Yüzbinlerce kişiyi yakından ilgilendiren geçici işçiye kadro son durum gündemdeki sıcak yerini korumayı sürdürüyor. Sözleşmeliye personel düzenlemesi ile 458 bin 615 kişi kadroya geçerken, gözler 300 bin geçici işçilere kadro çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçici işçilerin ihtiyaç duyulan sektörlerde kadrolu olarak çalışmalarının sağlanacağını açıklamıştı. Peki, sözleşmeli personele kadro son dakika açıklaması ne? 2023 geçici işçiye kadroda son durum ne, ne zaman verilecek? Tüm bu soruların yanıtları ve 2023 geçici işçiye kadro düzenlemesine ilişkin son bilgiler haberimizde.
Sözleşmeliye kadro ve EYT düzenlemesinin tamamlanmasının ardından 2023 geçici işçiye kadroda düzenlemesi gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 9 Ocak’ta gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından 300 bin geçici işçinin kadroya alınacağını açıklamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Önümüzde geçici işçiler dosyası var. Sayıları 300 bin. İhtiyaç duyulan sektörlerde kadrolu işçi olarak çalışmaları sağlanacak” ifadelerini kullanırken, 300 bin geçici işçiye kadro son durum araştırmaları hız kazandı.
Geçici İşçilere Kadro Yolu Açıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kanayan yara haline gelen geçici işçilere kadro verilmesine imkan tanıyacak olan çalışmaya ilişkin umut vadeden açıklamalarda bulunmuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçici işçilere kadro verilmesine ilişkin düzenlemenin üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Ay sonuna doğru Meclise intikal ettireceğiz” ifadelerini kullanarak, geçici işçiye kadro ne zaman verilecek sorusuna da bir nevi yanıt vermiş oldu.
Geçici İşçi Nedir, Kimleri Kapsıyor?
Geçici iş pozisyonlarında altı aydan az süreyle belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan işçilere geçici işçi adı verilir. Geçici işçiye kadro düzenlemesi; 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay veya daha fazla süreyle çalışmış olan geçici işçileri kapsıyor.
Geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçiş işlemleri bu kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde tamamlanacak. Geçici iş pozisyonlarından sürekli işçi kadrolarına geçirilmiş olmalarından dolayı, bu işçilerin mevcut ücret düzeylerinde ve diğer mali ve sosyal haklarında artış yapılmayacak ve ücret skalaları değiştirilmeyecek. Geçici işçiye kadro verildiğinde de mevcut ücret koşulları sabit kalırken, sürekli çalışma ve iş garantisi imkanına kavuşmuş olacaklar.
Sözleşmeliye Kadro Kanun Teklifi Yasalaştı
Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini öngören Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sözleşmeliye kadro şartları ve kapsamı şu şekilde;
Hali hazırda görevde bulunan sözleşmeli personel bakımından;
1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamındaki (4/C’den 4/B’ye geçenler dâhil) ve bazı kurumsal sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personelin süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilmesi,
2- Sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlilerinin de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilmesi,
3- Kapsama giren sözleşmeli personelin isteğe bağlı olarak kadroya geçebilmesi,
4- Kadroya geçmek istemeyenlerin haklarının görevleri sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunması,
5- 4 yıldan daha az hizmeti bulunanların bu süreyi doldurduktan sonra kurum içi veya kurumlar arası naklinin yapılabilmesi,
6- Mahalli idarelerde aynı şartlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personelin sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilmesi, öngörülmektedir.
Bu kapsamda, kamudaki yaklaşık 520 bin sözleşmeli personelden 424 bininin memur kadrolarına atanabilmesine imkân sağlanmaktadır.