Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ege Üniversitesi ‘Discovery 100’le Araştırmacı ve Yatırımcı Bir Arada

Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Uluslararası Melek Yatırım Ağı MAIN (MaQasid Angel Investors Network) işbirliğinde  “Discovery 100” adlı etkinliği düzenlendi.

Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Ege

Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Uluslararası Melek Yatırım Ağı MAIN (MaQasid Angel Investors Network) işbirliğinde “Discovery 100” adlı etkinlik Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Üniversite, sanayici, yatırımcı ve kamu paydaşlarının buluşturan etkinliğe Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Başkan Vekil ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, MAIN -MaQasid Angel Investors Network- Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi Dr. Yavuz Selim Sılay, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, araştırmacılar, akademisyenler katıldı. Teknoloji odaklı ve patentli birçok seçkin projenin sunumlarının yapıldığı etkinliğe, EÜ’de patent başvurusu bulunan ya da başvuruda bulunmak isteyen araştırmacıların yanı sıra, ulusal ve uluslararası ölçekte hizmet üreten dernek, sivil toplum kuruluşu ve özel sektörden temsilciler de yer aldı.

Açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak yaptı. Budak, “Çağımız tam anlamıyla bir bilim ve teknoloji çağı ve ülkeler arasında ciddi bir rekabet var. Bu nedenle de ülkeler ve sanayi kuruluşları ARGE faaliyetlerine çok önem veriyorlar. Dünyadaki bu gelişmeler karşısında ülke olarak bizler,  başta da TÜBİTAK olmak üzere ARGE politikalarımızı yenilemekteyiz.  İnsan ve para kaynağımızı en etkin biçimde kullanmak zorundayız. Teknoloji odaklı girişimcilik yaklaşımına paralel olarak Üniversiteler bağlamında ürüne yönelik çıktı odaklı Bir ARGE süreç yönetimini benimsemek durumundayız. Araştırma çıktılarının ürüne dönüştürülmesi katma değeri yüksek yerli ürünler üretebilmemizin temel koşul olarak araştırmacı ve yatırımcıların gündeminde en üst sıralara yerleşmiştir” ifadelerine yer verdi.

TÜBİTAK NEZDİNDE EN FAZLA PROJE YAPAN ÜNİVERSİTE

Budak, projeleri ile Türkiye’de çoğu üniversite ile birincilik yarışına girdiğini dile getirdi. Budak, “Yaklaşık iki yıllık süreçte başlattığımız proje seferberliği ile TÜBİTAK nezdinde en fazla proje yapan üniversite olduk,  yine TÜBİTAK’tan en fazla bütçe alan ODTÜ’den sonra ikinci olan Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul teknik Üniversitesi ile şu an yarışır durumdayız. Ege Üniversitesi 64 yıllık geçmişi ve güçlü akademik kadrosuyla ülkemizin en köklü üniversitelerinden biridir.  Araştırma üniversitesi olma hedefimizi gerçekleştirmek adına multidisipliner ve tematik çalışma alanlarından 37 adet yeni araştırma grubunun oluşturduk” dedi.

EGE ÜNİVERSİTESİ ‘DİSCOVERY 100’LE ARAŞTIRMACI VE YATIRIMCI BİR ARADA

“YAPILAN İŞLEMLERİN SAYISI 10 KAT ARTTI”

Araştırmaya yapılan yatırımlarla beraber çalışmalarında arttığını ifade eden Budak, “İki yıllık süreçte hayata geçirdiğimiz bu sistemler sayesinde laboratuarlarımızda yapılan işlemlerin sayısı yaklaşık on kat artmıştır. Ayrıca yeni proje yapmak isteyen araştırıcılar,  projelerde var olan alet ve ekipmanları yazmak durumunda değildir,  bu da araştırmacıya ciddi bir maddi tasarruf sağlamaktadır. Tüm bunlara ek olarak bugünlerde üzerinde durduğumuz bir konuda araştırma grupları ve akademisyenlerimizin faydalanabileceği bilimsel bir paylaşım platformu EGE AR-GE forumdur” şeklinde konuştu.

“İNOVASYONLARI SADECE EKONOMİK DEĞERLENDİRMEMELİ”

Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Başkan  Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal konuşma yaptı. Mandal, “Biz hep, yenilik boyutunu ekonomik olarak değerlendiriyoruz. Ekonomik değil de, sistemsel yaklaşıldığı zaman; ekonomik, toplumsal fayda, güvenlik boyutlarının mutlaka değerlendirilmesi gerek” ifadelerine yer verdi.

Üniversitelerin önemine değinen Mandal, “Üniversitelerin rolü, mutlaka bir işbirliği yapması yolunda ama bunlar lineer olmayan işbirliğidir. Sadece tek yönde giden değil, mutlaka işbirliği ile alacağa dönüt ile gerileyen ve çözüme ulaşama noktasında olan işbirliği platformu olmalı. İnovasyonları sadece ekonomik boyutu ile değerlendirmemeliyiz. Ekonomi, ülkemizde önemli bir konu olsa da çözüm üretme noktasında inovasyon bizim için değerlidir” dedi.

EGE ÜNİVERSİTESİ ‘DİSCOVERY 100’LE ARAŞTIRMACI VE YATIRIMCI BİR ARADA

MaQasid Angel Investors Network- Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi Dr. Yavuz Selim Sılay da etkinlik ile bakış açılarının ticarileştirmek ve markalaştırmak hale taşımak hedefinde olduklarını dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından etkinlik, patent sunumları ile devam etti.

EGE ÜNİVERSİTESİ ‘DİSCOVERY 100’LE ARAŞTIRMACI VE YATIRIMCI BİR ARADA