Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mergen,”Sektörümüz için 2025 yılında yeni fiyat düzenlemeleri kaçınılmaz”

Anım Butique Hotel Genel Müdürü Arif Mergen, turizm sektörünün ve otellerin 2024 yılını ve yeni yıl beklentilerini değerlendirdi. Mengen, 2024 yılında sektördeki işletmelerin büyük zorluklarla karşılaştığını belirterek, “2025 yılında da turizm sektörünü birçok zorluk bekliyor. 2025 yılında yeni fiyat düzenlemeleri kaçınılmaz. Sektördeki tüm paydaşların daha şeffaf ve uyumlu bir yaklaşım benimsemeleri, turizm endüstrisinin sürdürülebilirliğini sağlayacaktır.” dedi.

Anım Butique Hotel Genel

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının Kasım ayında otellerdeki fiyat artışı %59,38 olarak kaydedildi. Aynı dönemde, otellerin operasyonel maliyetleri ise %84 oranında bir artış gösterdi. Bu oranlar, sektördeki işletmelerin karşılaştığı büyük zorlukları gözler önüne seriyor. Bu artışlar sadece rakamlardan ibaret değil, işletmelerin sürdürülebilirliğini de ciddi şekilde tehdit eden dinamiklere işaret ediyor.

Turizm ve otellerin 2024 yılını ve 2025 yılında olmasını istedikleri taleplerini anlatan Anım Butique Hotel Genel Müdürü Arif Mergen, otel fiyatlarındaki artışın aslında maliyet baskısını da birebir yansıttığını belirterek sektördeki maliyet artışlarını sadece otel fiyatlarındaki artışların değil, aynı zamanda yiyecek-içecek, enerji ve personel giderlerinin de yükselttiğini, otel işletmelerini önemli bir baskı altına aldığını ifade etti.

“TURİZMCİLER ENFLASYON BASKISI ALTINDA EZİLİYOR”

Mengen, “Yeme-içme maliyetlerindeki %84’lük artış ve yiyecek, enerji ve personel giderleri toplamında ki %97’lik yükseliş, işletmeleri daha fazla maliyet yükü altına sokuyor. Kur artışlarının da sektöre etkisi çok büyük. Dolar ve Euro’nun yükselmesi, özellikle enerji ve ithalatla ilgili maliyetleri doğrudan etkiliyor. Kasım ayında dolar kurundaki %20,4’lük artış, bu baskıyı daha da derinleştirdi. Dövizdeki dalgalanma ve düşük kur- yüksek enflasyon baskısı özellikle küçük işletmeleri daha kırılgan hale getiriyor. Kur artışı enflasyon rakamlarının altında olduğu için turizmciler enflasyon baskısı altında eziliyor. Kur artışları, maliyetlerin yanında fiyat düzenlemeleri üzerinde de ciddi bir etki yaratıyor.” Dedi.

“2025 YILINDA YENİ FİYAT DÜZENLEMELERİ KAÇINILMAZ”

2025 yılı ile başlaması beklenen faiz indirimleri ile fiyatların artmaya devam edeceğini bununla birlikte otelcilerin enflasyon karşısında bir nebze nefes alabileceğini ifade eden Mengen açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Fakat, bu süreç otelciler tarafından son derece profesyonelce yönetilmeli. Ekonomik gidişi öngöremeyen ve sürece ayak uyduramayan otelcileri zor bir dönem bekliyor. Turizm sektörünü gelecekte bir çok zorluk bekliyor. Büyük zincirler bu baskıları daha kolay atlatabilirken, küçük ve orta ölçekli otelciler için durum daha zor. Yüksek maliyetler, özellikle operasyonel giderleri karşılamakta zorlanan işletmeler için kapanma riskini gündeme getirebilir. Ancak, bu zorlukların üstesinden gelmek için doğru stratejiler geliştirmek, sektördeki tüm işletmeler için hayati önem taşıyor. Sektördeki fiyat artışları sadece bir geçiş dönemi değil, uzun vadeli stratejiler gerektiren bir döneme işaret ediyor. Hem otel işletmeleri hem de müşteriler için önümüzdeki dönemde daha fazla esneklik ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye’deki otelcilik sektörünün karşılaştığı bu zorlukları aşmak için, maliyetlerin dikkatle yönetilmesi ve fiyat politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.2025 yılında yeni fiyat düzenlemeleri kaçınılmaz. Sektördeki tüm paydaşların daha şeffaf ve uyumlu bir yaklaşım benimsemeleri, turizm endüstrisinin sürdürülebilirliğini sağlayacaktır. Özetle, TÜİK ve diğer resmi kurumların açıkladığı veriler, otelcilik sektörünün zorlu bir dönemde olduğunu ortaya koyuyor. Ancak sektördeki tüm paydaşların birleşerek, yaratıcı ve yenilikçi çözümler üretmeleri gerektiğini savunuyorum. Nitelikli projeler üreterek sadece aldığımız sertifikalar üzerinde kalmayacak şekilde işlerimizi gerçek anlamda sürdürülebilir kılmamız gerekiyor.”

Reklamı Geç