Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EÜ’den “Nergis Çiçeği Üreticisi Eğitimi Projesi”

Türkiye’nin köklü yükseköğretim kurumlarından olan Ege Üniversitesi, bilgi ve birikimini toplumla buluşturan önemli bir projeye daha ev sahipliği yapıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Bayındır Belediyesi iş birliğinde başlatılan nergis yetiştiriciliği projesi kapsamında ilk soğan dikimi yapıldı. Egeli bilim insanlarının koordinasyonunda gerçekleştirilen dikimde üreticilere dağıtımı yapılan nergis soğanları toprakla buluşturuldu.

Türkiye’nin köklü yükseköğretim kurumlarından

Türkiye’nin önemli çiçek üretim merkezlerinden Bayındır’ın Turan Mahallesi’nde “Tarla Koşullarında Kesme Çiçek Amaçlı Nergis Yetiştiriciliğinin Çeşitlendirilerek Sürdürülebilirliğinin Sağlanması ve Üreticilerin Eğitimi” adlı çalışma başlatıldı. Proje kapsamında 2 farklı nergis çeşidi olan  “Yellow Ocean ve Quail” 6 üreticiye, her bir üreticiye 12 bin 675 adet olmak üzere toplamda 76 bin 50 adet nergis soğanı dağıtımı gerçekleştirildi.

“Nergis üretimine sürdürülebilirlik kazandıracağız”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak projelerimizi toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak şekillendiriyoruz. Bu kapsamda deneyimli akademik kadromuzla bilgi birikimimizi topluma aktarmaya büyük önem veriyoruz. Ülkemiz nergis çiçeği üretimi yaklaşık 62 milyon 500 bin adet olup bu üretimin yüzde 63’ü İzmir ilimizde gerçekleştiriliyor. Karaburun ilçemiz 13 milyon 500 bin adet üretim ile birinci sırada yer alıyor. Bayındır Meslek Yüksekokulu ile Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümümüzün nergis çiçeği üreticisi eğitimi projesi ile nergis üretimi yapan üretici sayısı ve çeşit sayısı artırılarak nergis üretiminde sürdürülebilirlik sağlanmış olacak. Projede emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

“Proje 4 yıl devam edecek”

Bayındır Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Ali Salman, Turan Mahallesinde gerçekleştirilen nergis soğanı dikiminde üreticilere, üretim süreci konusunda bilgiler verdi. Projenin amacından bahseden Dr. Ali Salman, “Bayındır’ın Turan Mahallesinde mevcut nergis yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, yeni üreticiler ve yeni nergis çeşitlerinin üretime kazandırılmasıyla yetiştiriciliğin çeşitlendirilerek yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir nergis yetiştiriciliğinin sağlanması amaçlanıyor. Proje, dört yıl süreyle gerçekleştirilecek.  İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen projenin paydaşları arasında Bayındır Belediyesi, EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Bayındır İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yer alıyor” dedi.

“Üreticileri,  Ege Üniversitesi öğretim elemanları eğitiyor”

Soğan maliyetinin yüzde 75’i Tarım ve Orman Bakanlığı, yüzde 25’i ise üreticiler tarafından karşılanacağın ifade eden Dr. Salman, “ Proje kapsamında 2 farklı nergis çeşidi olan Yellow Ocean ve Quaill 6 üreticiye, her bir üreticiye 12 bin 675 adet olmak üzere toplamda 76 bin 50 adet nergis soğanı dağıtımı gerçekleştirildi. Soğanların araziye dikimi öncesi toprak numuneleri alınarak Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünce analizleri yaptırılmış, uygun gübreleme programı hazırlanmıştır. Yeni üreticilerle birlikte hali hazırda nergis yetiştiriciliği yapan yöredeki mevcut üreticilerin daha bilinçli yetiştiricilik yapabilmeleri için eğitim çalışmaları, Ege Üniversitesi öğretim elemanları tarafından gerçekleştiriliyor” diye konuştu.