Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gediz’in ilk kitabesinin kayıp olduğu iddia edildi

GEDİZLİ TARİHÇİ PROF. DR. AHMET SAĞLAM, KİTABENİN GERMİYAN BEYLİĞİ’NİN ERKEN DÖNEMİNE IŞIK TUTTUĞUNU BELİRTEREK, “BU TAŞ KİTABE, GEDİZ’İN FETHİNİN SİMGESİDİR. FETHİ GERÇEKLEŞTİREN UMUR BEY’İN İSMİ VE FETİH TARİHİ BU KİTABE ÜZERİNDE YER ALIR. KÜTAHYA VE ÇEVRESİNİN TÜRK-İSLÂM YURDU OLARAK KALICILIĞINI GÖSTEREN BU BELGE, ADETA FETHİN MÜHRÜ NİTELİĞİNDEDİR. ANCAK BU ÖNEMLİ TAŞ KİTABENİN BUGÜN NEREDE OLDUĞU BİLİNMEMEKTEDİR” İFADELERİNİ KULLANDI.

GEDİZLİ TARİHÇİ PROF. DR.

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Germiyan Beyliği dönemine ait olduğu bilinen ve Gediz’in fethedilmesi sonrası Umur Bey tarafından yaptırılan ilk Ulu Camii’nin kitabesinin kayıp olduğunu iddia edildi.

Gedizli tarihçi Prof. Dr. Ahmet Sağlam, kitabenin Germiyan Beyliği’nin erken dönemine ışık tuttuğunu belirterek, “Bu taş kitabe, Gediz’in fethinin simgesidir. Fethi gerçekleştiren Umur Bey’in ismi ve fetih tarihi bu kitabe üzerinde yer alır. Kütahya ve çevresinin Türk-İslâm yurdu olarak kalıcılığını gösteren bu belge, adeta fethin mührü niteliğindedir. Ancak bu önemli taş kitabenin bugün nerede olduğu bilinmemektedir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sağlam, kitabenin depoda mezar taşları arasında kaybolmuş olabileceğini belirtiyor. 2024 Temmuz ayında yaptıkları incelemelerde kitabenin bulunması için yetkililerle görüşme yaptıklarını dile getiren Sağlam, “Depo karışık ve dolu bir haldeydi. Kitabeyi bulmak imkânsız görünüyor. Ancak depo detaylıca kontrol edilirse, mezar taşları arasında bulunma ihtimali oldukça yüksek” dedi.