Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İMEAK DTO İzmir Şubesi Kruvaziyer Turizmine Dikkat Çektti

İMEAK Deniz Ticaret Odası

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı DTO Erdoğan Yılmaz  Meclis Salonunda yapıldı. DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Güngör, ’Kruvaziyer Turizm Sektörünün Güncel Değerlendirmesi’ konulu bir sunum yaparken toplantıda denizcilik ve turizim ön plana çıktı.

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Güngör, ’Kruvaziyer Turizm Sektörünün Güncel Değerlendirmesi’ konulu yaptığı sunumda ABD’nin en çok rağbet edilen pazar olduğunu vurgulayarak Karayipler’in bu pazar için yüzde 36 pay ile başı çektiğini, ikinci sırada yüzde 16 ile Akdeniz pazarının yer aldığını ve Asya pazarının yüzde 11 paya sahip olduğunu belirtti ve “Dünyada 2016 sonu itibariyle 315 yolcu gemisi bulunuyor. Her sene bu gemilere 20 gemi ekleniyor. Yatak kapasitesi olarak bakarsak, yaklaşık 700 bin yataklık bir arz söz konusu ve bu pazarın çok önemli bir kısmı Kuzey Amerika’da bulunuyor” dedi.

Güngör “2020’den Sonra Kaldığımız Yerden Devam Edeceğiz”

Türkiye’de kruvaziyer turizminde özellike 2015’in ikinci yarısından sonra yaşanan terör ve 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle sıkıntı dönemler  yaşandığını söyleyen Aziz Güngör, “Terör eylemleri, darbe girişimi oldu. Bu olaylar genel turizmle birlikte kruvaziyer turizmini bitirme noktasına getirdi. 2017 ise dip yaptığımız bir sene oldu ve 300 binlere düştük. 2017’de sadece Türkiye’de 307 bin yolcu hareketi oldu. 2018’e geldiğimizde ilk 10 yoğun liman arasında bir Türk limanı göremiyoruz. İstanbul sıfır yolcu ile yılı tamamladı. Terör olayları geride kaldı ama kruvaziyer turizminde sektörün planlamaları 2 yılda yapılıyor. 2017’nin başında bir kruvaziyer firması, 2018 ve 2019’da Türkiye’yi planlarına alıp almayacağına karar veriyor. 2020 yılında 2015 yılını yakalamayı hedefliyoruz. En az 5 yıllık bir kayıp var. Birçok firma için, dünyanın en iyi destinasyonlarından birine sahibiz. 2019’da da İzmir’de inşallah gemiler görmeye başlarız. 2020’den sonra Türkiye kaldığı yerden devam edecek. Çok iyimser olamıyoruz. Ama en azından kötü günleri geride bıraktığımızı umuyoruz” diye konuştu.

Beklenti 40 Milyon Turist

Arap Baharı’nın Akdeniz pazarının kimyasını bozduğunu ve Türkiye’ti tercih etmeyen gemilerin Adriyatik’i tercih ettiğini belirten Güngör, şöyle konuştu : “Türkiye bu yıl 40 milyon turist bekliyor. Oransal olarak baktığımızda 6’da bire düştüğünü görüyoruz. Genel turizm bu şekilde etkilenmedi. Sektörün planlamaları 2 yıllık dönemlerle yapılıyor. Kruvaziyer içinde bulunduğunuz yılın ilk çeyreğinde bir sonraki yılı ve sonrasını satışa sunar. Umarım bu yıl geçtiğimiz yıl rakamlarını yakalarız. Bu bizim için sürpriz değil. İyi haber de var. Sektörün en önemli fuarında Miami 2020 yılından önce programına almak istemediklerini söylemişlerdi. Ama Türkiye’nin güvenlik anlamında önemli bir görünüm sağlaması büyük firmaların bu seferleri erkene almasına sağladı. Kuşadası için 2019 yılında 390 tane büyük gemi seferler olduğunu görüyoruz. 2020 için çok iyi seferler var, 80’leri gördük. Türkiye bu krizden yavaş yavaş çıkıyor. Kendi planlamamız da 2022 yılında ve 2015 yılını yakalayacağımızı düşünüyoruz. Türkiye bu pazara çok hızlı bir şekilde dönecektir. 2019 yılı itibari ile toparlanacağız. İzmir’de de gemiler göreceğiz.”

Öztürk “Türkiye için Turizm Yılı Oldu”

Üyeleri dinledikten sonra söz alan  İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de ekonomi ve turizme dikkat çekti ve  “Ekonomide sıkıntılı günler yaşarken, umudumuzu yeşerten bir sektör var. O da turizm. Bu yıl adeta Türkiye için turizm yılı oldu. Döviz kurundaki artışın da etkisiyle Türkiye, dünya turizminin de yıldızı haline geldi. Oteller, deniz kıyıları tatilcilerle doldu taştı. Çeşmeli turizmciler tatilcilere “Ne olur gelmeyin?” demek zorunda kaldı. Ancak turist sayısı arttıkça, kişi başı gelir düşüyor. Mavi kıyılarımızı, cennet koylarımızı, tarihi mirasımızı ucuza satmadan, katma değerini yükselterek dünyaya pazarlamak zorundayız. Turizm sezonunu da birkaç aya değil yılın tamamına yaymanın yollarını bulmalıyız. Geliri artırmanın ve ülkeyi daha iyi tanıtmanın yolu da marinalarımıza, kruvaziyer turizmine ve deniz sporlarına daha fazla destek vermekten geçiyor. Nitekim biz de bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz.” dedi.