Karşıyaka Belediyesi, “Bilinçli ailelerden sağlıklı nesillere” sloganıyla sürdürdüğü Karşıyaka95 projesi ile yeni bebek heyecanı yaşayan ailelerin ebeveynlik yolculuklarına destek veriyor. İzmir’de ilk kez Karşıyaka Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeyle; hamilelik döneminden başlayarak, 0-3 yaş aralığındaki çocukların sağlıklı gelişimi için ailelere önemli hizmetler sunuluyor.
‘Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği’ ve ‘Merkez Temelli Aile Rehberliği’ olmak üzere, iki ayrı aşamada uygulanan proje ile son bir yılda 474 aileye hizmet verildi. Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği kapsamında 1920 ev ziyareti yapıldı.
Merkez Temelli Aile Rehberliği kapsamında ise 1-3 yaş arası çocuğu olan aileler ile çeşitli merkezlerde toplam 1055 buluşma gerçekleştirildi. Yapılan ev ziyaretlerinde geri dönüşüm yoluyla hazırlanan oyuncaklar da ailelere takdim edildi. Ayrıca, 520 aileye Hoş Geldin Bebek Paketi ulaştırıldı.
“AİLELERİN YANINDAYIZ”
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “Karşıyaka95 projesi ile ailelerimizin yanında olmak, ebeveynlik yolculuklarında daha bilinçli adımlar atmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz rehberlik programları, ailelerin ihtiyaçlarına doğrudan yanıt vermemizi sağlıyor. Ailelerimizi desteklemeye, çocuklarımızın sağlıklı gelişimine katkı sunmak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
NELER YAPILIYOR?
Karşıyaka Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün yürüttüğü Karşıyaka95 projesi; Boğaziçi Üniversitesi, Psikoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden eğitim alan uzman personel tarafından uygulanıyor. İlk aşamadaki Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği programından, gebeliğin 7. ayından itibaren, 0-12 aylık bebek sahibi olan ve Karşıyaka’da yaşayan tüm ebeveynler yararlanabiliyor. Bu süreçte aile rehberleri; doğum öncesi ayda bir, doğumdan sonra da ayda iki kez ev ziyaretleri yapıyor.
Bebeğin sağlıklı büyümesi için ailelere gerekli bilgilendirmeler sağlanıyor, gelişimi destekleyen oyunlar tanıtılıyor. Bebek ve anne ile birlikte etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bebeğin iletişim, hareket, problem çözme ve sosyal gelişim alanlarındaki kazanımları ev ortamında gözlemleniyor, sonuçları kayıt altına alınıyor. Ayrıca gerekli durumlarda anneler, ekipteki emzirme danışmanına yönlendiriliyor.
Merkez Temelli Aile Rehberliği uygulaması ise 13-36 ay aralığındaki çocuklar ve ailelerini kapsıyor. Kendi ay aralıklarına göre 4 bebek ve aileleri ile gruplar oluşturularak, farklı merkezlerde ayda bir kez buluşmalar düzenleniyor. Bu eğitimlerde bebeklere; psikomotor gelişimi, duyu gelişimi, dil gelişimi, bilişsel gelişim ve öz bakım becerilerinin kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca ailelere destekleyici; bağlanma, oyun, davranış denklemi oluşturma ve sınır koyma gibi anne-baba çocuk ilişkisinde stres yönetimi, annenin ruh sağlığı ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması hedefleniyor.
Projesinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, 0 232 362 57 77 numaralı hattan bilgi alıp başvuruda bulunabiliyor.