Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Milli ve Yerel Tohumumuza Sahip Çıkmalıyız.”

Bu haberin fotoğrafı yok

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından “13000 Yıllık Geçmişi ile Kavılca Buğdayı Atölyesi ” gerçekleştirildi.

Geleneksel Türk Mutfağına ait miraslarımızı yeni nesile aktarmayı, unutulmaya yüz tutan tatları gündeme getirmeyi hedefleyen İKÇÜ Turizm Fakültesi; bu çerçevede Kars Kavılca Buğdayını ele aldı.
Anadolu’muzun sahip olduğu bir zenginlik olan, 13000 yıldır hiçbir değişime uğramadan tarımı yapılan, dünyanın en eski buğday türlerinden, “Kars Kavılca” buğdayı, Turizm Fakültesi öğrencilerine düzenlenen atölye dersiyle tanıtıldı. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyeleri ile 3. ve 4. sınıf öğrencileri, Kavılca Bulgurunu ve ununu kullanarak çeşitli yemek uygulamaları yaptı. Üretilen lezzetler ise misafirlere servis edildi.

“Sağlıklı Gıdaya Erişim Bir Tüketici Hakkıdır.”

Atölye çalışmasında öğrencilere ders veren Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba, gıda konusunun ülkelerin bağımsızlığı ve istikbali için önemli olduğunu vurguladı. Dekan Prof. Dr. Akbaba, ilerleyen dönemlerde gıda konusunun stratejik öneminin daha da artacağını, bu bağlamda milli tohumlarımızın korunması, kullanılması ve yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu ifade etti. Gıda temini ve güvenliğinin son yılların en önemli toplumsal konuları arasında ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Prof.Dr.Akbaba, “Sağlıklı gıdaya erişim ve gıda ürünlerinin güvenliği, ülkeler açısından yaşamsal bir önem taşımakla birlikte, biz tüketicilerin de mutlak hakkı ve talebidir.” dedi.

“Milli ve Yerel Tohumlarımıza Sahip Çıkmalıyız.”

İKÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün odak noktasını, Türk Mutfağının zenginliklerinin oluşturduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akbaba, “13000 yıldır hiçbir değişime uğramayan, yüksek besin değerine sahip, Anadolu’muzun “Kavılca”sını ele almaktan; milli ve yerel tohumumuzla ilgili bilgi paylaşmaktan ve ürünün yaygınlaşmasına destek olmaktan gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

[box type=”info” ]Kars Kavılca Buğdayı (Kavılca (Emmer – Triticum dicoccon) hakkında:
Kastamonu – Siyez buğdayı ile Kars-Kavılca Buğdayı, Türkiye’de tarımı yapılan, genetiği değişmemiş GDO’suz buğday türüdür. 13000 yıllık geçmişi ile genetiğini ilk günkü gibi muhafaza edebilmiş bu buğday türü Kars ilimizin iklimine uygun yapıdadır. Kabuğu kalın ve katmanlı, bu sebepten de gluten oranı normal buğday türlerine göre çok düşüktür.

İnsan bünyesinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri açısından genetiği değişmiş olan buğdaylara göre 1,5 kat daha zengindir. İçerisinde B1 ve B6 vitamini bulundurur, karbonhidrat değeri düşüktür. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda etki edebilecek hastalıkların oluşmasına engel olur.[/box]