Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gülnur İspir Yazdı: Her Şey Geçer

Newton’ın kütleçekim kuramındaki başarı

Newton’ın kütleçekim kuramındaki başarı Marquis de Laplace’ ı evrenin tamamiyle Belirlenimci olup olmadığını düşünmeye sevk etmişti

.On dokuzuncu yüzyılın başında Laplace şöyle bir kuram ortaya atmıştı.Belli bir zamanda evrenin durumunu tam olarak bilmemiz koşuluyla,evrende olabilecek her şeyi tahmin etmemizi sağlayacak bir dizi yasanın var olması gerektiğini ileri sürmüştü.

Laplace insan davranışları dahil her şeye hükmeden benzer yasaların var olması gerektiğini ileri sürebilecek kadar cesurdu. Belirlenimcilik Tanrı’nın yaşama müdahale etme özgürlüğünü ihlal ettiği için bu yaklaşıma katı muhalefet edilmiş olmasına rağmen 20. yüzyılın başlarına dek bilimin standart varsayımı olmaya devam etti. Sonraları bu varsayımdan anti tezlerle uzaklaşılmış olsa da ben kişisel olarak Belirlenimcilik ilkelerinin sosyolojik anlamda geçerliliğine inanmaktayım.Yaptıklarımız ve yapmadıklarımız bizi yaşamakta olduğumuz gerçeğin içine atmakta.Varlık alanını oluşturan insan yardımına giren girmeyen her varlık ve varlıksının tek bir bütünü oluşturduğu fikrindeyim.

Bilim insanlarınca henüz kanıtlanamamış olsa da bizleri bütüne bağlayan bir güç var. Sandığımız kadar etkisiz değiliz.Bilincimizin yüzeyine çıkmayan bir alt ve asıl bilinç düzleminde çok derin bir güç sahibi olmamız gerekli.Çok uçuk bir teori gibi görünse de, üst bilinçle alt evrensel bilinç arasında ki gizli bir anlaşmamı şuan yaşadığımız insanlık felaketi.Çok mu ileri gittik, abartmış olabilir miyiz yada insanlık olarak yolumuzu kaybetmiş olabilir miyiz? Ne yapıyorduk biz bu virüs kapımıza dayanmadan önce? Hissetmeden Koşuyorduk. Negatif duyguların yönlendirdiği, hırsların yön verdiği amaçların peşinden durup dinlenmeden koşuyorduk.Aile,dostluklar, sahip olduğumuz her şey değersiz ve ikinci plana atılan kavramlardı.Ne güzelmiş, canımız her istediğinde sevdiğimize sarılmak, dolabı açınca eksik olan malzemeyi gidip alabilmek için sokağa çıkabilmek.

Elimiz ayağımız tutarken evde kalmak ne acı. Şu bir gerçek, her şey bittiğinde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yepyeni bir düzene merhaba diyeceğiz.Bu defa unutulmayacak bu felaket. Çünkü bizden çok şey alıp götürmüş olacak. Yangının ardından külleri delerek çıkan toplumlar gibi zihinlerimizde ki bu acı yaşanmışlık bizlere çok şey katmış olacak. İnsanlık olarak uzun süredir ertelediğimiz bir üst seviyeye geçişi başaracağız.Acılı bir süreç, az yada çok hasar sonucunda Yepyeni daha yaşanılır bir Dünyaya merhaba diyeceğiz.Evde kalmanın hepimiz için zor olduğunu biliyorum hele çocuklu ailelerde ahh hapsedilmiş çocukların gözlerine bakmak, ne büyük acı.Fakat geçecek. Her şey geçer, bu da geçecek.

Modern bilimin babalarından biri olan Galileo’ nun ölümünden dört yıl öncesine kadar ev hapsinde olduğunu biliyor muydunuz. O Dünyaya gerçeği taşıdığı için haksız yere ceza almıştı elbette aynı şey değil fakat onun sayesinde insanlık çok şey kazandı.Bizim EVLERDE ki sabrımız da insanlığa çok şey kazandıracak.

Reklamı Geç