Seminerin açılışında konuşan ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Gelişen teknoloji ile beraber artık uçaklardan da meteorolojik ölçümlerin ve gözlemlerin yapıldığını belirterek uçaklardan elde edilen AMDAR verilerinin atmosferi dikey olarak analiz etmek için önemli olduğunun altını çizdi.
WMO’da AMDAR konusu üzerine teknik raporlar yazım projelerinde çalışmış Ercüment Avşar, uçaklardan elde edilen AMDAR meteorolojik parametrelerinin havacılık sektörü için çok önemli olduğunu belirtti. Avşar, “Uçaklarda hali hazırda yer alan sensörler ve sonradan yüklene yazılımlar sayesinde, uçak yerde ve seyir halindeyken meteorolojik parametrelerin ölçümlerini yapabilmektedir. Atmosferde istediğimiz seviyede ve zaman aralığında nem, rüzgar yön ve şiddeti, sıcaklık ve basınç değerlerini bizlere sunabildiği gibi uçağın bulunduğu noktada türbülans ve buzlanma tespitleri yapabilmekte ve anlık olarak sunabilmektedir” dedi.
Avşar, “AMDAR verileri ile yapılan tahminlerle daha iyi hava trafik kontrolü ve planlı etkin uçuş rotalar hazırlanarak daha güvenli ve konforlu havacılık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Bunların sonucunda da yakıt tüketiminin azaltılması ile iklim üzerine etkisi önemli ölçüde azaltılarak hem devletlerin havacılık sektörüne hem de çevreye önemli faydalar sağlamaktadır. AMDAR verileri sadece havacılıkta değil aynı zamanda toplum sağlığını etkileyen enverziyon tahmininde, toz-kum taşınım tahminlerinde olduğu gibi pek çok olumsuz durumdan korunmamızı sağlayan uyarılar yayınlanmasına da yardımcı olur” diye konuştu.
Seminer sonunda Ercüment Avşar, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.