Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çamaltı Tuzlası’nda özel şirketin Koronavirüs tedbiri balıkçıları mağdur ediyor!

Çamaltı Tuzlasını işleten şirket Binbir Gıda, balıkçıların bölgedeki faaliyetlerini virüs tehdidini öne sürerek durdurdu. Bu karara bölgede faaliyet gösteren Sınırlı Sorumlu Sasalı ve çevre köyleri su ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Ursa ve üye balıkçılar tepkili.

Çamaltı Tuzlasını işleten şirket

Koronavirüs salgınının Türkiye’ye gelmesi ile birlikte peşi sıra önlemler alınmaya devam ediyor. Ancak virüse karşı tedbir adı altında alınan bazı önlemler ise tartışmalara neden oluyor. İzmir’de Sınırlı Sorumlu Sasalı ve çevre köyleri su ürünleri Kooperatifi’nde bulunan balıkçılara, virüse karşı önlem kapsamında balığa çıkmasına Çamaltı Tuzlasını işleten şirket tarafından izin verilmiyor. Balıkçıların kayık ve teknelerinin bulunduğu kıyıya geçmeleri için Çamaltı Tuzlasını işleten Binbir Gıda’nın tesislerinden geçmesi gerekiyor. Ancak tuzlayı işleyen şirket, valiliğe yazdıkları dilekçe ile virüse karşı önlem kapsamında balıkçıların balık tutmasının yasaklandığını belirterek balıkçıları kayıklarının bulunduğu bölgeye geçişlerine izin vermiyor. Şirketin balıkçılara karşı aldığı bu önleme rağmen, kendi tuz çekme işlemine devam etmesi balıkçıların tepkisine neden oldu.

BAŞKAN URSA: BALIKÇILARA GELİNCE Mİ VİRÜS TEHDİT OLUYOR?

Sınırlı Sorumlu Sasalı ve çevre köyleri su ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Ursa, ‘Tuzlayı işleten şirket, virüs tehdidi nedeniyle balıkçıları kayıklarının bulunduğu bölüme sokmuyor. Gerekçeleri virüs ancak, şirket kendi tuz çekme işlemlerini hala devam ettiriyor. Madem virüs tehdidi var oraya günde şirketin sayısız kamyonu girip çıkıyor. Kamyonları kullanan da insan. İş balıkçıların işine gelince mi tehdit oluyor anlayamadık’ dedi.

URSA: BALIKÇILAR 1 AY NE YAPACAK?

Başkan Ursa, kooperatiflerinin çatısı altında bin kişiyi aşkın insanın ekmek yediğini belirterek, ‘ Bizim burada 300-400 kayığımız var. Buradan Çiğli, Kaklıç ve Harmandalı’ndan insanlar evlerine ekmek götürüyor. Şimdi bize kapıları kapatıp balıkçılık faaliyetlerinin Valilik kararı ile yasaklandığını söylüyorlar. Bize böyle bir yazı gelmedi. Şirketten bu resmi karar ile ilgili yazıyı talep ediyoruz, onu da gösteremiyorlar. Kendi işlerini sürdürürlerken, balıkçıların işine engel olmalarını anlayamıyoruz. Bir ay süre veriyorlar. Burada evine ekmek götüren balıkçıları hiç mi düşünmüyorlar? Bu insanlar bir ay ne yapacaklar?’ ifadelerini kullandı.

ŞİRKETİN BİZE KARŞI TAVRI YENİ DEĞİL

Sınırlı Sorumlu Sasalı ve çevre köyleri su ürünleri Kooperatifi’nin 10 yıldır başkanlığını yaptığını ifade eden Başkan Ursa, Binbir Gıda’nın tuzla işletme ihalesini 2010 yılında 21 yıllığına aldığını, geçmişten bu yana balıkçıların buradaki faaliyetleri ile ilgili zorluk çıkardıklarını söyledi. Ursa, ‘Şirketin bize karşı bu tavrı yeni değil. Şimdi virüsü öne atarak bizim bu aradaki işlerimizin önüne geçmeye çalışıyorlar. Kendi faaliyetleri devam ederken, bize kapının kapalı olması haksızlık. 300-400 kayığımızın başına da bir tane bekç dikmişler. Bu yetmez biz kayıklarımızın güvenliğinden de endişeliyiz’ diye konuştu.

BAŞKAN KASAP: ŞİRKET ORTAK KULLANIM HAKKINA RİAYET ETMELİ

Balıkçıların yaşadığı sorun yaşadığı bölgede daha önce Sasalı Belediye Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği yapan İzmir Denizlililer Derneği Başkanı Veli Kasap konu ilgili görüşlerini aldık. Başkan Kasap, ‘1860’lardan beri var olan bir tuzla işletmesidir orası. 2009’a kadar TEKEL idaresinde olan işletmede balıkçılar oradan sisteme kayıt olarak istedikleri gibi geçebiliyordu. Özel şirkete devredildikten sonra da balıkçıların hakkı saklı kalarak oradaki düzenin yürütülmesine karar verilmişti. Yani oradaki kapıdan geçişler kayıtlı olan balıkçıların hakkıdır. Biliyoruz ülkemiz ve dünya ciddi bir virüs tehdidi ile karşı karşıya. Elbette herkes önlemlerini almalıdır. Ancak Valilik kararı olmadan böyle bir karar verildiyse yanlış bir karar. Oradan 1000 kişinin ailesi ekmek yiyor. Orada insanlar ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Keyfi bir durum söz konusu değil. Eğer ortada bir karar yok ise şirket ortam kullanım hakkı kuralına riayet ederek balıkçıların faaliyetlerine izin vermeli.’ ifadelerini kullandı.

Başkan Kasap, konu ile ilgili Valilikten randevu talep ettiğini ve Salı günü Sınırlı Sorumlu Sasalı ve çevre köyleri su ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Ursa ile birlikte yaşanan sorunu İzmir Valisi Erol Ayyıldız’a aktaracaklarını söyledi.