Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

LGS Tercihlerinde Altın Tavsiyeler.. AKEM Kurucusu Eğitimci Ali Kurt anlattı

Liseye geçiş için sınava giren öğrenciler için artık tercih zamanı. Peki tercih maratonu devam eden öğrenciler bu süreçte nelere dikkat etmeli, lise kontenjanlarında son durum ne, kaç bin öğrenci merkezi yerleştirme ile okula yerleşecek, özel okulları tercihlerindeki özel durumu ne? LGS tercih sürecinde merak edilen tüm soruları Denizli’nin tecrübeli eğitimcilerinden AKEM Anadolu Lisesi kurucusu ve matematikçi Ali Kurt, Egeyön TV ekranlarında anlattı. Kurt, AKEM Anadolu Lisesi’ni tercih edecek öğrenci ve velilere okulunun kriterlerinden bahsetti.

Liseye geçiş için sınava

Ortaokul eğitiminden liseye geçiş için öğrenciler 5 Haziran tarihinde LGS sınavını tamamladı. 30 Haziran’da da sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 4 Temmuz’da öğrenciler için LGS tercihleri 20 Temmuz’a kadar devam edecek. Peki bu süreçte öğrenciler ne yapmalı, nelere dikkat etmeli?

“MERKEZİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALMA SAYISI ARTACAK”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu seneki LGS sınavı ile ilgili hedefinin 8’nci sınıfta okuyan öğrencilerin yüzde 10’nu bu sınava girmesini sağlamak olduğunu söyleyen Kurt “1 milyon öğrenciden 250-300 bininin sınava girmesini ve her 3 öğrenciden 1’ni de okula yerleştirmeyi isteyen bakanlığımız bu amacını bu sene gerçekleştirilemedi. 1 milyon öğrenci sınava girince merkezi yerleştirme ile öğrenci alma oranı yüzde 17.5’e yükseldi. Yani bu merkezi sınavla öğrenci alma sayısı artacak demek oluyor” dedi.

“2022 LGS geçen yıla göre kolaydı, yığılmalar fazla olacak”

Her yıl merak edilen “Bu yıl ki sınav zor muydu yoksa kolay mıydı?” sorusuna Kurt “Bu seneki sınavda Türkçe ortalaması 8,41 iken 9,22’ye yükselmiş. Böylelikle Türkçe açısından sınav kolaydı sonucunu çıkarıyoruz. İnkılap tarihinde net ortalaması 5.23 iken bu yıl 5,54’e yükselmiş. Din kültürü 6,35’ten 6,45’e yükselmiş. Yabancı dil ise 4,83 iken 4,59 düşmüş. Sadece yabancı dilde küçük bir düşüş gözleniyor. Matematikte 4,2’den 4,7’ye yükseliş var. Fen bilimleri ise 8,4’ten 9,5’e yükselme var. Yani sınav geçen yıla göre kolaydı. Bu yıl yığılmalar fazla olacak” diye yanıtladı.

Denizli’deki liselerde kontenjan durumu nasıl?

2021 LGS tercihlerinden sonra fen lisesi kontenjanları 37 binden 38 bin 400’e, sosyal bilimler 10 binden 10 bin 380’e, anadolu liseleri 59 binden 65 bine, anadolu imam hatip liseleri 36 bin iken 39 bine yükseldi. Kurt merkezi kontenjan ile Denizli genelinde durumun aynı olmadığını belirterek “2021 yılındaki Denizli’deki fen liseleri 1950 öğrenci alırken bu yıl bu rakam 1660’a düştü. Ben bu kararın çok doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü okullarda nitelik bu şekilde artabiliyor ve başarı da böyle yükselebiliyor.

Denizli’de bu yıl yaklaşık yüzde 15 kontenjan azalması olduğunu söyleyen deneyimli eğitimci ardından Denizli’de öne çıkan okulların kontenjanları hakkında sayısal verileri şöyle açıkladı:

“Erbakır Fen Lisesi kontenjanı 150 iken bu yıl 120’ye düştü.
AYDEM Fen Lisesi kontenjanı 180 iken 150’ye düştü.
Pamukkale Yaşar Kımıl Fen Lisesi kontenjanı 180 iken 150’ye düştü.
Anadolu liselerinde de aynı şekilde bir düşüş var.
Lütfü Ege Anadolu Lisesi kontenjanı bu yıl 210 iken 180’e,
Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi kontenjanı ise 240’tan 120’ye düştü.”

Türkiye geneli lise kontenjanlarında artma söz konusu iken Denizli lise kontenjanlarında düşüş olduğunu aktaran deneyimli eğitimci Ali Kurt tercih yapacak öğrenci ve velileri merkezi kontenjan konusunda uyardı. Ali Kurt konu ile ilgili olarak ayrıca şunları aktardı: “Burada önemli bir detay daha var, merkezi sınavla öğrenci alan okullarımızda Anadolu liseleri bir numarada, iki numarada Anadolu imam hatip liseleri var. Fen liseleri üçüncü sıraya düştü. Ben kontenjan sayısının azalmasının eğitimin niteliğini arttıracağını düşünüyorum.”

Peki Öğrenciler LGS Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Ali Kurt tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da şunları dile getirdi:
“4 Temmuzda başlayan LGS tercih tarihleri 20 Temmuz’a kadar devam edecek. Burada öğrencilerin ilk dikkat edeceği şey tercih dönemi arasında Kurban bayramının olması diyebiliriz. Bu süreçte öğrenciler tercih dönemini aksatmamalı. Öğrencilerin tercihlerinde merkezi yerleştirme yaparken de en önemli önceliği puan olmalı. Çünkü bu süreçte asıl önemli olan şey puan üstünlüğü. Tercihlerde eğer puanlarda öğrencilerin durumları eşit çıkarsa, okul başarı puanı dikkate alınıyor. Burada da eşitlik olursa yılsonu başarı puanına bakılıyor. Unutmadan hatırlatayım eğer özel okul tercihi yapılır ve öğrencilerin kesin kaydı yapılırsa başka bir tercih yapılamıyor. Aileler bazen öğrencilere önce tercih yaptırıp okulu beğenmezse özel okula geçiş yolunu tercih edebiliyor. Bu da bir alternatif.”

AKEM’e öğrenci kaydı yapılırken nelere dikkat ediliyor?

Her öğrencinin akademik hedefi olmaması gerektiği üzerinde duran Ali Kurt, AKEM’e öğrenci kaydı yaparken dikkat ettiği hususları şu şekilde aktardı; “Ben bir öğrencimi AKEM Anadolu Lisesi’ne alırken öğrencinin ne istediğine bakarım. Akademik bir duruşu var mı? Üniversiteye hazırlık aşamasında canı gönülden bu çalışmayı istiyor mu? Buna bakarım. Öğrencinin eğer akademik bir isteği yoksa AKEM Anadolu Lisesi’ne gelmesin istiyoruz. Ben velilere şunu söylüyorum; çocuğunuzun okul kültürü alması önemli mi, yabancı dil öğrenmesi önemli mi yoksa çocuğun yüzdelik dilimini daha öne taşıyabilecek liseyi mi tercih edeceksin? Bu 3’nü, 2’sini veya 1’ni barındıran onlarca okul var. Velilere sesleniyorum. Her çocuk üniversiteye göndermek zorunda değiliz, bu ilkesizlik olur. Çocuk çok iyi bir oto tamircisi ya da musluk tamircisi olabilir. Bunun için meslek liselerine gitmesi gerekiyor. Biz eğitimcilerin LGS’de yüzde 70’lik dilime giren bir öğrenciyi 4 yıl boyunca akademik bir eğitim vererek bir yere taşımamız çok zor. Belki 10 öğrenciden birini taşıyabiliriz ama 10’nu veya 9’nu taşıyamayız. O 9 öğrenci kaybedilmiş bir nesil olur. Biz AKEM olarak çocuklarımıza akademik anlamda yol aldıran, hedef koyduran ve LGS’deki yüzdelik