1999 yılında Düzce’de meydana gelen depremin yıldönümünde, aynı saat ve dakikada tüm Türkiye genelinde deprem tatbikatı düzenlenecek. Tatbikatta deprem anında yapılması gerekenler tekrar edilecek. Türkiye’nin aynı anda katılacağı bu tarihi tatbikat için geri sayım sürüyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Denizli İl Müdürlüğü ekipleri, bugün saat 18:57’de ülke genelinde yapılması planlanan tatbikat ve olası bir afet durumunda yapılması gerekenler konusunda Denizlilileri bilgilendirdi.
Denizli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Etiz 18:57’de yapılması gerekenleri Egeyön Haber’e anlattı.
AFAD olarak halkı doğal afetler konusunda bilinçlendirmeyi hedeflediklerinini ifade eden Etiz; “Biliyorsunuz biz 2020 yılında biz ülke genelinde afetlere hazırlık yılı yaptık. 2021’de farkındalık eğitimleri yaptık, bu yıl da tatbikat yılımız. Tatbikat yılında da kurum kuruluşlar, okullar, fabrikalar, apartman sitelerinde, her yerde tatbikatlar yaptık. Bugünde 12 Kasım’da Düzce Depreminin yıldönümü, 18:57’de Düzce depreminin saati. Bir farkındalık oluşturmak, bilinci arttırmak için, ’Çök, Kapan, Tutun’ hareketi ile ülke genelinde bir tatbikat gerçekleştiriyoruz. Çok basit aslında, bulunduğumuz yerde, 30 saniyeliğine 18:57’de çök, kapan tutun hareketi yapacağız o kadar. İki gündür telefon operatörleri tarafından bilgilendirmek için vatandaşlara mesajlar geldi AFAD tarafından. Bugün yine mesaj gelecek. 18:57’de merkezi ezan sistemimiz ve belediyesini sistemlerinden 30 saniyelik duyuru yapılacak, halkımız paniğe kapılmasın diye. Ayrıca telefonlarınıza sesli uyarılar gelecek, bu sesli uyarının akabinde bilgilendirme SMS’leri gelecek. Bizlerde Pazar yerlerinde, mahallelerde, broşürler dağıtıyoruz. Sosyal medyadan yayınlar yapıyoruz, sizlerin aracılığı ile duyurular yapıyoruz. Amacımız kamuoyunun dikkatini çekerek, ülkenin bir afet gerçeği var biliyorsunuz, bunun farkındalığını oluşturmak, bilincini arttırmak için bugün bunu yapıyoruz” dedi.
‘Çök,Kapan,Tutun’ hareketlerinin nasıl yapılır?
Denizli AFAD Şube Müdürü Hüseyin Elbeği, ‘Çök,Kapan,Tutun’ hareketlerinin nasıl yapılacağını uygulamalı olarak gösterdi. Erlbeği “‘Çök,Kapan,Tutun’ hareketindeki amacımız herhangibir afet durumunda, binalarımızın zarar görmesi durumunda, bizim bu afeti en az zararla atlatabilmemiz açısından vücut hacmimizi küçülterek evimizde, iş yerimizde veya yaşam alanlarımızda, güvenli alanlar dediğimiz Çök, Kapan, Tutun hareketini yapıyoruz. Güvenli alana giderek dizlerimi üzerine çöküp öne doğru eğiliyoruz. Bir elimizle ensemizi korurken diğer elimizle de güvenli alana tutunuyoruz” dedi.
Denizli AFAD arama Kurtarma olarak kullandıkları araçları tanıttı, doğada arama kurtarma, kentsel arama kurtarma, kimyasal ve biyolojik arama kurtarma çalışmalarında kullanılan cihazları Egeyön haber’e anlatı.