Güney Ege Kalkınma Ajansı(GEKA) bugün Denizli’de gerçekleştirdiği toplantı ile yeni projeler ve faaliyet raporları hakkında istişarelerde bulundu. GEKA toplantısında öne çıkan başlık ise tarım ve turizm için 30 milyon TL tutarında yatırım yapılacağı oldu.
GEKA toplantısı bugün Denizli Polis Evi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan,Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, üyeler ve basın mensupları katıldı.
Toplantı gündeme gelen konular şu şekilde bildirildi;
T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı, Kültür Turizminin Geliştirilmesi ile Kooperatif ve Birliklerin Güçlendirilmesi Mali Destek Programlarından oluşan Proje Destek Çağrısını 28 Aralık 2017 tarihinde ilan etti.
Küçük Ölçekli Altyapı Projelerine Yönelik Kültür Turiziminin Geliştirilmesi ile Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Kooperatif ve Birliklerin Güçlendirilmesi Mali Destek Programlarından oluşan Proje Teklif Çağrısında toplam 30 Milyon TL’lik bir kaynağın uygun bulunan başvuru sahiplerine kullandırılması planlanıyor.
Denizli’de 4 Ocak 2018 tarihinde yapılan basın toplantısında Denizli Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Karahan, Antik kentlerin, tarihi mekanların ve kültürel ögelerin turizme entegre edilmesi ile kültür turizmi potansiyelinin harekete geçirilmesi önemli olduğunu vurgulayarak Ajansın 20 milyon TL’lik proje teklif çağrısı ile kültür turizminin gelişmesine katkıda bulunacağını ifade etti.
Karahan, yerel ürünlerin yerelde işlenmesi, tarımsal işletme ve gıda güvenliği konularında kırsalda önemli aktörler olan kooperatiflerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla ilan edilen projenin bütçesinin 10 milyon TL olduğu belirtildi.KÜLTÜR TURİZMİNE 20 MİLYON TL
Toplam 20 milyon bütçeli Küçük Ölçekli Altyapı Projelerine Yönelik Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programında; Güney Ege Bölgesi’nde kültür turizminin geliştirilerek, bölgeyi ziyaret eden turist sayısının arttırılması amaçlanırken bu programa Bölgedeki Kamu Kurum ve Kuruluşları, Yerel Yönetimler, Üniversite Rektörlükleri ve Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları ( Odalar, borsalar, vb.) başvuru yapabilecek. Kültür turizmi ögelerinin açığa çıkarılması, korunması ve sergilenmesi ve çevre düzenlemeleri ve tanıtım araçları ile kültür turizminin öğelerin çekiciliğinin arttırılmasına yönelik uygun projelere GEKA tarafından asgari 100 bin TL azami ise 2 milyon TL destek sağlanacak.
KOOPERATİF VE BİRLİKLERİ ÖNEMLİ DESTEK
Kar amacı gütmeyen kooperatif ve birliklerin başvuru sahipleri olduğu Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Kooperatif ve Birliklerin Güçlendirilmesi Mali Destek Programlarında ise; 10 milyon TL’lik bir bütçe ile 1163 Sayılı Kanun Kapsamında kurulan tarımsal kalkınma kooperatifleri, su ürünleri kooperatifleri, küçük sanat kooperatifleri, üretim pazarlama kooperatifleri, kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifleri ile 5200 Sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamında kurulan birliklerin hazırladığı projeler değerlendirilecektir. Böylelikle, Bölgede; işleme, paketleme ve depolama süreçlerinin geliştirilmesi, pazarlama yöntemlerinin çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi, üretim süreçlerinde verimliliğin arttırılması ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine yönelik program öncelikleri gerçekleştirilecektir. Bu program kapsamında; Kar Amacı Gütmeyen Kooperatif ve Birliklerin projelerine 50 bin TL azami ise 500 bin TL destek sağlanacaktır.
PROJE TEKLİF ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPILACAK
GEKA, 2018 yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında yürütülecek mali destek programlarıyla ilgili bölge paydaşlarını ve uygun başvuru sahiplerini bilgilendirmek maksadıyla; Aydın, Denizli ve Muğla il ve ilçe merkezlerinde, 8 Ocak 2018 Pazartesi günü başlayıp 1 Şubat 2018 Perşembe günü son bulacak bilgilendirme toplantıları düzenleyecek. 48 ilçe merkezinde ve il merkezlerinde gerçekleştirilecek toplantılarla ilgili takvime geka.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir.
Proje tekliflerinin 26 Mart 2018 saat 18.00’e kadar sunulması gerekmektedir.