HABER: BORA ÖZİZMİRLİ
Denizli ili Çal ilçesinde düzenlenen 850 yıllık meşhur “Sudan Koyun Geçirme Yarışması” öncesi renkli görüntülere sahne oldu.
Resmi açılış sonrası ülkenin dört bir yanından 250 ‘ye yakın Türk çoban köpeğinin katılımıyla “Türk Çoban Köpekleri Güzellik Yarışması” düzenlendi ve kazananlara ödülleri verildi.
Ödül töreninden sonra Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Egenyön TV Genel Koordinatörü Ahmet Deda’ya özel açıklamada bulundu.
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan , Sudan Koyun Geçirme Yarışması’nın 850 yıllık bir gelenek olduğunu hatırlatarak, “Bizim çoban kültürümüzde koyun, keçi var ancak bu kültürümüzde Türk Çoban köpeği olmaz olmazdır. Bunu düşünerek 5 yıl önce bu girişimi başlattık” ifadelerini kullandı.
AKBAŞLAR GENELDE BU BÖLGEMİZDEN GİTMEKTEDİR
Fethi Akcan açıklamasında, “5 yıl önce böyle bir şey düşündük. Tabii bizim çoban kültürümüzde koyun, keçi var ancak köpek olmazsa olmaz. Diğer taraftan bizim bölgede kangal yoktur. Bizim bölgemizde genelde Türk Çoban Köpekleri vardır. Bölgemizde Akbaş ve kırmaları, bölgemize has,özel çoban köpeklerimiz vardır. Akbaşlar genelde İç Anadolu’da belirli bölgelerinde yoğunluktadır. Ancak genelde ve federasyondan arkadaşlarında belirttiği gibi ırkları bu bölgeden gitmektedir.”ifadelerini kullandı.
BU TARZ YARIŞMALAR TÜRK İNSANININ HAYVAN SEVGİSİNİ ORTAYA KOYMAKTADIR
Fethi Akcan yarışmaya katılanlara teşekkür ederek,bu tarz yarışmaların Türk insanının hayvan sevgisini ortaya koyduğunu söyledi.
Fethi Akcan açıklamasında;“Özellikle köpeklerini yüzlerce km ileriden getiren,yakından uzaktan getiren herkese çok teşekkür ediyorum. Köpek güzellik yarışması adı altında, Türk toplumunun ,Türk insanının hayvan sevgisini ortaya koymak adına biz sudan koyun geçirme etkinliklerinin bağlantılı olduğundan dolayı 5 yıl önce bu geleneği de oluşturmak için yola çıktık.”dedi.
BÜYÜK FEDAKARLIKLARLA YETİŞMEKTEDİRLER
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, köpeklerin belli kriterlere göre değerlendirildiğini belirterek,” Buradaki bütün köpekler birincidir.Çünkü bunların yetiştirilmesi büyük fedakarlık ister.” ifadelerini kullandı.
Fethi Akcan şunları söyledi:
İlk yıl çok az sayıda köpek vardı Allah’a şükürler olsun şimdi yüzlerce köpeğimiz ise sahnedir. Bunlar ırklarına,boylarına,yaşlarına ve kilolarına göre arkadaşlarımız değerlendirmektedir. Her köpek ırk ve yaş oranından yarışmaktadır. Ondan sonra birinci, ikinci ve üçüncüleri ortaya çıkmaktadır. Ama aslında buradaki bütün köpekler birincidir. Çünkü bunları yetiştirmek,bakmak ve yavruluktan döneminden tedavilerini yapmak,uygulamak büyük fedakarlıklar ister. Ama biz çobanız koyun, keçinin olduğu yerde çoban köpeği olmazsa o iş yarım olur zaten”dedi.