Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için hazırlanan yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Bu kapsamda teklifle, yaş şartı kaldırılırken, emeklilik için gereken prim gün sayısı 5 bin ile 5975 gün arasında değişkenlik gösteriyor. Bu düzenlemenin ardından EYT’liler farklı sorular ile süreci irdelemeye başladı. 1991 girişliyim kaç prim gün sayısına ihtiyacım var? 1991 girişli kadın ve 1989 girişli erkek EYT’de prim gün sayısı ne kadar olmalı? 1991 sigorta girişim bir yıl prim günüm var 1969 doğumluyum EYT limiyim gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı. Meclis’e sunulan düzenleme tüm bu sorulara cevap verirken, EYT’liler meraklarını gidermek üzere araştırmalarını yoğunlaştırdı. Peki, 1991 girişli kadın ve 1989 girişli erkek EYT’de prim gün sayısı kaç olacak? 1990 da emeklilik şartları neydi? 1991 giriş 3600 emekli yaşı için yeterli mi? Tüm bu soruların yanıtları ve çok daha fazlası haberimizde.
Kamuoyunu çok uzun süredir meşgul eden ve milyonların beklentisi olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Düzenleme yaş şartını ortadan kaldırırken, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi emeklilik için yeterli kabul edildi. Prim gün sayısının kademeli olarak düzenlenmesi EYT’lileri farklı arayışlara itti. 1990 da emeklilik şartları üzerinden yapılacak değerlendirmeler ile doğum tarihleri ve sigorta sistemine giriş tarihleri emekliliğin belirleyici kriterleri olarak ortaya çıktı.
99 Girişlilerde EYT Prim Gün Sayısı Kaç Olmalı?
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı yapmaksızın 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayan ve yürürlükteki mevzuata göre prim ve yıl koşullarını yerine getiren herkes emekli olabilecek. Peki, 99 girişlilerde EYT prim gün sayısı kaç olmalı. Buna göre SSK’lılardan kadın ise 20, erkek için 25 yıl hizmet süresini doldurup, işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 arasında günü tamamlayanlar kaç yaşında olursa olsun emeklilik hakkı kazanacak.
99 girişlilerde EYT prim gün sayısı Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda ise 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) primi tamamlayanlar emeklilik hakkı elde edecek. 99 girişlilerde EYT prim gün sayısı koşullarını tamamlamış olanlar, yasa çıktığı andan itibaren hemen emeklilik dilekçesi verebilecek. Henüz tamamlamamış olanlar ise tamamladıkları tarihte emekli olma hakkına kavuşacak. 1995 girişlilerde EYT prim gün sayısı ile ilgili sıkıntı yaşamayanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.
EYT Kapsamında 1990 Da Emeklilik Şartları Uygulanacak Mı?
1990 da emeklilik şartları uygulanacak olan EYT düzenlemesi ile hizmet dökümünde son 7 yıllık (2520 gün) çalışmaya bakılacak. Hangi kurumdan daha fazla prim (1261 gün ve üstü) ödenmişse o kurumdan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olunabilecek. Söz konusu kurumun prim ve yıl şartının sağlanması gerekecek. Emeklilik kurumu olarak bakılacak son 7 yıl, geriye doğru takvim olarak değil, sigortalı geçen 7 yıl olarak anlaşılmalı.