Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan Yeni Asır gazetesine verdiği röportajda Üniversite-Sanayi iş birliğinin sonucunda ortaya çıkan, teknoloji ve bilginin üretime dönüştüğü, elde edilen bilgi birikiminin sanayide kullanıldığı, yeni girişimcileri teşvik ve desteklerle sektöre kazandıran önemli merkezlerden biri olan Pamukkale Teknokent ile Pamukkale Üniversitesi’nin şehre ve sanayiye olan katkılarından bahsetti.
PAÜ Rektörü ve Pamukkale Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kutluhan konuşmasında şunları kaydetti: “Pamukkale Teknokent Yönetimi olarak sanayiden kopuk bir Teknokent’in sürdürülebilir olmadığına inanmaktayız. Bu bağlamda, sanayi içerisinde aktif bir Teknokent olma yönündeki çalışmalarımızla sürdürüyoruz. Pamukkale Teknokent’in sadece ofislerden ibaret olmaması gerektiği düşüncesinden hareketle sanayi ile iç içe bir yapıda hangar tipi bir teknokent düşlemekteyiz. Bu sayede bölgede yapılan Ar-Ge çalışmalarının ekosistemini çeşitlendirebilmenin yanı sıra ağır sanayi ile ilgili Ar-Ge çalışmalarının da yapılabildiği bir teknokent hayal ediyoruz. Ayrıca içerisinden bir UniCorn girişim çıkmış ve ülkemiz ihracatına daha fazla katkı sağlayan bir teknokent dileğimizdir. Pamukkale Teknokent’te 2010 yılından bu yana 562 Ar-Ge projesi yürütüldü. Bunlardan 8 patent, 39 marka tescili, 11 faydalı model, 1 coğrafi işaret ve 7 diğer haklar olmak üzere toplam 66 fikri sınai mülkiyet hakkı çıktısı elde edildi. Ticarileşebilir ürünün bir teknoparkın en temel çıktılarından biridir. Bu konuya markalaşma açısından ayrı bir önem vermekteyiz. Pamukkale Teknokent, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün organize ettiği KÜSİ (Kamu – Üniversite -Sanayi İş Birliği) Platformunun bir paydaşıdır. Bu anlamda Valilik Başkanlığında ve İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan tüm çalışmalara aktif katılım sağlanmaktadır. Bu kapsamda Denizli’de sanayinin kapsamlı bir SWOT analizinin yapılması çalışmasını Pamukkale Üniversitesi ile birlikte Pamukkale Teknokent koordine etmektedir. KÜSİ kapsamında firma ve kurumların gerek girişimcilik gerekse çeşitli proje çağrıları hakkında bilgilendirilmesi yönünde programları da ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte organize etmekteyiz. Bununla birlikte TÜBİTAK ve KOSGEB Ar-Ge projeleri ile yapılan başvuruların Teknokentimizde önceliği vardır. Bu kurumların proje çağrılarını hem düzenlediğimiz programlarla hem de Teknokent içerisinde faaliyet göstermelerine öncelik tanıyarak daha cazip hale getiriyoruz. Akademisyen girişimcilere bölgede faaliyet göstermeleri durumunda %20 kira indirimi sağlanmaktadır. Ayrıca Teknokent içerisinde akademisyenlere özel bir kuluçka merkezi de mevcuttur. Yeni şirketleşen girişimci akademisyenler bu imkândan da faydalanabilmektedirler. TÜBİTAK 1512 kapsamında devam eden BİGG (Bireysel Genç Girişimci) çağrısını üniversite içerisinde daha yaygın hale getirmeye çalışıyoruz. Bu çağrı kapsamında bölgede faaliyet gösteren akademisyen firmalarımız da mevcuttur. Pamukkale Teknokent’te 2010 yılından bu yana 562 Ar-Ge projesi faaliyet göstermiştir. Bugüne kadar yapılan Ar-Ge projelerinden toplamda 213 Milyon TL gelir elde edilmiş ve 3 Milyon $ ihracat yapılmıştır. Hem gelir hem de ihracat rakamlarının artması yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda özellikle ulusal katkısını yüksek gördüğümüz projeleri ve yurtdışında faaliyet gösteren firmaları bölgeye çekerek bu rakamların iyileştirilmesini hedeflemekteyiz.”
Rektör Kutluhan: “Pamukkale Teknokent bünyesinde tamamlanmış Ar-Ge çalışmaları seri üretime geçerek bölgenin sanayi çeşitliliğini artırmaktadır.”
“Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren birçok yazılım ve bilişim firması tekstil sektörüne özel ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması), saha veri toplama sistemleri, otomasyon ve robotik sistemler konularında çalışmalar yapmaktadır. Pamukkale Teknokent bünyesinde tamamlanmış Ar-Ge çalışmaları seri üretime geçerek bölgenin sanayi çeşitliliğini artırmaktadır. 2021 yılı içerisinde sağlık ekipmanları üzerine çalışma yapan bir firma Denizli’de ilk defa teknik medikal parça üretimi üzerine tesisini kurmuştur. Yine Teknofest yarışmasında birinci olan roket takımı Teknokent bünyesinde şirketleştirilerek uzay ve havacılık sanayi alanında ilk siparişini alarak faaliyetine başlamıştır. Ayrıca bölgedeki en büyük veri merkezi de Pamukkale Teknokent bünyesinde çalışmaktadır. Bu firma da sanayici kimliği ile bölge sanayini çeşitlendirmektedir. Pamukkale Teknokent bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) bulunmaktadır. Üniversitedeki akademisyenler TTO üzerinden sanayiye akademik çalışmalarını aktarabilmektedirler. Akademik çalışmalardan çıkan yeni teknolojiler de bölge sanayini çeşitlendirmektedir.”
Rektör Kutluhan: “TAİ ve Roketsan gibi ülkemiz için değerli olan üst düzey firmaların araştırma merkezlerini Pamukkale Teknokent’e çekerek bölgenin silikon vadisi olabiliriz.”
“Bir Anadolu teknokenti olmamıza rağmen firmalarımızın sayısı yüz on yedi. Bu 117 firmamızın yaklaşık olarak 55’i yazılımla ilgili. Özellikle çok dikkat çekici farklı faaliyet alanları var. Örnek verecek olursak; Türkiye’nin en büyük yazılım, daha doğrusu veri merkezlerinden bir tanesi Pamukkale Teknokentimiz’de yer almaktadır. Türkiye’deki her beş web sitesinden biri bizim veri depomuzda, bu bizim için çok büyük bir güç. Aynı zamanda bu veri merkezi bizim üniversitemizin güvenli internetini sağlıyor, birçok üniversitedeki gibi Ulaknet’ten veri alamadığınızda biz bu veriyi alabiliyoruz. Buradaki Teknokent’teki firmalarımız arasında yine önemli faaliyet alanlarına baktığımızda mobil uygulamalarla ilgili çok ciddi çalışmalar var. Yine benzer olarak özellikle yapay zekâ ile ilgili; verinin işlenmesi, verinin anlamlı hale getirilmesi, yapay zekâ modellerinin oluşturularak bunların ticarileştirilmesi üzerine yapılan çalışmalar var. Benzer olarak özellikle indore outdoor robotize çalışmalar yapan firmalarımız var; yine dikkat çeken ve ticarileşme oranı yüksek olan özellikle akıllı metaller dediğimiz, hafızalı metaller üzerine çalışan firmalarımız var. Teknokent’in en büyük avantajlarından bir tanesi hocalarımız da burada benzer şekilde firma kurduğu için, katma değeri yüksek dediğimiz ürünler açısından oldukça faydalı çalışmalar yapılıyor Pamukkale Teknokent’in en büyük hedeflerinden bir tanesi, yazılımı katma değeri yüksek ürünlere entegre etmek. İlk on yıllık hedefi içerisinde baktığımız zaman, bizim arka tarafımızda Teknokentimizin halâ boş alanlar var. Bu alanlara özellikle TAİ ve Roketsan gibi ülkemiz için değerli olan üst düzey firmaların araştırma merkezlerini çekerek bölgenin silikon vadisi olabiliriz. Biz bu gibi firmaları çekip, bu firmaların bölgemizdeki özellikle kuluçka firmalarına veya girişimci, yeni girişimci firmalarımıza destek vererek sahip olduğumuz ivmeyi hızlandırarak devam ettirmek istiyoruz.”