İzmir’in özel ilçelerinden biri Bornova. İzmir’in kuzeydoğusunda Yamanlar dağı eteğinde bulunan Bornova’nın bilinen en eski adı ‘Birun-u Abad’dır. Yerleşiminin Helenistik çağa kadar uzanan bu eşsiz bölgede Amazon’lardan İon’lara kadar pek çok farklı kültür gelip geçmiştir. İzmir’in işgalinden kurtuluşu sırasında pek çok köşk Şanlı Türk ordusu tarafından karargah olarak kullanılmıştır. Tarihe dokunuşları kelimelerle anlatılamayacak güzellikte ve özellikte olan güzel Bornova’nın şimdiki hoş hanımlarından oluşan çok özel bir Kadın Kooperatifi var. Bornova Kadın kooperatifi nezaketiyle hanımefendiliğiyle ön plana çıkan Hürriyet Yıldız başkanlığında, değerli yk üyeleri çabasıyla her geçen gün büyüyor.. Ekonomiye ve çevrelerine katkı sağlamak amaçlı sonsuz bir enerjiyle çalışıyorlar. Onlardan geçmişten geleceğe her anı kucaklayan merhametli analar…Çevrelerine, değerlerine sahip çıkan yürekli analar. Bornova’ya yolunuz düştüğünde onları bir ziyaret edin. El emeği, göz nuruyla ürettikleri benzersiz ürünlerini görün derim. Emekçi kadınlar onlar güçlü kadınlar, dişiyle tırnağıyla yoktan var etmeye çalışan analar. Kooperatif yönetiminden kısa kendilerini tanıtmalarını rica ettim. Gönderdikleri bilgilendirmeyi size olduğu gibi aktarıyorum. Bence onlar çok çok daha fazlası, sabah çiğleriyle yüzü yıkanası muhteşem kadınlar. Daha fazla destek ve daha fazla yanlarında olunmayı hak ediyorlar. İyi ki varsınız Bornova Anaları.
Bornova Belediyesi’nin öncülüğünde 2015 yılında kurulan Bornova Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi ortakları olarak bizler, Büyük Park’ta Bornova Belediyesi tarafından bize verilen alanda el emeği ürünler üreterek emeklerimizi kazanca dönüştürüyoruz, ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkan sağladığı Üretici Pazarlarında ; ( Her Cumartesi Kadifekale Pagos Pazarı; Her Çarşamba Kültürpark Fuar Pazarı ) El emeği ürünlerimizi ( Nakış, dikiş, elbiseler, bez çanta, makrome, pazar filesi, bebek kıyafetleri, sepetler, oyuncaklar, takılar, Tokat baskılı ürünler; evde ürettiğimiz geleneksel gıdalarımızı ( tarhana, salça, erişte…) ; evde ürettiğimiz tatlı ve tuzlu çeşitleri ürünlerimizi stantlarda satışa sunuyoruz. Gıda üreten ortaklarımızın Hijyen Belgesi olması konusunda hassas davranıyoruz.
Ayrıca Ege Kadın Buluşması Platformunun bize sağladığı imkanla Mavi Bahçe ve Kızlar Ağası’nda da stantlar açtık.
Yapmış olduğumuz el emeği ürünlerde titiz çalışarak nakış; dikiş, örgü olsun elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Nahıl ile de iş birliğimiz gelişiyor. KEDV bizlere “Kooperatifçilik ve Yönetişim Eğitim” desteği vererek bilinçli kooperatif ortağı olmamızı sağladı. Bundan sonra da Tasarım ürünler konusunda kendimizi geliştirmek istiyoruz. Simurg’a (Kooperatif Üst Birliği) katılmak için de Genel Kurul kararı aldık.
Bizden talep edilen ürünler olduğunda, fiyat çalışması ve üretim koşulları analiz edildikten sonra “Fiyat Teklifi” veriliyor. Teklif olumlu karşılanırsa grubumuzdan bilgi paylaşılıyor, alınan sipariş ile ilgili üretim yapabilecek olan arkadaşlarımızla organize oluyoruz. Malzeme temini sonrası, siparişin özelliğine bağlı olarak evde ya da kooperatifimizde üretim yapıyoruz. Teslim etmeden önce Kalite Ekibimiz ürünlerimize son kontrollerini yapıyor. Siparişlerimizi zamanında teslim etmek konusunda dikkatli davranıyoruz. Sipariş tesliminden sonra paylaşılan iş oranında gelir de paylaşılıyor. Kendimizi geliştirmek ve el sanatları konusunda çeşitlilik oluşturmak amacı ile önümüzdeki haftalarda Kooperatifimizde “Atölye Çalışmaları” başlatıyoruz. (Makrome, file örgüsü, nakış, punch, örgü, Tokat baskı, düş kapanı…)
Acıyla yoğrulan, sabırla bilenen kadınlarımızın mutluluk dolu bir yaşama kavuşacaklarına inancımız sonsuzdur.