Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Köy Enstütüleri, Kuruluşun 78. Yılında Bornova’da Anıldı

Cumhuriyet tarihinin en önemli

Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim kurumları olan Köy Enstitüleri, kuruluşunun 78. yılında Bornova Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi ve Gökdere Kültür ve Dayanışma Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen etkinlikle anıldı. Yoğun katılım ile coşku içerisinde geçen etkinlikte, önemli mesajlar verildi. Köy Enstütüleri’nin imkansızlıklar içinde kurulduğunu hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Cumhuriyet kadroları Yılmadı, inandı. Bugün bizim yapmamız gereken de bu” diye konuştu.

Köy Enstütüleri, kuruluşunun 78. yılında Bornova Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi ve Gökdere Kültür ve Dayanışma Derneği’nin işbirliğinde anıldı. “Bir Aydınlanma Serüveni: Köy Enstütüleri” başlığıyla düzenlenen etkinlik, 2014 yerel seçimleri ile birlikte mahalle statüsü alan eski köy yerleşimi Gökdere’de yapıldı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akgün ve  Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi Başkanı Doğan Aygün’ün de yerini aldığı etkinlik yoğun katılımla gerçekleşti.

Saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan bu özel anma programına ev sahipliği yapan Gökdere Muhtarı ve Gökdere Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Atanan Budak, duygularını; “25 yıldır kapalı olan okulumuzun bahçesinde İstiklal Marşımızın okunuyor olması büyük mutluluk ve gurur verdi. İkincisi düzenlenen bu etkinliğe emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Muhtar Budak’ın ardından konuşan ADD Bornova Şube Başkanı Doğan Aygen, Türkiye’nin Köy Enstütüleri ile bir aydınlanma yaşadığını belirterek, “ ‘Umut insanda, umut kültürde sanatta, umut bilimde’ diyen eğitim anlayışı devam etseydi şu anda bambaşka bir Türkiye’de yaşıyor olurduk. Bilimden uzak, ezbere dayalı eğitim anlayışı bir an önce son bulmalı” diye konuştu.

Köy Enstütüleri’nin kuruluş sürecine anlatan ADD Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akgün, Osmanlı İmpataratorluğu’nun çöküşünün temelinde eğitim sorununun yattığını ifade ederek, bugün de aynı sorunla karşı karşıya olduğumuzu iddia etti.

Cumhuriyet kadroları yılmadı, inandı

Konuşmasına; “Gitmesek de, görmesek de o köy bizim köyümüzdür” şarkısını hatırlatarak başlayan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ise “Biz Gökdere’ye gidiyoruz da, görüyüruz da. Biz Gökderelileri çok seviyoruz” dedi. Konuşmasına Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkenin içinde bulunduğu imkansızlıklara dikkat çekerek devam eden Başkan Atila, “Düşünün ki;  40 bin köyün 37 bininde okul yoktu. Sadece 3 kentte elektirik vardı. Koca bir ülkedeki doktor sayısı 337, ebe sayısı sadece 136’ydı. Cumhuriyet kadroları böyle bir ülkü devraldı. Yılmadı, inandı. Köy Enstütüleri de işte bu inançla kuruldu” dedi.

Köy Enstütüleri’ni model alıyoruz

Bornova Belediyesi olarak Köy Enstütüleri gibi bilime, deneye ve akla dayalı anlayışla eğitime destek olduklarını vurgulayan Başkan Atila,  eğitime yapılan yatırımların diğer bütün yatırımlardan daha önemli olduğunu söyledi. Çocuk Dünyası ve Çocuk Köyü eğitime yönelik projlerini anlatan Atila, ülke olarak her zamankinden daha fazla birlik olmamız gerektiğini ifade ederek, “Büyük Önderimiz Atatürk’ü ve Cumhuriyet değerlerini unutturmayacağız. Daha çok sahip çıkacağız. 23 Nisanları, 19 Mayısları daha büyük coşkuyla kutlayacağız” diye konuştu.

Dopdolu program

Konuşmaların ardından devam eden dopdolu program büyük beğeni topladı. Anadolu Aşıklar Derneği Başkanı Turgut Yılmaz ile Nevruz Ali Çiçek’in, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya ithaf ettikleri Aşıklar Methiyesi keyifle izlendi. Milli Kütüphane Derneği ve Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Avukat Ulvi Puğ’un şiir dinletisi ile renklenen etkinlik, halk oyunları ve semah gösterileri devam etti. TOBAV(Türkiye Opera ve Bale Vakfı) ile Selda Kesgi de mini birer konser verdi.