İZTO Kanada Gününe Ev Sahipliği Yaptı

İZTO Kanada Gününe Ev Sahipliği Yaptı
Yayınlama: 21.09.2018
A+
A-

Kanada ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 75’inci yıl dönümü onuruna İzmir Ticaret Odası’nda Kanada Milli Günü Resepsiyonu düzenlendi.

[dropcap]R[/dropcap]esepsiyona Kanada Ankara Büyükelçisi Christopher Cooter ve eşi Karen Blumenschein, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı.

İzmir’de kutlanan ilk Kanada Milli Günü resepsiyonu olması nedeniyle, resepsiyon öncesinde Kordonboyu’nda ülkenin simgesi olan akçaağaçı Kanada Ankara Büyükelçisi Christopher Cooter ve eşi,  İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmurt Özgener birlikte dikti.

Özgener: “Bu Güzel Diyaloğun Önümüzdeki Dönemde Artacağına İnanıyorum “

Özgener Kanada Milli Günü Resepsiyonunda yaptığı konuşmasında; iki ülke arasındaki ilişkilerin 1943 yılında başladığını belirtti. Türkiye’nin  1943 yılında Ottova’da Büyülelçilik açma talebine, Kanada’nın olumlu cevap vermesi ile 6 Mart 1944 yılında ülkemizin Büyükelçiliği açtığını,  26 Kasım 1947 yılında ise ülkemizde Kanada Büyükelçiliğin açıldığını ifade eden İZTO Yönetim Kurulu  Başkanı Mahmut Özgener  İngilizce olarak yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Büyükelçiliklerinin açılması sonrasında Türkiye ve Kanada arasındaki diplomatik ilişkiler gelişmeye devam ederek günümüze kadar gelmiş.Türkiye-Kanada ilişkileri, esas olarak NATO çerçevesinde askeri ve güvenlik işbirliği konularında yoğunlaşmış. G-20 teşkilatının kurulmasıyla, uluslararası ekonomi ve finans konularında da aynı çatı altında işbirliği anlayışıyla hareket ediyoruz. Kanada, dünyanın en huzurlu ve yaşam standartları yüksek ülkelerinden birisi. İzmir de ülkemizin en huzurlu şehirlerinden birisi. Ortak yönümüz çok fazla. Sayın Büyükelçiyi Odamızda ikinci kez ağırlıyoruz.14 Şubat’da Sayın Büyükelçi ve değerli ekibi, üyelerimize Kanada’nın İş ve Yatırım Fırsatları hakkında detaylı bilgi vermişlerdi. Bu sayede bu güzel ülkeyi biraz daha yakından tanıma fırsatımız oldu. Bugünkü resepsiyon da Kanada’nın ve ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin İzmir olarak hafızamızda hep canlı kalmasına yardımcı olacak. Bu güzel diyaloğumuzun önümüzdeki dönemde de artacağına inanıyorum.  Oda olarak her türlü işbirliğine hazırız.”

Cooter :”  Daha Fazla Alanda İşbirliği Yapıyor Olmalıyız “

Konuşmasına salondakileri Türkçe olarak “Hoşgeldiniz” diyerek selamlayarak başlayan Kanada Ankara Büyükelçisi Christopher Cooter ; ” Bu organizasyon için bu yıl için İzmir’i seçtiğimizi merak ediyor olabilirsiniz. Çünkü içinde bulunduğumuz 2018 yılı aynı zamanda Kanada ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 75 yıl dönümü.  Bunu kutlamanın en iyi yolunun ise bugün burada geçmişten çok geleceğe odaklanmak olduğu kanaatindeyiz. Bu noktada ele alamamız gereken aramızdaki en önemli sorunun şu olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin Kanada , Kanada’nında Türkiye hakkındaki bilgi eksikliğinin üstesinden gelmemiz.” açıklamasında bulundu.

Cooter ayrıca;  her iki ülke Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri, G 20 ülkeleri arasında ve NATO müttefikiyken birlikte  daha fazla alanda işbirliği yapıyor olmamız gerektiğini ve farkındalığı artırarak bu durumun iyileştirebileceğini fade etti.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.