Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Az odunla ısıtan soba tasarlandı

Az odunla ısıtan soba tasarlandı. MUĞLA’nın Fethiye İlçesi’nde tamamı ahşap evini yangın tehlikesinden korumak için farklı soba arayışına giren emekli elektronik mühendisi 54 yaşındaki Muharrem Naci Yücel, internette gördüğü Rus sobasından esinlenerek ‘Isınan hava yükselir’ fizik kuralıyla çalışan soba tasarladı. Zemindeki soğuk havayı emerek, gövdesini saran 8 demir borudan geçirip sıcak hava üfleyen soba, az odunla çok daha büyük alanları ısıtabiliyor.

Az odunla ısıtan soba

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uzun yıllar uçak bakımında görev yapan Muharrem Naci Yücel, geçen 1 Mayıs’ta emekli olarak Fethiye’nin İncirköy Mahallesi’ne geldi. Yücel, 3 yıl önce satın aldığı 6 dönümlük araziye, tamamı sedir ağacından 1.5 katlı ahşap ev inşa ettirdi. Evinin elektrik ihtiyacını çatıya yerleştirdiği güneş panelleriyle karşılayan Yücel, kışın soğuk günlerde ısınma sorununa çözüm bulmak için arayışa girdi.

Odun yakarak ısınmak isteyen ancak tamamı ahşap evinde şömine ve normal sobaların yangın çıkarabileceğinden korkan Yücel, internette araştırma yaparken, çevresini yarattığı hava akımlarıyla ısıtan Rus Sobası’na rastladı. Bu sobadan esinlenerek bilgisayarında özgün çizimler yapan Yücel, Fethiye Sanayi Sitesi’nde 325 liraya sobayı yaptırdı.

Yücel sobayı yaparken, hava akımlarını yaratacak 8 demir boru kestirip, borulara belli açıda eğil verdirdi, demir levhalarla sobanın gövdesini yaptırıl montajını tamamlattı. Bir ana gövde ve gövdeyi saran 8 demir borudan oluşan sobanın çalışma sistemine ustalar da şaşıp kaldı.

Mekanik ve elektrikli hiçbir aksamı bulunmayan sobanın yakılmasıyla birlikte gövdeyi saran borular, ucu açık olan alt kısımdan soğuk havayı emmeye başlıyor. Borunun içinde ısınan hava üst kısımdan evin içine dağılıyor. Sobada ısının artmasıyla birlikte borulardaki emiş ve itiş gücü gözle görülür hale geliyor. Normal sobalar sadece çevresini ısıtırken, Yücel’in sobası hava akımlarıyla ahşap evin üst katlarına kadar ısı veriyor.

Kendi ihtiyacı için sobayı tasarladığını belirten Muharrem Naci Yücel, ticari amacının olmadığını, sadece yangın tehlikesine karşı böyle bir ihtiyacın doğduğunu söyledi. Soba uzun süre yansa bile boruların alt kısmının soğuk kaldığını, ancak üst kısmına el yaklaştırmanın bile mümkün olmadığını vurgulayan Yücel, “Normal sobalardan daha az odun kullanarak, daha kısa sürede büyük bir alan ısıtılabiliyor. Zemin ve tavandaki ısı eşitlenince borulardan geçen hava akımı duruyor” dedi.

Reklamı Geç