Spor yapmak sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alır. Ancak, kimi durumlarda sağlık için yapılan spor, insanı sağlığıyla sınayan bir hale bürünebilir. Bilinçsiz bir şekilde yapılan spor, geçici ya da kalıcı sakatlanmalara sebebiyet verebilir. İşte bu duruma karşı sağlıklı ve bilinçli spor uygulamalarını anlatmak için 2018 Ekim ayından beri her Perşembe saat: 19.30’da Alsancak’ta ücretsiz olarak, Medifiz Fizyo&Sports kurucuları Fizyoterapist Aslı Vural ile Spor Bilim Uzmanı Burak Yazgı Work’n’Out etkinlikleri düzenliyor.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
2015 Şubat ayından bu yana faaliyette olan Medifiz Fizyo&Sports kurucularından Fizyoterapist Aslı Vural, Work’n’Out fikrinin çıkış noktasının bilinçsiz yapılan sporlardan kaynaklı ortaya çıkan sakatlanmalar olduğunu ve bu sebeple Türkiye’de ilk olarak fizyoterapist ile spor bilim uzmanının bir arada çalıştığını dile getirdi. Vural, “Bize başvuran hastalarımızın çoğunda sporcu geçmişi olduğunu ya da hala profesyonel olarak spor hayatına devam ettiklerini gözlemledim. Hatta iyi takımlarda olan ya da bireysel olarak spor kariyerlerinde başarılara imza atmış kişiler. Lakin gelin görün ki sakatlanma sebepleri sporda yaptıkları yanlışlardan kaynaklı. Türkiye’de sağlıkçıyla spor bilim uzmanı şu ana kadar hiçbir şekilde bir araya gelmiş değil. Hem böyle bir merkezde çalışıp hem de bunu insanlara nasıl ücretsiz sunabiliriz, insanları nasıl bilinçlendirebiliriz diye düşündük ve sokağa çıktık” ifadelerine yer verdi.
ANTRENÖR EŞLİĞİNDE FİZYOTERAPİST GÖZLEMİNDE
Work’n’Out etkinliklerinin dikkat çektiğini ve bunun ardında yatanın spor uygulamaları sırasında hareketlerin özenle doğru yapılması vurgusu olduğuna değinen Vural, “Spor salonlarında da birebir antrenör eşliğinde spor yapabilirsiniz. Ancak, bu kadar dikkatli bir şekilde hareketlerinizi doğru uygulanması için özen gösterilmesi zor. Bu sebeple, antrenör eşliğinde fizyoterapist gözleminde spor, insanlar için çok apayrı bir vurgu oldu ve biz dikkat çektik” dedi.
“TEKERLEKLİ SANDALYE İLE TEDAVİ OLMAYA GELEN HASTAMIZ, PARKURU TAMAMLADI”
Vural, Work’n’Out etkinliklerine katılanların grup içerisinde sosyalleştiklerini ifade etti. Vural, “Yaptığımız spor eğlenceli ve etkinliklerimiz farklı sosyal alanlar oluşturdu. Mesela iş bulanlar, aşık olanlar oldu. Bununla beraber sporu sadece Work’n’Out etkinlikleri ile sınırlamadık. Biz ‘yaşama sporla karış’ diye yola çıktık ve sosyal sorumluluk projeleri için yapılan sportif faaliyetlere katıldık. Öyle ki, tekerlekli sandalye ile tedavi olmaya gelen hastamız, bu etkinliklerde koşu parkuru tamamladı.” şeklinde konuştu.
FONKSİYONEL ANTRENMAN BÜTÜN SPOR BRANŞLARINI KAPSIYOR
Medifiz Fizyo&Sports kurucularından Spor Bilim Uzmanı Burak Yazgı, sporun sadece güzel bir görünüm elde etmek amacıyla değil, yaşam boyu sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yapılması gerektiğine değindi. Yazgı, “Spor, 3-5 ay yapıp güzel bir forma kavuşup, bırakılacak bir araç değildir. Spor, tahmin edilemeyen değişkenlere karşı, uyum sağlayabilme disiplinidir. Eğer, sağlıklı, bilinçli, düzgün spor yapıyorsanız; sakatlıkları yaşamazsınız. Sakatlıklar genelde bir birikimdir. Spor yapıp, yanlış yönlendirmelerden dolayı meydana gelen sakatlıklar oluyor ve bunun geneli de profesyonel sporcular yapıyor. Bu da aslında sağlık ve spor camiasının ne kadar yanlış bilgilerle dolu olduğunu gösteren bir şey. Bu noktada Work’n’Out etkinliklerinde uyguladığımız fonksiyonel antrenman ile ‘Nasıl sağlıklı spor yaparım?’ ‘Bedenimi uzun yıllar hangi hareketlerle ve nasıl yaparak sağlıklı tutarım?’ sorularını anlatmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
FONKSİYONEL ANTRENMAN NEDİR?
Fonksiyonel antrenmanın vücudu dengeli bir biçimde güçlendirerek, yaşamın her alanında doğru hareketlerle uygulanabilen çalışma olduğunu ifade eden Yazgı, “Fonksiyonel antrenman, pek çok branştan sportif hareketi içinde barındıran asıl spor diyebileceğimiz çalışma.Spor salonlarında çalıştığınız makineler programlıdır ve sizin bedeninizin yapabileceği dengede ayarlanmıştır. Böylelikle hareketi yapmayı kolaylaştırır. Ama sokağa çıktığınızda hiçbir hareketin yapılabilmesi için kolaylaştırıcı mekanizması yok. Hareketi kolaylaştıran şeylerde bizi sakatlığa, hareketsizliğe ve obeziteye yönlendiriyor zaten. Fonksiyonel antrenmanda da aşılamaya çalıştığımız şey, günlük yaşamda yeri geldiğinde koş, yeri geldiğinde takla atabil, yeri geldiğinde ağırlık kaldırabil. Bu hareketler doğru yapıldığında insan bedenine zarar vermez, aksine faydası olur” dedi.
WORK’N’OUT’A KATILMAK İÇİN
Herhangi bir yaş grubu sınırlaması olmayan Work’n’Out’ a katılmak için tek yapmanız gereken katılmadan önce internetten başvuru formunu doldurmanız. Katılmak için herhangi bir ekipmana ihtiyacınız yok ama spor yapacağınız için yedek kıyafet yanınızda getirmeniz tavsiye ediliyor.