığın kurbanı olur. Yaşama küsen Zorba, sirtaki oynayarak teselli bulurken, John ve diğerleri de bu dansa katılır. Herkes yeni bir yaşam için teselli, af ve dayanma gücü arayışı içindedir.
1.Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 11 Eylül 2018 Salı günü saat 21.00’da İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrasının eşlik edeceği Gala Konseri ile devam edecek. 14 Eylül 2018 Cuma günü saat 21.00’da Türk ve konuk yabancı solistlerin rol alacağı, Puccini’nin ölümsüz eseri Tosca operası sahnelenecek. Festivalin son gösterisi; 18 Eylül 2018 Cuma günü saat 21.00’da sunulacak olan Carmina Burana balesi olacak.

Yayınlama: 08.09.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.