Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü 1 Milyon Fidan Kampanyası’nı Anlattı

 İzmir’de 18 Ağustos günü çıkan ve 53 saat sonra kontrol altına alınabilen orman yangınlarında zarar gören yaklaşık 500 hektarlık alana dikilmek üzere başlatılan “Hedef 1 milyon fidan” kampanyası çığ gibi büyürken, kampanyada ilk 2 günde 30 bin fidan bağışı toplandı. 

 İzmir’de 18 Ağustos günü

İzmir’de 53 saat süren orman yangınının ardından yanan alanı yeniden yeşillendirmek için kentteki sivil toplum kuruluşları da harekete geçti. İzmir’de yaklaşık 500 hektarlık alanı kül eden yangının sadece İzmir’i değil tüm Türkiye’yi üzdüğünü ifade eden Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Orman Mühendisi Metin Gençol, “Herkes medya sayesinde bu yangını canlı olarak izledi. Bu yangından sonra ‘yanan yerler nasıl eski haline gelecek’ diye çok telefon geldi. Yangın kontrol altına alındıktan sonra Valimiz ve İzmirli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte halkın bu isteğine karşı bir ağaçlandırma kampanyası düzenlenmesine karar verildi” dedi.
Kampanyada hedef olarak 1 milyon fidan bağışı belirlediklerini kaydeden Gençol, “Kampanyada ilk 2 gün içinde 30 bine yakın fidan bağışı geldi. 1-2 tane fidan bağışlayan da var 100 tane, bin tane fidan bağışlayan da var. Bu bağışlar belirli bir süre sonunda Tarım ve Orman Bakanlığının hesabına aktarılacak ve ağaçlandırma çalışmalarını Orman Genel Müdürlüğü yürütecek. Yanan orman alanı olduğu için ağaçlandırma çalışmalarına yasa gereği fiilen katılamıyoruz” diye konuştu.

“YAKLAŞIK 30 YIL SONRA ORADA YENİ BİR EKOSİSTEM OLUŞACAK”

Yangında zarar gören arazinin önemli bölümünün koru ormanı vasfında olduğunu kaydeden Gençol, “Öncelikle yanan alandaki ağaçlar kesilecek. Bu kesilen ağaçlar, orman ürünü olarak ekonomiye kazandırılacak. Bunlar yapıldıktan sonra iş makineleriyle arazi sürülecek ve toprak havalandırılacak. Beklediğimiz bol yağışların ardından toprak suya doyduktan sonra fidan dikimine başlanacak. Dikim yapıldıktan yaklaşık 1 yıl sonra fidanların dibi çapalanacak. Her sene kontrol edilmesine devam edilecek ve yaklaşık 30 yıl sonra orada yeni bir ekosistem oluşacak” dedi.

İZMİR’DE YANAN ORMANLARA 1 MİLYON FİDAN KAMPANYASI İLK 2 GÜNDE 30 BİN FİDAN BAĞIŞLANDI

“BİLİNÇSİZCE FİDAN DİKİMİ YAPILAMAZ”

Özellikle sosyal medyada vatandaşların yanan alanlara hemen fidan dikme isteği olduğunu da hatırlatan Gençol, “Yanık sahaya zaten kimse kafasına göre fidan dikemez. Başka yere dikilse de zamanında dikmek gerekir. Ağaçlandırma bir uzmanlık işidir. Bu işlemler tecrübeli kişilerle yapılmalıdır. ‘Ben fidan alayım gideyim dikeyim’ şeklinde olmaz” ifadelerini kullandı.