Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Devrim Alkaya

Devrim Alkaya yazdı: Tarım, Atatürk ve Kırsal kalkınma

Bu güzel ülkenin kurtuluşu tarımdadır. Milli ekonominin temeli tarımdır. Kırsal kalkınma çalışmaları icin daha çok fon ayırmak zorundayız. Tarım okullari, araştırma enstitüleri, tarımsal işletmelerin desteklenmesi, çiftçimize yeni pazarlar bulunmasi, enerji projeleri ozellikle güneş enerjisine desteği
arttırmamız gerek. Öncelikle kırsal kalkınma hamlesi gerek.

Bu bağlamda;

Atamızın çiftçimiz için söylediklerini
hatırlatmakta yarar var.

Türk köylüsü ve çiftçilik

Milletimiz çok büyük acılar, mağlubiyetler, facialar görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsa bunun temel sebebi şundandır: Çünkü Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken diğer elindeki sabanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık.
1923 M. Kemal Atatürk

Memleketimizin bir tarım memleketi olduğu ve genişliği göz önüne alınırsa, bizim başlıca kuvvet ve servet dayanağımızın toprak olduğu görünür.
1926 M. Kemal Atatürk

“Toroslarda ocağı tüten bir yörük çadırı görürseniz rahat uyuyun. Daha her şey bitmemiş demektir.”
Mustafa Kemal ATATÜRK

“Arkadaşlar gidip Toros dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk’ü yenemez.”
M.Kemal ATATÜRK

“Yörükler Türk milletinin çalışkan ve üretken evlatlarıdır. Babam Ali Rıza Efendi yerli olarak Selaniklidir. Kendileri Yörük sülalesinden gelir. Annem her zaman Yörük olmaktan iftihar ederdi.”
Kızıloğuzun Kocacık Yörüklerinden
Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK

Atamızın öğüdünü tutalım. Köyü, çiftçiyi toprağı unutmayalım.

Kentte yaşayanlara diyebileceğim tek şey, köyünü, toprağını unutma, köy evini tamir ettir, köyünü her firsatta ziyaret etmesi olacaktır.

Unutmayalım ki köyün, toprak her daim insanımızı doyurur. Geleneklerinden, örf ve adetlerinden kopanın kökü kaybolur.

Köy kültürünün, Yörük kültürünün devamı kırsal kalkınmaya bağlıdır. Gelir yoksa kültür de giderek şehrin çarkları icinde kaybolacaktir. Esas gayelerimizden biri köylerimizi diriltmek, ayağa kaldirmak ve kazanç getiren yerler hale getirilmek olmalidir. Köy insanımız Anadolu’dur.

Köy çocukları için modern köy enstitüsü niteliğinde tarım ortaokulları, tarım liseleri ve tarımla ilgili teknik bölümleri barındırıran teknik liseler açılmalıdır. Yeni teknolojiler, organik tarım, gıda, orman kooperatifçilik, hayvancılık, tarımsal ihracat lise sebiyesinde bu okullarda ögretilmeli köye giren gelir artırılmalıdır. Iyi bir mesleki eğitim sonrası ziraat fakultelerine giren tarım lisesi mezunu çocuklar tarımsal dönüşüm mucizesini çok kısa zamanda gerçekleştireceklerdir.

Köylerin ihtiyacı sadece tarım okulları değildir. Sağlıkçı, öğretmen, motor, metal işleri, tarımsal inşaat, otomasyon gibi dalları da kırsal bölgelerimize uygun yetiştirmek zorundayız. Köy öğretmenliği kadroları oluşmalı, ögretmenimiz köyde ikamet etmelidir. Lojmanlar, imece gibi yöntemler ile görevlilerin barınma sorunu çözülebilir.

Köyler veya kırsal alanların ihmali büyük sorunları beraberinde getirmektedir. İşsizlik, tarımsal üretimin düşmesi, sağlıklı gıdaya ulaşmanın zorlaşması, şehirlerde aşırı kalabalıklaşma, sağlıksız kentleşme bu sorunların birkaçıdır.

Çözümü hep birlikte bulacağız.

Selam ve saygılarımla.

Doç.Dr. Devrim Alkaya
Inş.Yük.Müh & Kamu Yöneticisi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER