Sayılar sözün aynasıdır, diyerek 24 Haziran milletvekili seçim sonuçları ile 31 Mart Büyükşehir seçim sonuçlarını karşılaştırmak istiyorum. Denizli özelinde seçilen stratejinin doğruluğunu ya da yanlışlığını sizin değerlendirmelerinize bırakıyorum. Sayılara, binler hanesinde yuvarlayarak baktığımızda çıkan tablo şu;
- Geçen dokuz ayda seçmen sayımız 6 bin artarak 755 bin oldu.
- Artan seçmen sayısına karşın seçime katılım 16 bin azalarak 636 binde kaldı. Küskün seçmen de diyebileceğimiz bu 15-20 bin kişiyi sandığa götüremedik.
- Seçime katılım daha az olmasına karşın geçersiz oylar 11 bin artarak 30 bine ulaştı. Kızgın seçmen de diyebileceğimiz bu 15-20 bin seçmenin protesto ederek, boş ya da geçersiz oy kullanımını önleyemedik.
- Bu veriler ışığında Denizli özelinde izlenen strateji sonucunda 30-40 bin seçmen; ya sandığa gitmeyerek oy kullanmamış ya da sandığa gidip boş oy kullanarak veya tak tak yaparak protesto oyu kullanmıştır.
- 24 Haziran milletvekilliği seçiminde AKP+MHP ittifakı toplam 330 bin oy almıştır. Buna karşın 31 Mart seçimlerinde Büyükşehir adayı 322 bin, belediye meclisinde ise toplam 306 bin oy almışlardır. Buna göre büyükşehir adayı 8 bin, Cumhur İttifakı ise 24 bin oy kaybetmiştir.
- 24 Haziran milletvekilliği seçiminde CHP+İYİ ittifakı toplam 300 bin oy almıştır. Buna karşın 31 Mart seçimlerinde Büyükşehir adayı 280 bin, belediye meclisinde ise toplam 285 bin oy almışlardır. Buna göre büyükşehir adayı 20 bin, Millet İttifakı ise 15 bin oy kaybetmiştir.
- 24 Haziran milletvekilliği seçiminde 24 bin oy alan HDP, büyükşehirde 9 bin, belediye meclisinde ise 5 bin oy almıştır. Yitirdiği 15-20 bin oyun nedenlerini ve adreslerini irdelemek özel bir önem içermektedir.
- Saadet Partisi, geçen dokuz aylık süreçte ortalama 5 bin olan oyunu korumuştur. Büyükşehir ve belediye meclisi oylarını karşılaştırdığımızda 2 bin oyun ittifak adaylarına dağıldığı ya da geçersiz oy olduğu görülmektedir.
- Demokrat Parti büyükşehirde 7 bin, belediye meclisinde ise 11 bin oy almıştır. Aradaki fark olan 4 bin oyun ittifak adaylarına dağıldığı ya da geçersiz oy olduğu görülmektedir.
- Solda yer aldığı düşünülen DSP+TKP+Bağımsız adayların aldıkları toplam oy 6 bindir.
- 26 Ekim 2018 tarihinde, “Mart 2019 Yerel Seçimlere Giderken Denizli İçin Notlar” başlıklı raporumuzu ilgili ve yetkililere elden teslim ederek, başarı odaklı ittifak ve seçim stratejisi için somut önermelerde bulunmuştum. Hatta bununla da yetinmeyip, yanlış bir yöntem izlenmesi halinde doğabilecek sonuçları büyükşehir ve ilçeler bazında ifade etmiştim. Büyükşehir, Pamukkale, Çivril, Sarayköy, Buldan, Bekilli, Güney, Baklan sonuçlarını görünce, bilimsel verilerle önermelerde bulunmanın ne kadar anlamlı ve sonuç alıcı olduğunu gördük.
- Yukarıdaki verileri sentezlediğimizde ise şunu görüyoruz; Denizli özelinde daha doğru bir ittifaklaşma ve kampanya süreci yaşayabilmiş olsaydık; 30-40 bin seçmenin ya sandığa gitmesini ya da geçersiz oy kullanmamasını sağlamış olacaktık. İttifaka dahil olmayan HDP, SAADET, DSP, TKP, DP ve Bağımsız aday seçmen kitlesine yönelik doğru bir strateji uygulamamız halinde de 15-20 bin seçmenin daha desteğini alabilecektik. Bu veriler de toplamda 45-60 bin oy aralığına denk gelmektedir.
- İyi Parti önderliğinde girdiğimiz yarışta Büyükşehir Belediye Başkanlığını 42 bin oy farkla kazanamadığımızı görüyoruz. Oysa daha doğru bir strateji ile İstanbul, Ankara örneklerinin arasına, bir başarı öyküsü olarak Denizli Büyükşehiri ve en az 11-13 ilçeyi dahil edebilirdik. Umarım bu sonuçlardan doğru dersler çıkartır, gelecek başarılara hep beraber yelken açarız.