Koronavirüs, tüm Dünya ülkelerinde alarma sebep olurken, Türkiye’de de vaka sayısındaki hızlı artış endişe veriyor. Her ne kadar son günlerde Çin’de hastalıkla mücadele konusunda iyi haberler gelse de Avrupa’da ölüm oranları günden güne yükselmeye devam ediyor. Peki 2020 yılında insanlığın en büyük kabusu olan Koronavirüsü’nün ömrü ne kadar? Virüsün bulunduğu zemine göre ömrü değişiyor mu?
HAVADA BİR KAÇ SAAT YAŞAYABİLİYOR
Koronavirüsün (Kovid-19) yapıştığı yüzeye göre ömrünün değiştiği ve havada da birkaç saat yaşadığı ortaya çıktı. Hapşırıkla birlikte yayılan damlacıklar üç saate kadar havada asılı kalıyor.
Kartonda 24 saat, plastik üzerinde iki-üç gün tehlike saçmaya devam ediyor.Amerikan New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Kovid-19, bakır yüzeylerde dört saate, plastik ve çelikte iki-üç güne, karton üzerinde de 24 saate kadar yaşıyor. Ayrıca insan hapşırdığında aerosol gibi havaya yayılan damlacıklar da üç saate kadar havada kalabiliyor.
DAYANMA SÜRESİ YÜZEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Bu da hastalığın niye bu kadar bulaşıcı olduğuna işaret ediyor. ABD’de yapılan kapsamlı araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, UCLA ile Princeton Üniversitesi uzmanları tarafından yürütüldü. Uzmanlar, enfekte olmuş bir kişiden aldıkları koronavirüsü gündelik hayatta kullanılan çeşitli yüzeylere aktararak dayanma süresini ölçtü.
KORUNMAK İÇİN YAPILAN UYARILAR
Araştırmacılar, bu çalışma sonucunda genel olarak koronavirüsten korunmak için yapılan uyarıları teyit etti. Buna göre hastalığın bulaştığı kişilerle temas edilmemeli. Göz, burun ve ağza dokunulmamalı. Yeni tip koronavirüs teşhisi konmuşsa evde kalınmalı. Öksürürken mendille ağız kapatılmalı. Daha sonra bu mendil çöpe atılmalı. Sıkça dokunulan yüzeyler ev temizliğinde kullanılan malzemelerle temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.