Bayraklı Belediyesi Havuz Kafe’de düzenlenen toplantıya depremden etkilenen apartmanların görevlileri katıldı.
Depremde yaşanılanların kader olmadığını belirten Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Kadere biz de inanırız ancak bu kader değil. Altı sıvılaşmaya müsait, balçık olan, sulu tarım arazisine, temeli bodrumu olmadan, beton seviyesi C3 ile C10 arasında değişen, zemininin değeri ve tekniği olmadığı binaların olduğu bölgede bu sorunu hep birlikte yaşadık. En büyük hasarı Bayraklı olarak biz gördük. Çünkü zeminin en kötü olduğu bölge Adalet, Manavkuyu ve Mansuroğlu mahalleleri. 180 ile 280 metreye kadar kayaya rastlanmıyor. 25-30 metre arası derinlik herhangi bir deprem anında sıvılaşabiliyor. Biz bunların hiçbirine dikkat etmeden bina yapmışız, dükkan yapmışız. Sonra birilerinin eksikliklerini vatandaşa kader olarak söylüyoruz. Bu iş, bu kentte yaşayan insanların kaderi olmamalı. Karşıyaka, Bornova, Konak’ta da durum çok farklı değil. Oralarda da hasarlı bina sayıları Bayraklı’ya yakın. Bu işler geçtikten sonra da biz bu durumlardan ders almadan işlerimize devam ediyoruz. Bundan sonra bir daha böyle şeyler yaşanmaması için akıl, mantık, bilim ne diyorsa; o çerçevede çözüm bulmak zorundayız” diye konuştu.
İş sorununa çözüm bulacağız
Öncelikli işlerden birinin apartman görevlilerinin iş sorunu olduğunun altını çizen Başkan Sandal, “Sayıyı netleştirdikten sonra Büyükşehir Belediyemiz ve Bayraklı Belediyesi olarak sorunu çözeceğiz. Çünkü siz bizim için kıymetlisiniz. İyi adam olmak, doğru adam olmak, makam mevki veya para pulla olmaz. Adam olmanın tek yolu maneviyat ve marifettir. Siz alın terinizle, çocuklarınızın rızkı için hiçbir yola sapmadan, emeğinizle işinizi yapan insanlarsınız. Bizim gözümüzde sizden daha değerli ve onurlu kimse yok. Her koşulda, tüm ihtiyaçlarınızda yanınızda olacağımıza söz veriyorum. Biz bugünler için birbirimize lazımız. Bizi kimsenin etnik kimliği, siyasi kimliği ilgilendirmiyor. Kime oy verirse versin, Neye inanırsa inansın, nereden geliyorsa gelsin bizi ilgilendirmez. Biz vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına, dertlerine bakarız. Karamsarlığa kapılmayın. Bu süreci hep birlikte atlatacağız. Hiçbir endişeniz, korkunuz olmasın. Çocuklarınız çocuklarımız, sizin derdiniz bizim derdimiz. Bizim için çok kıymetlisiniz” dedi.
Tüm dertlerinizde yanınızdayız
Sandal sözlerini şöyle sürdürdü: Bu süreçte aslında en fazla mağdur olan kitle apartman görevlileri oldu. Siz evinizden ve işinizden oldunuz. Öncelikli olarak sarmamız gereken yara bu. Evini kaybeden vatandaşlarımızın belki işi duruyor ancak siz hem evinizi, hem işinizi kaybettiniz. Bu sürecin en başından itibaren nasıl tüm vatandaşlarımızın yanında durduysak, bundan sonraki süreçte de sizi hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. Tüm dertlerinizde yanınızda olacağız. Siz de ihtiyaç duyduğunuzda bize ulaşabilirsiniz.
Bayraklı’da büyük dayanışma örneği sergiledik
Deprem sonrasındaki desteklere yanıt verirken Tüm Türkiye’ye örnek olabilecek dayanışma sergilendiğini vurgulayan Başkan Sandal, “Büyükşehir Belediyemiz, metropol ilçe belediyelerimiz, gönüllü dernekler, komşularımız, İzmirliler, Bayraklılılar bu sürecin asıl sahibi oldu. Çadırlarda 30’a yakın ağır hasarlı, 35’e yakın da orta hasarlı evi olan ailemiz var. Diğer ailelerin ağırlıklı durumu az hasarlı veya hasarsız ailelerimiz. Onlar da evlerinin durumlarından korktuklarından çadırlarda kalıyorlar. Böyle bir işte çadırlarda kalan sayıyı 60-65’e düşürmek önemli bir iş. Onların kalıcı konutlara geçmeleriyle ilgili yerlerimiz de var. Çocuklarımızın okulları, çalışanların iş yerleri bu tarafta olduğu için sıkıntılar olabiliyor. Uzundere’de, Hilton Oteli’nde, Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında yerlerimiz var” dedi.
Başkan Sandal’ın konuşmasının ardından toplantıya katılan apartman görevlileri; barınma, iş ve kira desteği gibi konularda akıllarındaki soruları yönelterek taleplerini iletti.
‘Önce insan’ diyerek, tüm mağduriyetleri gidereceğiz
1999 yılı öncesinde yapılan yapıların riskli olabileceğini hatırlatan Başkan Serdar Sandal, “Beton seviyesi C3 ile C12 arasında değişen binaya sağlam denebilir mi? Belediye olarak bununla ilgili çalışıyoruz. Orta hasarlı binanın güçlendirilebilmesi için vatandaşın cebinden çıkacak para az bir miktar değil. Aynı parayla çürük yapıyı onarmak mı yoksa, yıkıp daha güvenli ve sağlıklı bir yapı yapmak mı? Bizim tercihimiz ikincisi. Deprem sürecinde Jandarma arama kurtarma ekipleri, Afad, Akut, Büyükşehir Belediyelerimiz, ilçe belediyelerimizin ekiplerine minnet borcumuz var. Girilmez denilen yerlere girerek, enkaz altından vatandaşlarımızı kurtardılar. Bu devlet bizim, siyaset başka bir şey. Bir kişinin yanlış yaptığı işi tüm kuruma mal etmemeliyiz. Bu noktayı doğru belirlemeliyiz. Her türlü sorununuzda da bize ulaşın, bizimle irtibatta olun. Biz kendi sorunlarımızı Bayraklı Belediyesi olarak çözebilecek güce ve kudrete sahibiz. Bundan şüpheniz olmasın. Biz bir an önce vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Bu konuda belediye olarak da üstümüze ne düşüyorsa yapacağız. Hasar durumlarıyla ilgili tespitlerde mağduriyetler olabiliyor. Böyle bir durumda itiraz etmek lazım. Devletin atacağı her adımda belediye olarak her anlamda destek olacağız. Önce insan diyerek, mağduriyetleri gidereceğiz” diye konuştu.