Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aşure nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Aşure gününde evinizde çok kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz diyet aşureyi tatmaya doyamayacaksınız. En lezzetli ve pratik şekersiz aşure tarifi nasıl yapılır? 1 kase aşurede kaç kalori var? Kilo aldırmayan aşure nasıl yapılır? Evde şekersiz ve sağlıklı aşure pişirme tarifi…

Aşure gününde evinizde çok

Alimlerin birçoğuna göre kökeni Arapça olduğu kabul edilen ‘Aşure’ günü,  Muharremin 10. gününe tekabül eden aşure günü, evler nefis kokuların buram buram yayıldığı bu tatlı ile şenlenir. İçerisinde fındık, ceviz, nar, hurma, buğday, kayısı ve daha nice malzemeleri bulunduran aşure tatlısı, halk arasında çok sevilmesine rağmen kilo problemi olan kimselerin yemeye çekindiği yiyeceklerin başında gelir. Normalde bol kalorili olan aşure tatlısı, belli ölçülerde tüketildiği ve pişirildiği zaman Beslenme ve Diyetisyen uzmanlarının onayından geçen bir lezzettir. Peki bunun için nelere dikkat etmek gerekiyor? Evde şekersiz aşure tarifi nasıl yapılır? Lezzetli ve pratik aşure tarifi hangisi? Glutensiz aşure yapmanın adımları neler? İşte kilo aldırmayan şekersiz aşure tarifi…

AŞUREDE KULLANILABİLECEK MALZEMELER,

Toplumumuzda her yıl yapımı ile hayır yapılan aşure yapımı yöreden yöreye farklılıklar göstermektedir. Genel anlamda bir malzeme sınır olmasa da olmazsa olmazları olan bir tatlı çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.

Aşure yapımında genel olarak kullanılan malzemeler;

4 adet ceviz
8 tatlı kaşığı bal
1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı iri ve pişmiş kuru nohut
10 adet pişmiş kuru kayısı
2 çorba kaşığı üzüm
3 tatlı kaşığı tarçın
7 su bardağı su
1 çay bardağı pişmiş kuru fasulye

AŞURE NASIL YAPILIR?

Buğdayı düdüklü tencerede 20 dakika boyunca pişirin. Bir gece öncesinde ıslatılan nohutları ve fasulyeleri suyuyla beraber tencereye koyun. Bir bu kadar daha pişirdikten sonra buğdayı, minik minik doğranmış kuru kayısı ve kuru üzümleri ekleyerek pişirmeye devam edin. Ocaktan aldıktan sonra içine bal döküp, ceviz ve tarçınla dilediğiniz gibi süsleyip tüketebilirsiniz.

AŞURENİN 8 FAYDASI

1- Kuru baklagiller açısından zengin olan aşure lif kaynağıdır. Dolayısıyla sindirim sistemine iyi gelir ve bağırsakların çalışmasını da düzenler, kabızlığa iyi gelir.

2- Aşurenin içerisindeki fındık ve ceviz omega 3 yağ asitlerini içerdiğinden kolestrolü de düşürücü etkiye sahiptir. Kalp ve damar sağlığını da korur.

3- Vitamin ve mineraller yönünden zengin olan aşure yüksek enerji kaynağı olması ve besleyici özelliği ile çocukların gelişiminde de önemlidir.

4- Bitkisel kaynaklı protein içermesiyle emziren anneler için de faydalıdır. Süt miktarını arttırıcı özelliği bulunan aşure tatlı ihtiyacını da karşılar.

5- Aşurenin içerisindeki fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler faydalı içerikleriyle ruh sağlığı için de iyidir. Stresin önüne geçmeyi kolaylaştırır.

6- Vejetaryen olanlar için de önemlidir. İçerisindeki baklagiller ve yağlı tohumlarla vejetaryenlerin alması gereken protein ihtiyacını da karşılar.

7- Aşure kan şekerini de dengeleyici özelliğe sahiptir. Üzerine tarçın serperek bu özelliğini daha da arttırabilir, tatlı ihtiyacınızı karşılarsınız.

8- Aşurenin içerisindeki kuruyemişler B ve E vitamini yönünden zengindir. Dolayısıyla B vitamini ile birlikte hafıza korunur ve unutkanlığın önüne geçilir.

Denizli haberleri için tıklayınız!

Reklamı Geç