“Hangisi köle, hangisi sahip olacak?” diye soruyordu, “insan, kendi yarattığı teknolojinin kölesi mi olacak, yoksa teknoloji insanın esiri mi?” Eski yüzyılın üretim ilişkileri, araçları, mekanları… yeni dünya düzeni dedikleri vahşi kapitalizme yetmiyordu artık, kriz gitgide derinleşiyordu. Oysa sömürü denen illet milyarları esir almış, sermaye küçücük bir azınlığın elinde toplanmıştı. Düzen huzursuzluğa, teslimiyet isyana meyleder olmuştu. İsyan ise o küçücük azınlığın en büyük kabusuydu ve ezilenler asla bir arada ve örgütlü olmamalıydı…
Virüs ve teknoloji imdada yetişti, salgın paniğe, panik izolasyona, izolasyon yalnızlığa meyletti. Virüs ve teknolojiyi elinde tutan bir avuç azınlık tüm insanlığı teslim almak üzereydi. Artık eski yüzyılın tüm alışkanlıkları birer birer terk edilebilirdi; her şey ama her şey dijitalleşebilirdi; para, eğitim, sağlık, üretim, tüketim, ulaşım ve hatta barınma… En önemlisi ise virüs sayesinde tüm insanlık küçücük bir çiple teslim alınabilirdi; ‘herkesin çipi kendine’ denir, lakin milyarlarca modern kölenin bileklerinde birer pranga olabilirdi; her türlü kişisel bilgi, bir avuç sermayenin elinde çok büyük bir silaha dönüştürülebilir, dijital kapitalizmin kurtuluşu olabilirdi…
Peki, milyarlarca ama yapayalnız modern köleler ne yapabilirdi? Eski kitapları karıştırdılar, asırlar öncesi yaşadıklarına baktılar, virüsün bile baş düşman gördüğü ve yok etmek istediği yaşlılara gittiler, kapandıkları evlerde onları dinlediler… Asırlardır var olan ve unutturulmaya çalışılan o sihirli cümleyi duydular: “Kurtuluş yok tek başına… Ya hep beraber ya hiçbirimiz!..” Tanıdık geldi, modern ve genç kölelere tanıdık geldi. Evet ya, bu topraklarda, bu dünyada “DAYANIŞMA” diye insana dair, aslında her canlıya dair bir şey vardı. Neydi ki o şey?
O şeyi yeniden hatırlamak mı istiyorsunuz? Hatırlamak yetmez, uygulamak mı istiyorsunuz? Teknolojinin insanı değil, insanın teknolojiyi esir almasını mı istiyorsunuz? Bence okumayla başlayın.
İşte size bir öneri;
ANKA KUŞU Karcı Dağı Efsanesi.
YORUMLAR