Sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bölgemizin ilk, ülkemizin en köklü yükseköğretim kurumlarından birisi olarak; sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu, çevre dostu örnek çalışmalarımız uluslararası sıralamalara yansımaya devam ediyor. 2017 yılında başlattığımız Yaya Öncelikli Yeşil Kampüs çalışmalarımız sayesinde 2016 yılında 337’nci sırada yer alan üniversitemiz, 2024 yılında ise 1477 üniversite arasında 88’inci sıraya yükseldi. Ülkemizdeki devlet üniversiteleri arasında 4’üncü, Ege Bölgesi’nde ise ilk sıraya yerleştirerek Ege Bölgesi’nin en yeşil ve sürdürülebilir üniversitesi oldu. Türkiye ve Ege Bölgesi’nde liderliğini pekiştiren tam akredite öğrenci odaklı, sağlık temalı araştırma üniversitemiz bu etkileyici performansla, son yedi yılda tam 255 sıra birden yükselmiş oldu. Her geçen yıl sisteme katılan üniversite sayısı artışına rağmen üniversitemiz başarı sıralamasını artırmaya devam etti. Bu başarımız, yalnızca ulusal düzeyde değil, uluslararası platformlarda da adından söz edilen bir liderlik örneği oldu.” diye konuştu.
“Uygulamalarımız örnek ve model oldu”
Ege Üniversitesinde hayata geçirilen çevre dostu uygulamaları dile getiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizde, çevre bilincini yaşam felsefesi haline getirerek öğrencisinden çalışanına bir kültüre dönüştürdük. Yeşil yönetim, çevre dostu ulaşım, enerji yönetimi, iklim ve farkındalık, entegre atık yönetimi ve iklim değişikliği ile mücadele alanlarında oluşturduğumuz komisyonlarımız, sürdürebilir bir üniversite için var gücüyle çalışıyorlar. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında pilot üniversite seçilen üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucunda ilimizde ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk. Yükseköğretim Kurulu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olarak seçildik. Sıfır Atık Eylem Planımızı hazırlayarak sıfır atık sisteminin sorunsuz işlemesini sağladık. Eylem planımız kapsamında kampüsümüzün farklı noktalarına ‘Mobil Atık Getirme Merkezleri’ yerleştirdik. Kampüsümüz genelinde ISO 9001 Kalite Belgesi ve ISO 14001: Çevre Yönetim Sistemi sertifikasını almaya hak kazandık.” dedi.
“Yeşillendirme ve peyzaj çalışmalarımıza devam ediyoruz”
Ege Üniversitesindeki yeşil alan miktarını sürekli artırdıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Ülkemizin çevreye duyarlı, yaya öncelikli, erişilebilir, engelsiz, model kampüsü olarak tam dijital, dört mevsim yeşil bir üniversite kampüsü felsefesiyle çalışmalarımızı bugüne kadar aralıksız sürdürdük, aynı bilinçle yeşillendirme ve peyzaj çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son dönemde de yeşil alan miktarı bakımından önemli bir sıçrama kaydettik. Kampüsümüzde 110 bin metrekare olan yeşil alan oranını son 7 yılda 5 katına çıkardık. Ege Üniversitesi ailesi olarak, doğaya saygılı, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.