İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlenen “Fildişi Sahili Cumhuriyeti Yatırım ve İş Birliği Fırsatları Toplantısı”, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Khadidjata Toure, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu E. Altan Ünsal’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Fildişi Sahili Cumhuriyeti Yatırım Teşvik Merkezi Temsilcisi Anoh Gladys’in bir sunum gerçekleştirdiği toplantıya, İzmir Vali Yardımcısı Adem Arslan, Karşıyaka Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal ve İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri katıldı.
Tarımda kazançlı ortaklıklar
İzmir ile Fildişi Sahili arasındaki ticari iş birliklerine ilişkin değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, “Dünyanın en büyük kakao üreticisi olan Fildişi Sahili, tarımsal üretim ve ticaret açısından kıtanın önde gelen ülkeleri arasında. Fildişi Sahili’nin kuvvetli olduğu tarım ve gıda işleme teknolojileri, İzmir’in de güçlü olduğu bir alan. Kentimizin bu gücünü, Fildişi Sahili’nin zengin tarımsal kaynaklarıyla birleştirdiğimizde, iki taraf için de kazançlı ortaklıklar geliştirebilir; modern ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik ederek ortak yatırımların önünü açabiliriz” dedi.
Fildişi Sahili’ne balık ihraç edebiliriz
Erkoç sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir olarak, Türkiye ile Fildişi Sahili arasında 2023 yılı itibariyle 594 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ticaret hacminin genişlemesine katkı sağlayabiliriz. Bu hedefe ulaşmak için Fildişi Sahili ile balıkçılık ve su ürünleri sektöründe iş birliği yapabileceğimizi düşünüyoruz. Sektör 900 milyona dolara yaklaşan ithalat rakamı ile önem arz etmesine rağmen ülkemiz ile bu konudaki ilişkilerin zayıf kaldığını gözlemliyoruz. Kentimiz bu alanda geniş bir potansiyele sahip. Yetiştirilen balıkların büyük bölümünü ihraç ediyoruz. Bu konuda üyelerimizi ve Fildişi Sahili’nden alıcıları bir araya getireceğimiz etkinlikler düzenlemekten memnuniyet duyacağımızı belirtmek isterim.”
Fildişi Sahili’ne ilgi arttı
Fildişi Sahili-Türkiye iş birliğinin politika ve diplomasi alanındaki olumlu etkilerine değinen Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Khadidjata Toure, “Ekonomik açıdan, Türk iş çevrelerinin Fildişi Sahili’ne olan ilgisinde bir artış gözlemliyoruz. Türk yatırımlarında önemli bir artış yaşandı. Türkiye, 2023 yılında Fildişi Sahili’nin en büyük doğrudan yabancı yatırımcılarından biri oldu. Fildişi Sahili, son yıllarda büyük bir ilerleme sürecinde. Ülke Batı Afrika’da yüzde 35’lik GSYH payı, yüzde 43’lük ticaret payı ve yüzde 60’lık tarımsal ihracat ile bölgesel bir ekonomik merkez” dedi.
İzmirli firmalara çağrı
İzmirli iş insanlarına çağrıda bulunan Büyükelçi Khadidjata Toure sözlerini şöyle sürdürdü: “Fildişi Sahili’nde yatırım fırsatları büyük ve sizi bekliyor. Bu fırsatlar hakkında daha detaylı bilgiyi sizlere sunacağız. Umuyorum ki, birçok İzmirli firma, Fildişi Sahili’nde ekonomik keşif ziyaretleri düzenleyerek orada şirketler kuracak ve iki ülkenin ekonomilerinin gelişmesine katkıda bulunacak.”
Yatırımcılara sunum yapıldı
Konuşmaların ardından, Fildişi Sahili Yatırım ve Teşvik Merkezi Temsilcisi Anoh Gladys tarafından gerçekleştirilen sunumda, Fildişi Sahili’ndeki iş ortamı, yatırım fırsatları, yatırım kanunu ve teşvikleri, “tek durak ofisler” ve özel yatırımlar için cazip ekonomi fırsatları anlatıldı.
Afrika’nın incisi Fildişi Sahili, rotasını İzmir’e çevirdi
İzmir, dünyanın en büyük kakao üreticisi olan Fildişi Sahili Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki iş birliklerini geliştirmek için buluşma noktası oldu. İzmirli iş insanlarıyla bir araya gelen Fildişi Cumhuriyeti heyeti, ülkenin yatırım fırsatlarını anlattı, geliştirilebilecek sektörleri tanıttı.