1.Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu bugün yapılan oturumla sona erdi. Akademisyenler Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun gelecek yıllarda da devam etmesi yönünde temennilerini dile getirdiler.
Bu yıl ikinci kez düzenlenen, devecilik kültürü ve deve güreşleri alanında yapılan ilk bilimsel çalışma olması sebebiyle geçtiğimiz yıl ulusal ve uluslararası bilim çevrelerinin ilgisini çekmişti.
Bu sempozyum bir ihtiyaçtı
1.Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu kapanış oturumunda konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı sempozyumun devecilik kültürüne verilen öneme değinerek sözlerine başladı. Başkan Bakıcı; “Türkiye’nin birçok yerinde deve güreşleri yapılıyor. Bu önemli kültürün bilimsel bir çalışma içerisinde değerlendirilmesine ihtiyaç duyulması bu sempozyumun çıkış noktası oldu” dedi. Bir gelenek olan devecilik kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için kayıt altına alınması gerektiğini ifade eden Başkan Bakıcı; “Biz devecilik kültürünün UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne girmesi gayreti içerisindeyiz. Devecilik kültürünün buna ihtiyacı var. İşte bunun için bu yolda düzenlediğimiz sempozyumla bir zemin oluşturmak istiyoruz. Bu sempozyum gittikçe güçlenecektir” dedi.
Deveciliğe devlet desteği şart
Sempozyumla ilgili değerlendirme yapan isimler arasında Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya da vardı. Deve güreşleri ile ilgili gelen eleştirilere karşın Türkiye’de deve güreşlerinin daha bilimsel, daha düzgün yapılması için bir federasyon kurduklarını ifade eden Kaya; “ Deve güreşleri şu anda tamamen belirli kurallar çerçevesinde yapılıyor. Hakemlerimiz, saha komiserlerimiz, urgancı başlarımız belgeli olup müsabakası gibi kurallara uygun olarak düzenleniyor” dedi.
Türkiye’de deve üretme çiftliğine sahip tek kişi olan Kaya; “ 12- 13 yıldır deve üretme çiftliği ile ilgileniyorum. Deve güreşlerine katkı sağlamak için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bu kültürü yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız dedi. Deve güreşlerinin Türkiye’de Ege ve Marmara Bölgesi’ne has bir kültür olduğunu belirten Kaya deve üretimi ile ilgili olarak “ Develerin kayıt altında alınması, kayıt altına ülkemize getirilmesi ve üremesini sağlayacağız. Türkiye’de devecilik kültürünün yaşaması için deve neslinin üremesi şarttır” Bunun için de devletin bir kayıt sistemi oluşturması gerekiyor” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Başkan Bakıcı sempozyuma katılan akademisyenlerle hatıra fotoğrafı çektirerek; katkılarından dolayı teşekkür etti.