Sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Göreve geldiğimiz günden beri Ege Üniversitesi içinde yaptığımız çalışmalar bugün bu raporda da değer buldu, görünür hale geldi. Üniversitemiz, ulusal ve uluslararası araştırma ve sıralama kuruluşlarının değerlendirmelerinde önemli bir ivme yakalayarak üst basamaklarda yer almaya başladığını büyük bir gururla söyleyebilirim. Şundan eminim ki üniversitemizin akademik performansı daha da artarak devam edecek. Kısa süredeki hedeflerimizden olan araştırma üniversitesi statüsünü alarak anılan sıralamalarda daha üst basamaklarda yer bulmaya başlayacağız. Üniversite olarak ülkemizde bilgi ve teknolojileri üretiminin artmasına, ihraç edebilmesine, milli gelirinin yükselmesine katkı yapacağız. Dünyanın en güzel ülkelerinden birine sahibiz. Bizim bu ülkeye borcumuz var. Üniversite olarak bilgi ve birikimimizi bu ülkenin daha müreffeh hale gelmesi için sonuna kadar kullanmalıyız. Onun için daha çok çalışmak, daha çok üretmek zorundayız” dedi.
Performansını artırdı
2018-2019 Dünya Alan Sıralaması raporuna göre Ege Üniversitesi “Gıda Mühendisliği” alanında dünyada 265’inci ve Türkiye’de 1’inci, Diş Hekimliği alanında dünyada 169’uncu ve Türkiye’de 3’üncü, “Tıp ve Sağlık Bilimleri” alanında dünyada 558’inci ve Türkiye’de 4’üncü, “Biyolojik Bilimler” alanında dünyada 664’üncü ve Türkiye’de 3’üncü, “Mühendislik” alanında dünyada 613’üncü ve Türkiye’de 6’ncı, “Kimyasal Bilimler” alanında dünyada 781’inci ve Türkiye’de 9’uncu, “Fiziksel Bilimler” alanında dünyada 987’inci ve Türkiye’de 11’inci sırada yer aldı. Bir önceki yıl “Diş Hekimliği” alanında 194’üncü sırada yer alan Ege Üniversitesi bu sene 169’üncü sıraya, bir önceki yıl Gıda Mühendisliği alanında 281’inci olurken bu sene 265’inci sıraya yükseldi.
URAP alan sıralamasında makale ve atıf konusunda en güvenilir kaynaklardan biri olan InCites verileri kullanılıyor. URAP alan sıralamalarında son 5 yılın akademik performansı değerlendiriliyor. Üniversitelerin makale, toplam doküman ve atıflarının ilgili alan içindeki etkisi ile uluslararası iş birliği oranı URAP alan sıralamasında kullanılan ölçütler. URAP alan sıralamasında yazar sayısı bin ve daha fazla olan makaleler değerlendirmeye alınmıyor.
Dünya alan sıralamasına girdiler
URAP’ın alan sıralamasındaki 61 alanın 21’inde ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. Çin 18, Hollanda dokuz, İngiltere beş, Singapur iki, Brezilya iki alanda dünya birincisi olurken, İsveç, Avustralya, Malezya ve Hong Kong ise birer alanda 1’inci oldu. Türkiye’den ise 61 alan sıralamasından 28’inde en az bir üniversite yer aldı. Türkiye, İran ve Tayvan, alan sıralamasında yer alan 36’şar üniversiteleri ile üniversite sayısı bakımından ülkeler arasında 13’üncü sırayı paylaştı. URAP 2018-2019 dünya alan sıralamasında ODTÜ, 17 bilim alanında dünya sıralamasında yer alarak en fazla listede adı görünen üniversite oldu. ODTÜ’nün ardından İTÜ ve Hacettepe 14’er bilim alanında, Gazi 11 bilim alanında, Bilkent, Koç ve İstanbul üniversiteleri 10’ar bilim alanında, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi 7’şer bilim alanında, Yıldız Teknik ve Boğaziçi üniversiteleri 6’şar bilim alanında, Atatürk Üniversitesi ise 5 bilim alanında dünya alan sıralamasına girdi.