Çocuklar içinde bulunduğumuz bu süreçte, koronavirüsünün ne olduğu öğrenmişlerdir. Hatta bir haber kanalından ya da okul döneminde arkadaşlarından öğretmenlerinden koronavirüsü hakkında kulaktan dolma bilgilerle bilgi sahibi olmuşlardır. Şu anda belki karantina altına alınmış hasta yakınları bile olabilir. Peki, çocuklara koronavirüs hakkında ne, ne kadar ve nasıl anlatmalıyız?
Öncelik olarak çocuğunuzun konu hakkında ne bildiğini anlamaya çalışın. Çocuğunuz 6 yaş altındaysa ve virüs hakkında herhangi bir şey duymamış ise , gereksiz endişe sebep olmaması adına çocuğun sorgulamadığı sürece konu hiç açılmayabilir. Küçük çocuğunuzla virüs hakkında konuşmanız gerekiyorsa şu şekilde bir açıklama yapabilirsiniz “Virüsün birçok çeşidinin olabileceği, örneğin karnımız ve boğazımız ağrıdığında da virüsler ortaya çıkar. Koranavirüsü de başka tür de olan bir virüstür. “ ifadesini kullanabilirsiniz.
Çocuğunuzun yaşına ve bu virüs hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğuna bağlı olarak “Bu hastalığın üşütmekten farklı olduğu ancak insanların yayılmamasını sağlamak için gerekli önlemleri aldıklarını vurgulayabilirsiniz. Ne zaman aklına bir soru gelirse benimle konuşabilirsin.“ bilgisinin verilmesi yararlı olabilir. Çocuklara salgınla ilgili bilgi verilirken korunmaya yönelik bilgiler aktarılmalıdır. Çocuklara endişesini artıracak virüs yayılıyor bilgisi onlar için belirsizliğe neden olabilir. Hastalığa yakalanmayla ilgili değil hastalıktan korunmaya yönelik bilgiler verilmesi daha sağlıklı olacaktır. Bir şey yemeden önce ellerin sık sık yıkanması, burnun karıştırılması veya ellerini ağzına soktuğunda ellerimizi yıkamazsak virüsün içimize girebileceği ve bizimde mikrop alabileceğimizin bilgisi aktarılmalıdır. Yani ellerimizin temizliğine özen göstermemiz Koronavirüsünün yayılmasını engellemek için önemlidir.
Unutmamalıyız ki ; bizler ne kadar kaygılanırsak çocukların bundan etkilenme durumu da bir o kadar artar.
Zorunlu okul tatilini olumlu bir şey olarak görün
“ Etrafta dolaşan bizim hasta olmamıza neden olacak şeylerden korunmak için, İnsanların okulları temizleyebilmeleri gerekiyor ve bu yüzden de bizim evden çıkmamız gerekiyor“. Bunu özellikle küçük çocuklara korkulacak durum olarak değil de olumlu bir şey olarak yansıtabilirsiniz. Evde birlikte eğlenmek için daha fazla zamanınızın olduğu bilgisini verebilirsiniz. Çocuklara yeni oyunlar, kitaplar, dergiler ve sanatsal aktiviteler alabilirsiniz. Çocuklarınızın rutinlerini korumaya çalışın. Bu rutinin yanı sıra fiziksel olarak hareket etmelerini de sağlayabilirsiniz. Çocuklarınızın düşüncelerini, duygularını ve gün içerisinde yaptıkları şeyleri yazabilmeleri için günlük tutmaya teşvik edebilirsiniz. Bu onları hem meşgul edecek hemde kaygılarını anlamlandırmalarına yardımcı olacaktır.
YORUMLAR