Çin Halk Cumhuriyeti Uygur Özerk Bölgesi, Siyasi Danışma Meclisi Vekili, Türk ÇinKültürel İşbirliği, Değişim ve Diyalog Derneği Başkanı Abdulkadir Tanrıdağlı, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası bir kez daha Adıyaman geldi. Deprem döneminde Çin’den gelen arama kurtarma ekibi The Amity foundation, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyamanda arama kurtarma faaliyetleri yaparken aynı zamanda bölgelere aynı yardın da bulunmuşlardı.
Ekip arama kurtarma faaliyetlerini tamamladıktan sonra, Aynı yardımları devam ettirmek için Türk Çin Kültürel İşbirliği Değişim ve Diyalog derneği ile yardım sözleşmesi yapmış, yardımları sözü edilen dernek tarafından devam ettirmektedirler. Şubat ayında 50 adet tuvalet kabini Hatay’a olmak üzere 3 tır Kahramanmaraş, 8 Tır Adıyaman’a hijyen malzemeleri, çocuk bezi, gıda kolisi, temizlik malzemeleri yadımı yapmışlardır. Devam eden aylarda yardımlarını özellikle Adıyaman’a yoğunlaştırmış, yakacak, su arıtma tesisi, gıda kolisi, Kadın pedi, çocuk bezi, iç çamaşır, Temizlik ve hijyen malzemeleri olarak Türk Çin Kültürel İşbirliği Değişim ve Diyalog derneği tarafından devam ettirilmektedir.
Abdulkadir Tanrıdağlı yapılan aynı yardımlar ile ilgili bilgi verirken “ 11 ilimiz çok büyük bir afet atlatmıştır. Gönül isterdi ki 11 vilayetin hepsinde yardım çalışması yapmak, bir nebze olsun yaralara melhem olalım. İmkanlarımız ölçüsünde Adıyaman ilimizdeki kardeşlerimize destek olabiliyoruz. Çindeki sivil toplum örgütleri The Amity foundation başta olmak üzere Deprem bölgesine en iyi şekilde yardım ulaştırmak için çalışıyorlar.Ben dernek olarak gönülden teşekkürlerimi sunuyorum ve yardımların kesilmeden devam edeceğine inanıyorum. Diğer yönden Adıyaman valiliği, Afad müdürlüğü olmak üzere tüm resmi kurumlara işbirliği ve destekleri için teşekkür ederim. Burada şunu belirtmeden geçemeyeceğim, en son 14 ve 15 martta Adıyamanda bulundum,o zaman şehir cansızdı, enkaz içinde, bölge halkı depremin etkisi ile şaşırmış ne yapacağını bilemiyor gibi bir etki uyandıryordu.Aaradan 20 küsür gün geçti, bu sefer gelişimde şehirdeki canlılık, insanların yüzünde ki az da olsa tebessüm , gözündeki umut ışığı beni fazlasıyla etkiledi. Hep birlikte depremin etkisinden en kısa zamanda kurtulacağımıza olan inancım daha da arttı. Biz çalışkan insanlarız devlet millet elele bunun üstesinden gelirken artık ileriye dönük plan ve programlar yapmalıyız, 2 büyük depremde yer kabuğu çatlamış, büyük enerji boşaltması olmuş ve kişisel düşünceme göre uzun yıllar bu bölgede artık deprem olamayacaktır. Doalyısıyla yuriçi ve yurt dışındaki özel şirket ve teşebbüslerin Adıyaman başta olmak üzere deprem bölgesine yatırım yapmaları, tesisler kurmaları bu şekilde hem bölge ekonemisine, bölge halkının istihdam edilmesine katkıda bulunacaklarına inanıyorum. Şahsım ve derneğim olarak bu konuda Çin menşeyli şirket ve kuruluşlarla temas kurarak bölgeye yatırım konularında ikna etmeye çalışacağım ki 2013 Yılında Çin tarafından başlatılan Kuşak yol insiyatifinde Türkiye çok öenli bir stratejik konomdadır. Türkiyeden 3 kıtaya veAmerikaya ürün ihraçları çok daha ekonemiktır kaldiki Türkiyemiz genç nüfusu ve kalifiyeli elemanlarıyla üretim alanında rakipsizdir. Çin’deki uluslararası çapta iş yapan kuruluşlar da bunun farkındadırlar. Türkiye ve Çin ilişkilerinin hızlı geliştiği bir ortamda Türkiye’ye yapılacak yatırımlar her iki ülke için kaçınılmaz fırsatlar sunmaktadır. Biz dernek olarak Çin halk cumhuriyetindeki resmi ve özel kurumlarla her türlü işbirliği ve desteğe hazırız.