İzmir Ticaret Borsası (İTB) ağustos ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Barış Kocagöz , Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Meclis gündeminde ekonomik gelişmelerin yanısıra kadına yönelik aile içi şiddet karşı İTB’nin gerçekleştiği çalışmalar vardı.
Kocagöz:” Ekonomimizin Bu Kadar Kırılgan Olması Üzücü”
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, döviz kurları ile ilgili yaptığı değerlendirmede 27 günde neredeyse yüzde 25 oranında değer kaybı yaşandığını dile getirdi. Mayıs başından bu yana kaybın yüzde 50’yi bulduğunu anlatan Kocagöz, “Bu kaybın ne kadarının reel ne kadarının mantık dışı olduğu açık. Çoğu zaman piyasamızın kapalı olduğu saatlerde speküle hareketler ile doların yukarı çekilme çabasında olduğunu geçmiş günlerde gözlemledik. Tabii ki bu tip hareketler ancak kırılgan ortamlarda başarılı olur. Bu anlamda ekonomimizin bu hareketlerle muhatap olabilecek kadar kırılgan olması işin üzücü tarafı. Üretimin sürdüğü ihracatın devam ettiği halde gelişen ülkemizde para girişinin azalması ve bazı kaynakların da çıkmasının nedeni özel sektör borç yükünün endişe oluşturmasından olabilir” şeklinde konuştu.
Işınsu Kestelli :” Kur Atağının Yüzde 90’ı Spekülatif”
Konuşmasında 1994 ve 2001 ekonomik krizlerini hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli
“1994 yılında dolar kısa sürede 8 bin liradan 42 bin liraya fırlamıştı. 2001’de ise yıla 675 liradan başlayan dolar kuru, yıl içinde 1630 lira seviyelerini görmüştü. Elbette ki herkes zarar gördü. Elbette ki herkes sıkıntı yaşadı. Ama bugün hepimiz yine buradayız.” dedi ve şöyle devam etti :” Kaldı ki 1994 ve 2001 krizlerinin arkasında gerçekten ekonomik gerekçeler, halının altına süpürülmüş sorunlar vardı.Kırılganlıklarımız olduğunu inkar etmiyorum ama rahatlıkla söyleyebilirim ki bugün yaşadığımız kur atağının yüzde 90’ı manipülatiftir. Bu dalgalanma gelip geçicidir, kalıcı olan uzun vadeli planlama ve üretimdir. Ülke olarak yeniden üretime odaklanmaya mecburuz. Şayet daha sürdürülebilir ve rekabetçi şekilde, ölçek üretime geçmeyi başarabilirsek bu krizi fırsata dönüştürmüş oluruz. Bugün kaybettiğimiz gelirleri uzun vadede kat be kat fazlasıyla yerine koyarız. Odaklanmamız gereken konunun tam anlamıyla bu olduğunu düşünüyorum.”
Başkan Kestelli, Tarım ve tarıma dayalı sanayinin ülkemiz için önemi dikkat cekerek ; küresel gelişmeleri yakından takip etmek ve stratejik hamleleri ona göre belirlemek, siyasi hamlelerin mevcut tarım ürünleri ihracatını olumsuz etkilememesi adına, yeni ülkeler ve ülke gruplarından oluşan alternatif pazarların devreye sokulması gerektiğini sözlerine ekledi.
“İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı”
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli konuşmasında aile içi şiddet ve cinsiyet eşitsizliği konusuna ayrıca dikkat çekerek, Borsa olarak, çalışanlarına daha huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak, aile içi şiddeti ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin neden olduğu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla, 2017 yılında dâhil oldukları “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” projesi kapsamında çeşitli farkındalık çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. Ve “Bu kez de “Şiddet dilde başlar. Cinsiyetçi söylemlerden uzak durarak sen de bu farkındalığa destek ol” sloganıyla yola çıktığımız yeni kampanyamız kapsamında binamızı konuya dikkat çeken afiş ve levhalarla süsledik. Bunun yanı sıra, Kurumumuzun konuya ilişkin farkındalığına vurgu yapan basın bültenimizi yayınladık. Kampanyanın görsellerini sosyal medya hesaplarımız üzerinden de paylaşarak olabildiğince geniş kitleye ulaşmayı hedefledik.”
Bu hedef doğrultusunda, kampanya afişlerimizden sizlere de takdim edeceğiz. Uygun gördüklerinizi işyerlerinize asarak bizlerle fotoğraf paylaşmanız halinde sosyal medya hesaplarımızdan yayınlama ve desteğinizle kampanyamızı genişleterek diğer kurumlara da öncülük etme ve örnek olma dileğindeyiz.”diyerek sözlerini sonlandırdı.