Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Denizli’de sırt üstü böbrek ameliyatı yapıldı

DENİZLİ DEVLET HASTANESİ ÜROLOJİ KLİNİĞİ’NDE TAŞ AĞRISI ŞİKÂYETİYLE BAŞVURAN VE OMURGA SORUNLARI NEDENİYLE YÜZÜSTÜ POZİSYONUNDA AMELİYAT YAPILMASI SAKINCALI OLAN HASTAYA HASTANEDE İLK OLAN SIRTÜSTÜ POZİSYONUNDA KAPALI BÖBREK TAŞI AMELİYATI YAPILDI.

DENİZLİ DEVLET HASTANESİ ÜROLOJİ

Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Kliniğine başvuran ve omurga sorunları nedeniyle yüzüstü pozisyonunda ameliyat yapılması sakıncalı olan hastaya hastanede ilk defa sırtüstü pozisyonunda kapalı böbrek taşı ameliyatı yapıldı.

Böbrek ağrısı şikayetiyle Denizli Devlet Hastanesi Üroloji kliniğine başvuran Halil Tekin’in (32), yapılan tahlil ve tetkiklerde böbrek taşı saptanmasının ardından ameliyat olmasına karar verildi. Omurga sorunları nedeniyle yüzüstü pozisyonda ameliyat olması sakıncalı olduğu için hastaya Denizli Devlet Hastanesinde ilk kez uygulanan sırtüstü pozisyonda kapalı böbrek taşı ameliyatı yapıldı. 2 saat süren ameliyat sonunda hastanın sağlığına kavuşturulduğu bildirildi.

Operasyonla ilgili bilgi veren Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sıtkı Ün, “Kapalı böbrek taşı ameliyatı böbreğe dıştan endoskopik aletlerle küçük bir delik açıp taşların parçalanarak dışarı alındığı bir yöntemdir. Bu yöntem çok büyük boyutlu taşlarda kullanılan genel anestezi altında uygulanan bir operasyondur. Vücudun arka tarafında böbrek lokalizasyonunda yaklaşık işaret parmağı kadar bir delikten yapılır. Kesinin çok küçük olması ameliyat sonrası ağrının az olmasına ve iyileşmenin çok daha hızlı olmasını sağlar. Bu operasyon genelde yüz üstü yapılır. Ancak değişik sebeplerden dolayı hastanın yüzüstü pozisyonda ameliyat yapılması mümkün olmayabilir. Böylesi durumlarda sırt üstü pozisyonda operasyon yapılabilmektedir. Sırt üstü teknikte kalbin attığı kan miktarındaki düşme, pıhtı atma ve akciğerlerin zor havalanması gibi dezavantajlar görülmemektedir. Hekime de büyük konfor sağlayan teknik sayesinde cerrah hastanın arkasında değil de yanında, hatta oturarak çalışabildiği için kırılan taşlar daha kolay toplanabilmektedir. Böbrek taşı rahatsızlığı nedeniyle hastanemize başvuran Halil Tekin isimli hastaya omurga sorunları nedeniyle yüzüstü pozisyonda ameliyat yapılması sakıncalıydı. Bu yüzden hastaya sırt üstü pozisyonda kapalı böbrek taşı operasyonunu Denizli Devlet Hastanesinde ilk kez başarı ile gerçekleştirerek hastamızı sağlığına kavuşturduk” dedi.