Kömürlü termik santrallere havayı kirletme izni veren ve Meclis’teki tüm partilerin 14 Şubat 2019’da aldıkları ortak kararla geri çekilen yasal düzenleme geçen hafta Meclis gündemine geldi. Düzenlemeye ilişkin madde torba yasa içinde AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi.
ERDOĞAN VETO ETTİ
Ancak söz konusu madde, “Biz bunları böyle çalıştıramayız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz halkımızın zehirlenmesine müsaade etmeyiz. Bir tarafta halkım diğer tarafta sermaye var. Kimse kusura bakmasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan düzenlemeyi veto ederek meclise geri gönderdi.
ŞİRKETLER MALİYETİ YÜKSEK DİYE İSTEMİYOR
Son günlerce sıkça tartışılan konu ile ilgili alınan bu kararın ardından Türkiye’de bulunan filtresiz 15 kömürlü termik santralin filtre takması gerekecek. Maliyetinin yüksek olduğu belirtilen filtre takılma işleminin yaklaşık 12 milyon euro olduğu ve şirketlerin bu nedenle çevreyi kirletmek pahasına bu işleme yanaşmadığı ifade ediliyor. Aynı zamanda filtre takılma işlemi sırasında çalışmayacak olan santrallerin kar kaybı getirmesi de şirketleri karar kara düşündürüyor. Çevreye verilen zararı gözardı eden şirketlerin kararın veto edilmesinin ardından atacağı adımlar kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.
FİLTRESİZ TERMİK SANTRALLER HANGİ İLLERDE BULUNUYOR?
Peki Türkiye’de filtresiz olarak faaliyet gösteren termik santraller hangi şehirlerde bulunuyor? Türkiye’de filtresiz olarak 15 kömürlü termik santral faaliyet gösteriyor ve bunların 6 tanesi de Ege kentlerinde bulunuyor. Türkiye’de Ankara, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Şırnak, Karabük, Sivas, Bursa, Kütahya ve Çanakkale’de bulunan 15 adet termik santralin filtresi bulunmuyor.
Çalışır durumda bulunan termik santraller içerisinde 2 adet devlete ait termik santral bulunuyor.
EGE’DE KAÇ TANE FİLTRESİZ TERMİK SANTRAL VAR VE SAHİPLERİ KİMLER?
Ege Bölgesi’nde ise 6 adet filtresiz termik santral bulunuyor. Manisa’da 2, Kütahya’da 2 ve Muğla’da 2 termik santralde filtre bulunmadığı ifade ediliyor.
Muğla’da bulunan Kemerköy termik Santrali ve Yeniköy Termik Santrali Türkiye Futbol federasyonu olan Nihat Özdemir’in şirketi Limak Holding’e ait. Manisa’da bulunan Soma A ve Soma B termik santralleri’nde de filtre bulunmuyor. 2 termik santralinde Konya Şeker Fabrikası’na ait olduğu biliniyor. Kütahya’da bulunan santraller Çelikler Holding’e ait olan Tunçbilek ve Orhaneli termik santrallerinin filtresi bulunmuyor.