Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Devrim Alkaya

Devrim Alkaya yazdı: Köy Enstitülerinden Tarım Liselerine

Köy Enstitülerini hayata geçiren Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’i aramızdan ayrılışının 60. yılında saygıyla anıyorum.

Son dönemde eğitim sistemi olarak uygulanan meslek kazandırmayan, temeli olmayan ve sürekli değişen eğitim modellerinden bir an önce kurtulmalı köy enstitüleri mantığında mesleki teknik eğitime dönmeliyiz.

Fikri hür, vicdanı hür nesillerin muasır medeniyete, aydınlık yarınlara ışık tutabilmesi ve bugün eğitimde yaşadığımız büyük sorunların çözülmesi için köy enstitüleri modelini esas alan mesleki okulları özellikle Tarım okullarını tekrar hayata geçirmeliyiz.

Kırsal bölgede kurulacak ve modern tarım okulları ile tarım bilgisi gençlerimize aşılanabilir. Mesleki okullar ile hem bitme noktasına gelen üretim teşvik edilecek, kırsal kalkınma çalışmalarına ışık olacak hem de genç öğretmenlerimiz iş imkanı bulacaktır.

Köy enstitülerinde ve tarım okullarında benzer eğitim yapılıyordu. Köy enstitüsü karnesi bir tarım lisesi karnesi ile neredeyse aynıdır.
Köy enstitüleri, tarım okulları, ev ekonomisi, veteriner sağlık okulları mantığı aynıydı. Hedef yaparak öğrenmek. Türk köylüsü icin çalışmak.

Geçmişte Köy enstitülerinde ülke çocukların eğitilmesi için çok önemli çalışmalar yapıldı. Köy enstitüsü mezunları köy çocuklarını eğitti. Işıkları ülkeyi hala aydınlatıyor. Tarım Bakanlığı’na bağlı Ziraat ve Ev Ekonomisi Meslek Liseleri, Veteriner sağlık lisesi gibi tarım okullarında okuyan köy çocukları, köydeki yetişkin insanlarının yetiştirilmesi, köylüye danışmanlık yapması, Türk tarımının geliştirilmesi ve kırsal kalkınmanın sağlanması için yetiştirildi.

Tarım okulu mezunlarınca verilen traktör kursları, biçerdöver kursları, köy kadınları icin ev ekonomisi kursları çok degerli çalışmalardı. Veteriner sağlık teknisyenleri hayvancılığın gelişmesi için büyük çaba gösterdi Bu kurslarda emeği geçen herkes teşekkürü hak ediyor.

Geçmişte Denizli – Çivril’de bir ziraat okulumuz vardı. Mesleki lise eğitiminin önemi herkesçe bilindiğine göre ilimizde uygun ilçelerimize yeniden ziraat-gıda-hayvancılık konularında eğitim veren ziraat teknik liselerinin açılmasını diliyorum. Bu okulun 500-1000 dönümlük uygulamalı bir tarımsal eğitim merkezi olarak planlanmasının, ilimiz tarımına ve kırsal kalkınmasına büyük katkı vereceğini düşünüyorum.

Köy Enstitüleri ile eğitim devrimine öncülük eden o günün Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, enstitülerin kurucuları ve Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm Köy enstitülü öğretmenlerimizi saygıyla anıyorum. Köy Enstitüsü mantığında eğitim veren Tarım liselerinin kurucuları, öğretmenleri ve o okullardan yetişen tüm mezunlara selam olsun.

Doç. Dr. Devrim Alkaya
1989 Söke Ziraat Okulu Mezunu

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER