Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde
Çalışma Bakanlığı ile ilgili konuşma yaptı. 86 milyon vatandaşın bakanlığı ilgilendiren her yasa teklifi gündeme geldiğinde hayatına olumlu manada dokunan bir maddenin varlığını aradığına dikkat çeken Milletvekili Ün, ‘Biz de komisyona teklif geldiğinde 86 milyon vatandaşımız için, onlar adına bu olumlu maddeyi aradık ama gelin, görün ki bulamadık. Mesela neyi aradı gözlerimiz? Emekli aylıklarındaki yüzde 30’luk kaybı giderecek bir düzenlemeyi aradı. Emekli aylıklarındaki adaletsizliği kaldıracak intibak düzenlemesini aradı. En düşük emekli maaşının insanca yaşanılabilecek bir seviyeye çıkarılmasını aradı. Emeklilik yaşındaki adaletsizliklerin çözümünü aradı; aylık bağlama oranlarındaki düzensizliklerin giderilmesini aradı; BAĞ-KUR’luların prim gün sayılarındaki eşitsizliğin giderilmesini aradı; işçilerin üzerindeki ağır vergi yükünün hafifletilmesini aradı; memur emekli aylıklarının ciddi biçimde düşmesine neden olan düzenlemenin değiştirilmesini aradı ama göremedi.
İnsanların adalet ve eşitlik taleplerini daha ne kadar görmezden geleceksiniz? Bu halk sosyal güvenlikte reform bekliyor, kırıntı değil, köklü çözüm bekliyor.
İTO’ya göre yüzde 55,27, ENAG’a göre yüzde 83,40 olan enflasyonu TÜİK, yüzde 44,38’i ayarlamak için çaba sarf etmiş. ENAG’la arasına tam 39 puanlık bir uçurum yerleştirmiş. Bu fark teknik bir hesaplama sorunu değildir, halkın gerçek kaybını saklama çabasıdır. Bu fark, enflasyonu kontrol etmek yerine rakamlarla oynayarak halkın aklıyla dalga geçme çabasıdır. Artık o kadar haddi aştılar ki Memur-Sen’i bile isyan ettirdiler’ dedi.
5 müteahhidi mutlu etmeye devam edin
Emeklilerin bütçeye getirdiği yükle ilgili iktidarın savunduğu tüm tezlerin rakamlarla çürütüldüğüne dikkat çeken Milletvekili Ün, ‘2019’da emeklilerin gayrisafi yurt içi hasıladan aldığı pay yüzde 6,1 iken bu oran 2023’te yüzde 4,4’e düştü. Devletin borcu ise sadece bir yılda yüzde 37 artarak 9 trilyon liraya ulaştı. 1 trilyon 950 milyar liralık faiz borcu yapmışsınız ve bunun bedelini işçiye, memura, emekliye ödetmişsiniz. Bir yandan halkın maaşlarını ezip geçiriyorsunuz ama diğer yandan İstanbul Havalimanı’nın 1,2 milyar euroluk kirasını 2042 yılına erteleyerek 5 müteahhidi mutlu ediyorsunuz. Bakanlık yetkilileri buradayken üniversitelerde ve kamu kurumlarında çeşitli branşlarda görev yapan kamu işçilerimizin hepimizin malumu olduğu bir sorununa değinmek istiyorum. Her gün memleketin dört bir tarafından gelen bu yakarışın burada tercümanı olmak, çözümünü zorlamak durumundayız. Kamu işçilerinin vergi dilimindeki adaletsizlik sorunu. Brüt maaş üzerinden vergiye tabi olan çalışanlar gelirlerinden ciddi kayıplar yaşıyorlar. Şu enflasyonist ortamda ağırlaşan bu yük nedeniyle yaşanılan ekonomik sıkıntılar da katmerleniyor. Maalesef aynı kurumda ayrı yasalarla dengesiz vergi mükellefliğiyle çalışanlar adaletsiz bir uygulamanın muhatabı oluyorlar. Kamu işçileri bu haklı vergi dilimi taleplerinde meclisimizden, yürütmeden bir adım bekliyor. 2025 yılı için açıklanan gelir vergisi dilimleri emekçilerin sırtındaki adaletsiz yükü bir kez daha gözler önüne seriyor. 158 bin liraya kadar yüzde 15, 330 bin liraya kadar yüzde 20 ve 330 bin liradan sonrası için yüzde 27 olarak belirlenen bu oranlar artan enflasyon karşısında alım gücünü hızla yok ediyor. Biraz etrafınıza bakarsanız bu uygulamanın mağduru insanlarımızın sizin de çevrenizde olacağını göreceksiniz. Talep nettir, vergi oranlarının yüzde 15’e sabitlenmesi, ücretliler lehine bir güncelleme yapılması gerekmektedir. Umarım bir sonraki kanunumuzu meclisimizden umudunu kesmeyen emeklinin, işçinin, memurun, milyonlarca vatandaşımızın beklentilerine karşılık vermek üzere, onların beklentilerine çözüm bulmak üzere burada konuşuruz’ dedi