DTO hizmet binasındaki toplantıda Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Müdürü Ahmet Taş ve ilgili sektörlerin temsilcileri ile TCDD Taşımacılık A.Ş. 7. Bölge Müdürü Mustafa Karakoyun, TCDD 7. Bölge Müdürü Uğur Açıkgöz, TCDD Taşımacılık A.Ş. 3. Bölge Müdürü Bayram Şahin, TCDD 3. Bölge Müdürü Cemal Yaşar Tangül, TCDD Taşımacılık A.Ş. 3. Bölge Denizli Gar Müdürü Tevfik Ceylan ve Kaklık Lojistik Merkezi Şefi Zeliha Ünden, bir araya geldi.
TAŞIMA KISITLAMASI, ÇAMLIKTEPE’DEKİ RAMPADAN KAYNAKLANIYOR
Toplantının açış konuşmasını yapan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, mevcut durumla ilgili katılımcıları ayrıntılı bilgilendirdi. Başkan Erdoğan, “Platformumuzdan gelen talep üzerine bugün ele alacağımız konu hakkında detaylı bir çalışma yürüttük. Bazı görüşmelerimiz ve temaslarımız oldu. Bu kaynaklardan edindiğim bilgiyi özetle sizinle de paylaşmak isterim. Denizli-İzmir arasında kalan demiryolundaki taşımada, dizel yakıtla çalışan lokomotifler kullanılmaktadır. Bu lokomotiflerin tüketimi 8 litre/km civarında olduğundan, 500 ton altındaki yükler kullanıcı açısından karlı olarak taşınamamaktadır. Her gün bir sefer yapan trenimiz, 26 vagonda 52 konteyner taşıma kapasitesine sahiptir. Kendisini ekonomik olarak amorti etmiş olan vagonlar, sıklıkla arıza çıkarabilmekte ve bakım onarımları nispeten uzun sürmektedir. Burada taşıma kısıtı ise Ortaklar Selçuk mevkinde bulunan Çamlıktepe’deki rampadan kaynaklanmaktadır. Burası olmasa 140-150 konteyner ile 2400 ton/sefer yüke kadar çıkılması mümkündür. Selçuk sonrasında İzban ile taşıma yapılabilirken Denizli’den o noktaya kadar ancak tek yönlü hatla gidilebilmektedir. Demiryolu ile taşımada ayrıca sadece trenle taşımanın değil arka alan maliyetlerinin de dikkate alınması gerekmektedir… Burada karayolu taşımasında kullanılan araç, yakıt ve şoför maliyetlerinin yanı sıra elleçleme makinesi kullanımı da hesaba katılmalıdır. Bu da bu hattı kullanan üyelerimizin maliyetini artırıyor. Biz de bunu azaltmanın ve şartları iyileştirmenin yollarını arıyoruz” diye konuştu.
BAŞKAN ERDOĞAN, VERİMLİLİĞİ ARTIRMAYA YÖNELİK ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI
DTO Başkanı Erdoğan, demiryolu taşımacılığında verimliliğin artırılabilmesi için bazı önerilerde de bulundu. Başkan Erdoğan, “Tek yönlü hattın çift yönlüye dönüştürülmesi ve sefer sayısının artırılması, dizel lokomotiflerin elektrifikasyonu ile hattın komple elektrikli tren yoluyla maliyetlerinin düşürülmesi, sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanması, Ortaklar Selçuk mevkinde bulunan Çamlıktepe’deki rampanın tünelle aşılması ve bu şekilde yolun 10 km kısaltılması ile yük miktarının da artırılabilmesi, ayrıca Torbalı Kemalpaşa arasında bypass ile İzban’ın aşılması gerekmektedir. Arka alan maliyetlerinin aşılamaması sebebiyle, Kaklık Lojistik Merkezi’nin sadece doğumuzdaki Mersin, Kahramanmaraş vb illerle ve Orta Asya ile Ortadoğu ülkeleriyle yapılan ticarette özellikle de hammadde ithalatında avantaj sağlayabileceğini düşünmekteyiz” dedi.
DENİZLİ PLATFORMU DÖNEM SÖZCÜSÜ ERDOĞAN, TCDD BÖLGE MÜDÜRLERİ İLE EKİPLERİNE TEŞEKKÜR ETTİ
TCDD Müdürlerinin demiryolu taşımacılığının işleyişi ile ilgili görüş bildirmeleri sonrasında Denizli Sanayici, Tüccar ve İş Adamları Platformu Dönem Sözcüsü ve Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan toplantıyla ilgili kısa bir değerlendirmede bulundu. Erdoğan, “Değerli katılımcılar, demiryolunda yük taşımacılığıyla ilgili işleyiş, altyapıda son durum, aksaklıklar ve beklentilerle ilgili merak ettiklerini sormanızı ve fikir alışverişinde bulunmanızı sağladık. Her birinizi dolayısıyla kurumlarınız ve organları aracılığıyla da ilgili üyelerinizi, süreçle ilgili de ayrıntılı bilgilendirmek istedik. Katılımları ve değerli fikirleriyle bilgilendirmelerinden dolayı başta TCDD Bölge Müdürlerimizle bağlı birimlerin müdürlerine ve siz değerli katılımcılarımıza, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
GENİŞ KATILIMLI BİR TOPLANTI OLDU
İlgililerin konuşmalarını tamamlamaları ve fikirlerinin tamamını aktarmalarına kadar devam eden geniş katılımlı toplantıda TCDD Taşımacılık A.Ş. 7. Bölge Araç Bakım Servis Müdürü Yunus Ekşi, TCDD Taşımacılık A.Ş. 7. Bölge Yük Müdürü Murat Sakarya, TCDD Taşımacılık A.Ş. 3. Bölge Lojistik Servis Müdürü Murat Selet, TCDD 3. Bölge Modernizsyon Servis Müdürü Mustafa Keskin, TCDD Taşımacılık A.Ş. 3. Bölge Denizli Gar Ekay Kontrolörü Halil Işık, Çardak OSB Başkan Yardımcısı ve DTO Meclis Başkan Yardımcısı Tahir Örikli, Çardak OSB Bölge Müdürü Mehmet Yeşilpınar, Günaydın Grup Denizli Sarayköy İstasyonu’nu işleten şirketin müdürü Barış Beyazıt, MEDLOG Türkiye Transport & Logictics Bölge Müdürü Umut Öyür, GDT Lojistik Şube Yöneticisi Zeki Şeftalici, Başaranlar Mermer A.Ş.’den Emre Kılıç, Kaynak Mermer A.Ş.’den İsmet Emil, Erbakır firması yetkilisi İsmail Er, DTO Genel Sekreteri Ali Rıza Tekin, DTO Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Akay Gündoğan, DSO Genel Sekreteri Zeren Gerelioğlu, DTB Genel Sekreteri Ali Şahin ve DENİB Genel Sekreteri Uğur Dayıoğlu da yer aldı.