Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çal’da Üzüm Bağlarının Hali İçler Acısı

Bu haberin fotoğrafı yok

Türkiye’nin en önemli üzümüretim bölgesi olan ve Türkiye’nin en aromatik/lezzetli üzümlerini üreten Çal’ın üzümbağlarında aşırı yağışlardan dolayı mildiyö hastalığı görüldü. Üzümlerin neredeyse tamamı çürüdü. Önceki dönem Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı konu ile ilgili, “Üzüm üreticileri olarak bizler kilo başına 1 lira kazanıyorsak, devlet bizim şaraplık üzümlerimizden 9 lira vergi kazanıyordu. Biz mağdur olduk. Üretim yapamadık. Biz üretim yapamayınca devlet de bizim ürünümüz üzerinden vergi kazanamayacak” dedi.

Denizli’de geçtiğimiz ayda gerçekleşen yoğun yağışlardan dolayı Türkiye’nin en önemli üzüm üreticisi Çal ilçesinde, üzüm üreticileri perişan oldu. Yağışlardan dolayı oluşan Mildiyö ismi verilen hastalığın bulaştığı birçok üzüm bağında hastalık ilaçlama yapılmasına rağmen hızla yayıldı. Üzüm üreticilerinin çoğunluğunu etkileyen hastalık nedeniyle bu yıl hasat yapılamayacağı iddia edildi.

Çal Tarım İlçe Müdürlüğü, aşırı yağışların ardından aniden sıcaklığın yükselmesiyle hastalığı hızla yayıldığını belirterek, ilçe geneline uyarı ve yapılması gerekenlerin bulunduğu listeler astı.

Ayhancı Acı Tabloyu Gözler Önüne Serdi

Önceki dönem Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, Çal bağlarında gerçekleşen bu hastalığı bir video çekerek gözler önüne serdi. Ayhancı Denizli Çal ilçesi Selcen Mahallesi’nde çektiği videoda,”Şaraplık üzümün en fazla yetiştirildiği yerlerden biri olan Selcen’de, bağlarımız şaraplık üzüm üretiminde Türkiye’nin üretiminde çok önemli yer tutuyor. Bağlarımız 40 gün üst üste yağmur yağması çok olumsuz etkilendi. Bağlarımızda şuanda dolu dolu salkımlar olması gerekirken, şu anda çok kötü durumda. Bağlarımızda yüzde 50’den daha yüksek oranda kaybımız görünüyor. Mildiyö hastalığından mütevellit yaralı yerlere mantarların yerleştiği görülüyor. Hava şartlarının olumsuz ilerlemesinden dolayı bu hastalığa ilaçlı tedavi uygulanamadı. İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri sık sık uyarı mesajları atmasına rağmen çiftçimiz tarlalara giremedi. Çok büyük oranda zarar bulunuyor ve çiftçimiz çok mağdur” dedi.

“Çifçi 1 ise Devlet 9 Zararda” 

Çal’ın bağlarında vuku bulan hastalık sonunda çiftçilerin mağduriyetine dikkat çeken Ayhancı, esas zararın da devlete olduğunun altını çizdi. Ayhancı:

“Üzüm üreticileri olarak bizler kilo başına 1 lira kazanıyorsak, devlet bizim şaraplık üzümlerimizden 9 lira vergi kazanıyordu. Biz mağdur olduk. Üretim yapamadık. Biz üretim yapamayınca devlet de bizim ürünümüz üzerinden vergi kazanamayacak. Bu da sadece bizi etkileyen bir sorun değil yani. Herkesi etkileyecek. Bu sorunla bir an evvel devlet-çiftçi el ele mücadele edilmeli ve sorunların çözüm yolu bulunmalı” dedi.