Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İZKAD’dan çağrı: “Koruyucu aile olun”

Aile içinde sağlıklı gelişme ve yetişme imkanı bulamadığı için devlet korumasında hayatını sürdüren 20 bin çocuk için, evlat edinme mekanizması yanında, bir alternatif olarak koruyucu aile uygulaması ağırlık kazanıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaşayan 23 milyon çocuğun 20 bine yakını, devlet korumasında hayatını sürdürüyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın geçtiğimiz Nisan ayında açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde koruyucu aile yanında kalan çocukların sayısı 6 bin 682’ye ulaştı. İzmir Koruyucu Aile Derneği (İZKAD), 2016 ortalarından bu yana bu alanda faaliyet gösteren farklı örgütlerle, işbirliği yaparak projelere katkı sağlıyor. “Sevgini erteleme” sloganıyla yola çıkan dernek, kurum bakımı altında büyüyen çocukların, hayatlarını güvenebilecekleri yetişkinlerle aile ortamında sürdürebilmesine imkan sağlayacak çalışmalar yapıyor. 

Aile içinde sağlıklı gelişme
Dernek, koruyucu aile uygulamasını koruma altına alınmış çocuklar için en uygun bakım yöntemi olarak benimsiyor ve yaygınlaşması için, aileler arasında dayanışmanın geliştirilmesi ve koruma altındaki çocuklara yönelik etiketleme ve ötekileştirmenin engellenmesi hedeflerine odaklanmış çalışmalar yürütüyor. Koruyucu ailelerin bilgi ve deneyimlerinin paylaşılacağı, çocukların potansiyellerini ortaya koyabileceği ortamların yaratılması için resmi kurumlarla, tüzel ve gerçek kişilerle işbirliği kurmak, tanıtım toplantıları, çalıştay, seminer, panel gibi etkinlikler derneğin faaliyet alanı içinde yer alıyor.
Koruyucu aile uygulamasının evlat edinme mekanizmasından veraset, soyadı ve kurumla bağın tanımlanması gibi süreçlerdeki uygulamalarda farklılıklar var. Evlat edinme, biyolojik aileleri ile yaşama şansı olmayan çocuklar için uzun süreli, istikrarlı bir bakım öngörülüyor. Evlat edinen ailenin bir yıllık izlenmesi sonunda kurumla bağ kesiliyor, çocuk yasal varis haline gelerek ailenin soyadını alıyor. Koruyucu aile uygulamasında ise çocuk, kendi soyadını taşımaya devam ediyor ve kurumun izlemesi, koruyucu ailelik süresinin sonuna kadar devam ediyor.
Evlat edinme, çocuğa koruma sağlamak için öteden beri bilinen bir mekanizma. Koruyucu aile uygulaması ise geniş çevrelere yabancı. Bu durum, çocukların korunmasına katkı sağlamak isteyen ailelerin tercihlerini büyük ölçüde belirliyor. Koruyucu aile olmak için başvurmanın şartları arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Türkiye’de ikamet etmek, 25 – 65 yaş aralığında bulunmak, en az ilkokul mezunu olmak, düzenli bir gelire sahip olmak, çocuğun öz ebeveyni veya vasisi olmamak, herhangi bir bulaşıcı hastalık, psikolojik rahatsızlık taşımıyor olmak var.