Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, Egeyön TV’ye konuk olarak, çiftçilerin yaşadığı sıkıntılardan, güncellenen destek yasasından ve Çal’da yaşanan verim kaybından bahsetti.
“En Az Yüzde 50 Verim Kaybı Var”
Bölgede yaşanan su sıkıntısı hakkında bilgi veren Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil; “Biz sulamayla ilgili sorunları maalesef aşamıyoruz, Çal’ın en önemli sorunlarından birisi. Bizim ovamızda su aldığımız Işıklı Göleti’nde yapılan yanlış, zamansız, yersiz hatta yüzde yüz haksız uygulamalar sonucunda maalesef bölgemiz susuz bırakıldı. Şimdi oradaki su kaynaklarından farklı bölgelere su aktarıldı. Menderes’teki suyun tamamı, yani yüzde yüzünün kullanım hakkı doluyken oradan yeni bölgelere su verildi. Bunun sonucunda da oradaki azalan su nedeniyle bizlere eksik su gelmesine sebebiyet verdi. Biz bunun sonucu olarak uzun uğraşlar sonucunda, “Türkiye’de bunun hiçbir örneği yok.” denmesine rağmen biz ovada birinci sınıf sulanır durumdaki arazilerimizi yüzde ellisinin sulamasını kendi isteğimizle kapattırdık. Yani ovanın yüzde ellisi sulu, yüzde ellisi kuru. Bu dönüşümlü olarak böyle devam ediyor. Öyle olmasına rağmen yine de o yüzde ellilik kısma su yetersiz geliyor. Biz sezon başında su ücretlerini peşin olarak ödüyoruz. Üç su almamız gereken mısırda, yüzde yetmişlik bir alanda biz üçüncü suyu alamadık. Burada giden para neyse, onu zaten alamıyoruz. Bizim şu anda üç su verilmesi gereken mısırımız iki suda kaldı. Bizim mısırlarımızda şu an en az yüzde elli verim kaybı var.” ifadelerini kullandı.
Destekler Kaldırılmadı, Güncellendi
2025 yılı için desteklerin kaldırıldığına dair haberlere açıklama yapan Çil;”Kaldırıldı demek yanlış olur. Yıllardır yapılmasını istediğimiz, yıllar önce yapılması gereken bir uygulama aslında. Bundan sonra planlı ekim kapsamında, her bölge için istenilen, uygun ürünlerin yetiştirilmesine yönelik bir destekleme sistemine geçiliyor. Bu uygulamayla geçen sene 200 TL civarında olan hububat desteği, yeni uygulamayla beraber 634 TL’ye çıkıyor. Kaldırıldı değil de, yeni bir şekillendirme, üretim planlaması yapıldı.” dedi.
Denizli’de yaşanan su sıkıntıların ardından Çal bamyasında da üretimin düşmesiyle alternatif ürünlerin olmadığını dile getiren Çil; “Alternatif ürün maalesef yok. İnsanların yıllardır bildiği, yıllardır bakımını yaptığı, hasadını, ekimi ve dikimini bildiği ürünlerde para kazanabiliyor. Çiftinin bu saatten sonra şunu da deneyeyim lüksü kalmıyor. Çal bamyası dediğiniz bamya kurak yerde yetiştirilir, sulanmaz ve ona göre de aroması olan özel bir üründür. Biz bu kuraklıklarda maalesef bamyadan bile yüzde 20 ancak verim alabildik. Bu ortamda çiftçi başka nasıl ürün denesin ? Bamyadan kuraklığa daha dayanıklı ne yapılır? “ifadelerini kullandı.