EGİAD’ın İzmir’in Tarihi Alanı ve Kemeraltı’nı canlandırmak, şehir turizmine katkı sağlamak amacıyla restore ettiği tarihi Portekiz Sinagogu, Sosyal Kültürel Etkinlik Merkezi’ne dönüştürülmesinin ardından düzenlenen tüm etkinliklerde protokol ve kamuoyundan tam not aldı.
17. yüzyılda inşa edilmiş olan Portekiz Sinagogu, Musevi Cemaati Vakfı ile yapılan protokol neticesinde Ege Genç İşadamları Derneği tarafından restore edilerek şehrin kullanımına sunuldu. Bir Sivil Toplum Kuruluşu tarafından ilk kez gerçekleştirilen tarihi restorasyon sonucu Sosyal Kültürel Etkinlik Merkezi’ne dönüştürülen yapı, sadece Türkiye için değil Avrupa için de örnek teşkil etti.
Bir sivil toplum örgütünün tarihi bir yapıyı restore etmesi ve sonrasında kültür merkezine dönüştürerek şehrin kullanımına sunmasının ilk olduğunu dile getiren EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, “İzmir tarihi dokusuyla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Konumu itibariyle ilklerin yeri olmuştur. Birçok uygarlık bu kentte önemli izler bırakmış. O yüzden bu topraklarda yer altında ve yer üstünde çok ciddi bir envanter, yaşam izi ve kültürel miras var. İzmir’in tarihsel ve kültürel değerlerini ön plana çıkarmak, dikkat çekmek adına çalışmalarımız sürmekte. Bu kapsamda tarihi alan ve Kemeraltı bölgesinin, dünyanın birçok popüler şehrinde olduğu gibi tarihi şehir merkezi olarak turizme ve şehir hayatına kazandırılması çok önemli. Bu konuda iş dünyası olarak kamuoyu oluşturmaya ve yapılan çalışmalara destek vermeye çalışıyoruz. EGİAD, tarihi bir yapıya sahip çıkıp Sosyal Kültürel Etkinlikler Merkezi’ne dönüştürmüş ve tüm paydaşlarının kullanımına sunmuştur.
Restorasyon projemiz ile ilgili kurumsal ve bireysel tüm sponsorlarımıza ve destek veren üyelerimize teşekkür ederiz” dedi. Yapının restorasyonunu gerçekleştiren EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Umart Mimarlık sahibi Restorasyon Uzmanı İnşaat Mühendisi Mahir Kaplan, Symirna Agorası’nın batısında Havra Sokağı yakınında yer alan Portekiz (Portugal) Sinagogu’nun restorasyon sürecinin 2015’ten bu yana süregelen bir zamanı kapsadığını vurgulayarak, “Dernek olarak Musevi Cemaati, Dış İşleri Bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüşmelerimiz ve izin süreçleri neticesinde yapının şehre kazandırılması için restorasyon sürecine başladık. 1976 yılında geçirdiği yangın sonrasında uzun süre depo olarak kullanılan Sinagog, donatılarının büyük bir kısmını yitirmişti. Taş ve tuğla çerçeveli duvar tekniğinde yığma olarak inşa edilen yapı, özünde düz ahşap tavanla örtülü, kırma çatılı ve kiremit kaplı olmasına rağmen tavan ve çatı tamamen yıkılmış, atermitle kaplanmıştı. Yapının iç plan düzeni neredeyse tamamen yok olmuş ve değiştirilmişti. Restorasyon çalışmalarını yaparken, EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi olarak kullanılacak yapının özgün değerine kavuşması amaçlandı. Kentimize katma değer sağlayacak bir proje olduğunu düşünüyoruz. EGİAD’ın Kemeraltı’na adım atmış olması; STK’ların veya birçok özel yatırımcının bu bölgedeki yapıları ve eseri ayağa kaldırmak üzere harekete geçebileceğini gösteriyor. Bu proje, bölgedeki sosyal dönüşümünün, değişimin, hareketlenmenin daha hızlı olmasına katkı sağlayacaktır” dedi.