Bornova Cumhuriyet Meydanı’na konulan anıtın açılışı, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve Eşi Ufuk İduğ’un ev sahipliğinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Eşi Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılıç, İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı törenle yapıldı.
Kadının ekonomik özgürlüğü olmalı
Katledilen kadınlar için saygı duruşunda bulunulan törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, son olarak yaşanan Pınar Gültekin cinayetini hatırlatarak, “Türkiye olarak hepimiz ayaktayız. Sorunun temeli kadının sabretmesi, korkması ve endişelerini anlatmaması. Tüm bunların olmaması için kadının ekonomik özgürlüğünü kazanması gerekiyor. Türkiye’de kadının iş gücüne katılım oranı %29. Bu yetersiz bir oran. Bunun için kreş sayılarının artması, annelerin iş yaşamına girmesi gerekiyor. Bu noktada devlete ve biz yerel yönetimlere düşen görev kadının kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamaktır. Bornova Belediyesi çalışanlarının %54’ü kadın. Kısa bir süre önce iki kadın başkan yardımcımız daha göreve başladı. Pozitif ayrımcılık yapıp, bunu arttırmaya devam edeceğiz. Yeteneği olan kadın personelimizi her zaman daha da yukarılara taşımaya hazırız. Kadınlar başımızın tacıdır.” dedi.
Sonuna kadar mücadele sözü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Eşi Neptün Soyer, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kadına şiddetle sonuna kadar mücadele edeceğinin sözü vererek, “Bir arada olmayı, birbirimize şifa olmayı unuttuk. ‘O Bizden değil ki, öteki diyoruz’ uzun zamandan beri. Ötekileştirmek de bizi birbirimizden uzaklaştırıyor. Uzaklaştık, yalnızlaştık, birbirimizi dinlemez olduk. Bir arada el ele olmalı, sorunlarımızı ötekileştirmeden çözmeliyiz. Ötekileştirmek bizi bölüyor, küçültüyor, azaltıyor, güçsüz kılıyor. Sorunlarımızın altından kalkamıyor, ölüyoruz. Hepimiz farklıyız. Hepimiz eşitiz. Ne giydiğim, ne içtiğim, hangi saatte nerede olduğum, kiminle beraber olduğum benim tercihim. Şiddetin bahanesi olamaz. Kadına yönelik her türlü şiddete ve cinayetlere birlikte son vereceğiz” diye konuştu.
Uluslararası İstanbul Sözleşmesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılıç, böylesi bir eseri İzmir’e kazandırdıkları için Başkan İduğ’a ve Bornova Belediyesi’ne teşekkür ederek, “Kadınları daha fazla görünür kılmamız gerekiyor. Bunu kadın haklarının korunması yolunda temel dayanağımız olan ve kurucu ülke olarak imza attığımız Uluslararası İstanbul Sözleşmesi’ne hep birlikte sahip çıkarak yapabiliriz.” dedi.
İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, kadınların adının meçhul kalmadığı, kendi ayakları üzerinde ve toplum içinde dimdik durduğu günlere inancının tam olduğunu söyledi.
Azeri Sanatçı Senan Eynullayev ise böyle bir anıtı Bornova’ya kazandırdığı için mutlu olduğunu belirterek, kadın cinayetlerinin bir an önce son bulmasını diledi. Açılış törenin sonunda 3.30 metre yükseklik ve 1.60 metrelik genişliğe sahip heykele kırmızı karanfiller bırakıldı.
Senan Eynullayev kimdir?
Atölye çalışmalarını 1990’lı yıllardan beri İstanbul’da sürdüren Azeri UNESCO Sanatçısı Ressam-Heykeltıraş Senan Eynullayev, 1956 yılında Bakü’de doğdu. 1982’de Azerbaycan Devlet Güzel Sanatlar Üniversitesini bitirdi. 1993 yılına kadar Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Resim bölümü öğretim görevlisi olarak sanat pedagojisi eğitmenliği yaptı. Eski Sovyetler Birliği’nin Ressamlar Birliği ve UNESCO Plastik Sanatlar Derneği üyesidir. Eserleri birçok ülkedeki sergide ve dünyanın en önemli koleksiyoncuların galerilerinde yerini alıyor.