9. Uluslararası Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi(9.BTKS) açılış konuşmaları ve sunumlarla başladı. 26-27-28 eylül tarihlerinde Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Sergi salonunda gerçekleştirilecek organizasyonun ilk günü kongre merkezinde TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr.Harun Kemal Öztürk, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ve DTO Başkanvekili Melek Sözkesen’in açılış konuşmalarını gerçekleştirmesi ile başladı. Uluslararası seviyede gerçekleştirilen organizasyonda ilk gün sunumlarını ise Polonyalı Leszek A. Dobrazanskı ve İsveçli Basım Al-Najjar gerçekleştirdi. Programa konuşmacıların yanı sıra İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Denizli OSB Müdürü Ahmet Taş, Belediye Başkanı vekilleri, PAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yahya Tülek, STK temsilcileri, mühendisler, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
3 GÜNDE 70 BİLDİRİ
Programda ilk olarak söz alan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr.Harun Kemal Öztürk 3 gün boyunca 70 adet bildirinin sunulacağı ve tartışılacağı, konularında uzman kişilerce 19 adet seminer, 3 adet kurs ve 1 adet panel düzenleneceğini, 34 firmanın katıldığını belirterek,”Makina Mühendisleri Denizli şubesi olarak 2003 yılında başlattığımız Bakım Teknolojileri Kongre ve Sergisi, 16 yıldır aralıksız gerçekleşiyor. Geçen yıllarda daha etkin, daha donanımlı hale gelerek devam ediyor.”dedi. Bakımın insanlık tarihinin her döneminde önem ifade ettiğini belirten Öztürk, sanayi devriminin ardından bu önemin daha da arttığını belirtti. Bu kapsamda Makina Mühendisleri odasının elinden geleni ve fazlasını yaptığını kaydetti.
ANA TEMA:”EKOLOJİK DÖNÜŞÜM VE BAKIM MÜHENDİSLİĞİ”
Bakımın tasarım aşamasından itibaren ele alınması gerektiğini belirten Öztürk,”Tasarım aşamasından başlayarak ürününü imalatı ve işleme süresince bir mühendislik problemi olarak bakımın ele alınması gerekir. Bu nedenle 9. Uluslararası BTKS’nin ana temasını ‘Ekolojik Dönüşüm ve Bakım Mühendisliği olarak belirledik. Kongremizin bakım teknolojilerinin gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca ileri teknolojinin ülkemize kazandırılması yolunda önemli bir yere sahip olacak”ifadelerini kullandı.
KONGRE İÇİN KATKI KOYAN KURUM VE KURULUŞLARA TEŞEKKÜR
Kongrenin gerçekleştirilmesinde katkısı olan Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası, Denizli İhracatçılar Birliği, Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Pamukkale Üniversitesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Ankara Gazi Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Merkezefendi Belediyesi ve Pamukkale Belediyesi’ne teşekkürlerin ileten Başkan Öztürk, konuşmasını noktaladı.
YUNUS YENER”SADECE ARIZAYA BAKIM ANLAYIŞI TERK EDİLMELİDİR”
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr.Harun Kemal Öztürk ardından söz alan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, 65 yıl önce kurulan odanın çağdaş, demokratik, üreten mühendis bilimleri ve uygulamalarını geliştiren sanayici ile hakça paylaşılan bir Türkiye yaratılmasına katkı sağlamayı temel amaç olarak edindiğini belirtti. Yener, bakım teknolojisinin önemine değindiği konuşmasında bakım teknolojisi için Türkiye’de acil yapılması gereken hususları sıraladı. Yener,”Makro düzeyde yatırımlar arttırılmalı, özelleştirme ve ithalat politikaları gözden geçirilmelidir. Yerli yatırımcı özendirilmeli ve korunmalıdır. Sanayinin fason yapısı değiştirilmeli, yerli girdi oranını yeniden arttıran, üretim mekanizmasını kobilere yönelik arttıran, istihdamı ön planı çıkaran, öz kaynaklara dayanan sanayileşme ve kalkınma planı ortaya konulmalıdır. Bakım alanında ise sadece arızaya müdahale eden bakım anlayışı terk edilmeli. Mühendis istihdamı sağlamalıdır. Bu anlamda üniversite müfredatlarında bakım konusu eklenmelidir”şeklinde konuştu.
Açılışta konuşan DTO Başkanvekili Melek Sözkesen,”Ege’nin incisi, ilklerin şehri Denizli’de böyle büyük bir organizasyon gerçekleştirilmesinden, kentimize ve insanımıza çok şey katmasından mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin avrupaya açılan kapılarından biri olan Denizli’de kongre katılımcılarını ağırlamak bizim için gurur kaynağıdır. Sanayileşme sürecinde yaptığı hamlelerle kabuğunu kırmaya çalışan Denizli, yeniliklere çabuk adapte olan özellikle tekstil makinaları olmak üzere makina parkurunu her geçen gün daha güncel tutmaya çalışan bir şehirdir. Bakım alanında son teknoloji yeniliklerin sergilendiği bu organizasyonun hayırlı olmasını diliyorum”dedi.
Açılış konuşmaları sonrasında davetli konuşmacılar Polonyalı Leszek A. Dobrazanskı ve İsveçli Basım Al-Najjar bakım teknolojileri ve teknolojik gelişmeler hakkında sunum gerçekleştirdiler.
Sunumların ardından 9. Uluslararası Bakım Tekonolojileri Kongre ve Sergisi resmi açılış töreni gerçekleştirildi. 3 gün sürecek bu organizasyonda firmaların yeni ürünlerinin tanıtımı 70 adet bildiri sunu gerçekleşecek. Konularında uzman kişilerce 19 adet seminer, 3 adet kurs ve 1 adet panel düzenlenecek.